Βίαιη προσαγωγή: Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Επιτροπής Θεσμών για τις υποκλοπές – Η στάση Κεφαλογιάννη, Τζαβάρα βαρόμετρο των εξελίξεων

 Βίαιη προσαγωγή: Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Επιτροπής Θεσμών για τις υποκλοπές – Η στάση Κεφαλογιάννη, Τζαβάρα βαρόμετρο των εξελίξεων

Η βίαιη προσαγωγή των αυτουργών των υποκλοπών της ΕΥΠ και του predator που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και η στάση δύο τουλάχιστον βουλευτών της πλειοψηφίας και μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν αποκλείεται να αποτελέσει αφορμή για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται στο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της στάσης του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα για την εξέταση των άμεσα εμπλεκόμενων με την υπόθεση των υποκλοπών μέσω του κακόβουλου λογισμικού από το Ισραήλ.

Μέχρι τη Δευτέρα δεν αποκλείεται να έχει αλλάξει και η σύσταση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την οποία έχουν συγκαλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να εμφανιστούν για εξέταση και όχι για ακρόαση όπως διατείνονται επιτακτικά από την αντιπολίτευση.

Δυο πρόσωπα προκαλούν άγχος στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οι βουλευτές Τζαβάρας και Κεφαλογιάννη οι οποίοι με διαρκείς δημόσιες παρεμβάσεις τους έχουν στείλει σαφή μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου όλο το προηγούμενο και ιδιαίτερα μετά και την ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια.

  • Όπως διεμήνυσε στη διάσκεψη των προέδρων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και μέλος της επιτροπής Θεσμών Νίκος Βούτσης, αν τη Δευτέρα δεν εμφανιστούν αυτοπροσώπως οι τέσσερις εμπλεκόμενοι θα ζητηθεί η εκ νέου σύγκληση τη επιτροπής Θεσμών την επόμενη ακριβώς ημέρα με αίτημα της πλειοψηφίας των μελών να προσαχθούν βιαίως στην επιτροπή οι κ. Δημητριάδης, ο κουμπάρος του κ. Λαβράνος, ο κ. Μπίτζιος και ο ισραηλινός επιχειρηματίας Τάλ Ντίλιαν που φέρεται να έφερε στη χώρα το predator.

Και εδώ θα αρχίσουν τα δύσκολα για την πλειοψηφία εντός και εκτός Επιτροπής καθώς η στάση της Όλγας Κεφαλογιάννη και του Κώστα Τζαβάρα αναμένεται να ανατρέψει το σχεδιασμό που βλέπουν στην αντιπολίτευση από την πλευρά του κ. Τασούλα να αποφύγουν την εξέτασή τους.

Θα πρόκειται για μια πρώτη μίνι κρίση της πλειοψηφίας που θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Σενάρια αντικατάστασης

  • Ήδη στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφορούν σενάρια περί αντικατάστασής τους με άλλους πιο «πρόθυμους» βουλευτές από την πλειοψηφία να περάσουν τη «γραμμή» του Μαξίμου, ωστόσο η κίνηση αυτή να απομακρυνθούν οι «απείθαρχοι» βουλευτές και υπέρμαχοι της θέσης «όλα στο φως» για να διασωθεί το γόητρο τη παράταξης από μεθοδεύσεις και σκανδαλώδεις αντιθεσμικές παρεμβάσεις, αναμένεται να έχει ηχηρό αντίκτυπο στην εικόνα της κυβέρνησης.

Και ενώ από την αντιπολίτευση ζητούν ακόμη και η συνεδρίαση της Επιτροπής να μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της Βουλής όσο θα εξετάζονται οι εμπλεκόμενοι με τις παράνομες παρακολουθήσεις τα βλέμματα στρέφονται και στο υπο κατάθεση νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το πλαίσιο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και την απαγόρευση διακίνησης και χρήσης αντίστοιχων λογισμικών παρακολούθησης.

Το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο όγκο διαμαρτυριών και νομικών παρατηρήσεων που το καθιστούν αδύνατο να κατατεθεί όπως παρουσιάστηκε στη δημόσια διαβούλευση με βασικές πτυχές του να παραμένουν στην κατεύθυνση της συγκάλυψης του τρέχοντος σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Κυβερνητική κρίση

Η προαναγγελθείσα κυβερνητική πρωτοβουλία προ τεσσάρων μηνών έχει πάρει μια ακόμη παράταση πριν κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και η πολυαναμενόμενη συζήτηση στην ολομέλεια κατά την οποία αναμένεται και τοποθέτηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη έχει παραπεμφθεί για τις αρχές Δεκεμβρίου.

  • Έτσι υπο το βάρος των τεσσάρων επίκαιρων ερωτήσεων του Αλέξη Τσίπρα προς των πρωθυπουργό τις οποίες δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα ο κ. Μητσοτάκη, η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών αναμένεται να διεξαχθεί σε επικίνδυνα φορτισμένο κλίμα μετά και τις διαδοχικές αποκαλύψεις του Τύπου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι παραμονές της συζήτησης του προϋπολογισμού δεν θα προκληθεί ακόμη και μια μίνι κυβερνητική κρίση αν οι αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση δεν ικανοποιούν τους ίδιους τους βουλευτές του ή ακόμη χειρότερα προκαλούν για μια ακόμη φορά θεσμική πρόκληση.

Ακόμη και η αποχή των συγκεκριμένων βουλευτών της ΝΔ από την ψήφιση θα είναι μια άκρως συμβολική κίνηση με απρόβλεπτες όμως διαστάσεις λίγο πριν την άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης που αποτελεί η συζήτηση του προϋπολογισμού. 

Σχετικά Άρθρα