Ρευστό από το Κατάρ παίρνει ο Ερντογάν  –  Έως και 10 δις. δολάρια μπαίνουν στις τουρκικές τράπεζες

 Ρευστό από το Κατάρ παίρνει ο Ερντογάν  –  Έως και 10 δις. δολάρια μπαίνουν στις τουρκικές τράπεζες

Η Τουρκία και το Κατάρ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των συνομιλιών προκειμένου η Ντόχα να παράσχει χρηματοδότηση έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ανέφεραν στο Reuters δύο ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι και μία άλλη πηγή.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι η συνολική χρηματοδότηση θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ανταλλαγής, ευρωομολόγου ή άλλης μεθόδου και ότι οι ηγέτες της Τουρκίας και του Κατάρ είχαν συζητήσει το θέμα.

Η ξένη χρηματοδότηση θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων για να αναχαιτιστεί η ανορθόδοξη πολιτική του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώκει μειώσεις επιτοκίων και άλλα μέτρα τόνωσης παρά τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και την πτώση του νομίσματος της λίρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλιο. Αξιωματούχοι στο Κατάρ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Με τις δυτικές χώρες να διστάζουν τις επενδύσεις στην Τουρκία, η Άγκυρα έχει στραφεί σε «φιλικές» χώρες για ξένους πόρους για να σταματήσει την πολιτική της να υποστηρίζει το νόμισμα της λίρας εξισορροπώντας την προσφορά και τη ζήτηση συναλλάγματος της οικονομίας.

Οι πηγές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν τη χρηματοδότηση.

“Οι συνομιλίες για το Κατάρ για την παροχή νέων πόρων στην Τουρκία έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο. Προβλέπεται ένα ελάχιστο ποσό 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων”, αλλά μπορεί να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο πρώτος αξιωματούχος.

“Θα αποκτηθούν πόροι, με 2-3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (και) τα υπόλοιπα   τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ανταλλαγή ή ένα ευρωομόλογο, αλλά συζητούν διάφορες μεθόδους. Υπάρχει μια αμοιβαία συμφωνία” πρόσθεσαν.

Ο δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες για χρηματοδότηση 2-3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φέτος επικεντρώθηκαν στο ευρωομόλογο.

Το Κατάρ έχει ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία, η οποία υποστήριξε τη Ντόχα όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δύο άλλα αραβικά κράτη επέβαλαν εμπάργκο στο Κατάρ το 2017 .

Ο Ερντογάν βρέθηκε στο Κατάρ για τον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου την Κυριακή, ενώ ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι συναντήθηκε τον περασμένο μήνα με τον ομόλογό του από το Κατάρ Αλί μπιν Αχμέντ αλ Κουβάρι.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας έχει δανειστεί 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, από τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια εξωτερικό δανεισμό που προβλεπόταν για το έτος.

Το υπουργείο προβλέπει ξένο δανεισμό 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023, αλλά μπορεί να προωθήσει τις εκδόσεις του χρέους του όταν χρειαστεί για προηγούμενη χρηματοδότηση.

Η Άγκυρα έχει ήδη συνολικές συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα, το Κατάρ και τη Νότια Κορέα και οι τραπεζίτες υπολογίζουν ότι περίπου 23-24 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται ήδη στα αποθεματικά της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.

Η Τουρκία βρίσκεται επίσης στο τελικό στάδιο των συνομιλιών με τη Σαουδική Αραβία για την τοποθέτηση κατάθεσης 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα του Ριάντ, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Αντί για συμφωνίες ανταλλαγής, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προτίμησε πρόσφατα λογαριασμούς depo, οι οποίοι περιλαμβάνουν δολάρια ή ευρώ που εισέρχονται στο σύστημα αντί για τοπικά νομίσματα.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε ήδη συνάψει συμφωνία ανταλλαγής με την κεντρική τράπεζα του Κατάρ, η οποία είχε αρχικά αξία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τριπλασιάστηκε το 2020 στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχετικά Άρθρα