Νομοσχέδιο Γκάγκα: Τι σημαίνει πρακτικά για τους ασθενείς, οι “παγίδες” που θα αντιμετωπίσουν

 Νομοσχέδιο Γκάγκα: Τι σημαίνει πρακτικά για τους ασθενείς, οι “παγίδες” που θα αντιμετωπίσουν

Το «Νομοσχέδιο Γκάγκα» δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα αφού θα μπορούν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο και να χειρουργούν και σε ιδιωτικές κλινικές. Το εν λόγω νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή προκαλεί τριγμούς στον ιατρικό κόσμο αλλά ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφού ανοίγει διάπλατα την πόρτα του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα.

Τι σημαίνει όμως πρακτικά για τους ασθενείς; Σύμφωνα με τους επικριτές μια σημαντική επίπτωση είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερο «μαύρο» χρήμα από την τσέπη τους. Η παραοικονομία που ήδη καταγράφεται αναμένεται να αυξηθεί με τον τρόπο αυτό.

  • Οι συνδικαλιστικοί φορείς των νοσοκομειακών γιατρών που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου Γκάγκα, εκτιμούν ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα οδηγήσουν όχι απλά στη νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος στη δημόσια Υγεία, αλλά θα αυξήσουν και τις τιμές στα φακελάκια.

Με βάση τις εκτιμήσεις τους, όσοι γιατροί θα θέλουν να εισπράξουν περισσότερα χρήματα από τις τσέπες των ασθενών θα τους θέτουν μπροστά σε νέα διλήμματα είτε για να τους εξετάσουν είτε για να τους χειρουργήσουν.

Από τα βασικά προσχηματικά επιχειρήματα για το «ψάρεμα» των ασθενών θα είναι:

  • Για να χειρουργηθεί κανείς στο ΕΣΥ τις πρωινές ώρες θα πρέπει να περιμένει ακόμη και 2 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις και πολύ παραπάνω, αφού οι λίστες αναμονής αντί να μειώνονται αυξάνονται.
  • Στην περίπτωση αυτή θα οδηγείται ο ασθενής είτε σε ιδιωτική κλινική για να χειρουργηθεί έναντι αδράς αμοιβής, είτε θα μπορεί να επιλέξει ένα «γρηγορόσημο» για να βρει ως δια μαγείας θέση τις πρωινές ώρες σε δημόσιο νοσοκομείο, καταβάλλοντας όμως πολύ υψηλότερο φακελάκι από ότι στο παρελθόν.

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο Γκάγκα έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ. Πολλοί βουλευτές αντιδρούν στις ρυθμίσεις που προωθούνται λίγους μήνες πριν τις κάλπες αφού δέχονται τις διαμαρτυρίες από τις τοπικές κοινωνίες.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάντως έχουν εξαγγείλει τριήμερη απεργία στα δημόσια νοσοκομεία από τη Δευτέρα ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου Γκάγκα.

Πηγή: ethnos.gr