Έφοδος σε όλες τις δομές της Κιβωτού – Καταθέσεις μαρτύρων για τις κακοποιήσεις – Το “μυστήριο” με τις διπλές βαπτίσεις

 Έφοδος σε όλες τις δομές της Κιβωτού – Καταθέσεις μαρτύρων για τις κακοποιήσεις – Το “μυστήριο” με τις διπλές βαπτίσεις

Η αρχή έγινε με την αιφνιδιαστική έρευνα που έλαβε χώρα στο παράρτημα της Κιβωτού στη Χίο, ύστερα από πληροφορία ότι μπορεί κάποιοι να επιχειρούσαν να αποκρύψουν στοιχεία. Αστυνομικοί μπήκαν στη δομή και πήραν οικονομικά στοιχεία που ήταν απαραίτητα για την έρευνα ενώ θα διερευνηθεί εάν λείπουν έγγραφα ή όχι.

Οι έρευνες θα επεκταθούν στις δομές της Καλαμάτας, των Ιωαννίνων, του Βόλου και σε όλες τις εγκαταστάσεις της «Κιβωτού», όπου μπορεί να βρίσκονται οικονομικά δεδομένα. Στόχος είναι να ελεγχθεί η διαχείριση των οικονομικών του ιδρύματος.

Πιο αναλυτικά, τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας εδώ και τρία 24ωρα έχουν πάρει στην κατοχή τους στοιχεία από το λογιστήριο του ιδρύματος στον Κολωνό. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι ισολογισμοί, οι δωρεές και οι δαπάνες της οργάνωσης. Στην έρευνα συμμετέχει η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος που ελέγχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας του και στενών συνεργατών τους για τυχόν παράνομο πλουτισμό.

Ερευνώνται οι φορολογικές τους δηλώσεις για κινητή και ακίνητη περιουσία, με πρώτο ερευνώμενο αδίκημα αυτό της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

  • Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις καταγγελίες σχετικά με τις κακοποιήσεις παιδιών στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Στο πλαίσιο των εισαγγελικών ερευνών για το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί της Εισαγγελίας Ανηλίκων συνεχίζουν να παίρνουν καταθέσεις μαρτύρων.

Οι μαρτυρίες, τρεις προς το παρόν, ενώπιον των εισαγγελικών αρχών, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνουν όσα είχαν καταγγελθεί το περασμένο καλοκαίρι στον Συνήγορο του Πολίτη για κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά (αυστηρές τιμωρίες, ταπεινώσεις, ξυλοδαρμοί και απομονώσεις), ενώ δεν κατατέθηκε κάτι πέραν των ήδη καταγγελθέντων για σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος ανηλίκων.

  • Στο προσκήνιο έρχεται και μια άλλη, άκρως μυστηριώδης, πτυχή της συγκεκριμένης υπόθεσης με τα ερωτήματα να είναι πολλά και, για την ώρα, αναπάντητα.

Πρόκειται για διπλές βαπτίσεις παιδιών που γινόντουσαν μέσα στις δομές! Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ομαδικές  βαπτίσεις  γίνονταν στην Πωγωγιαννή της Ηπείρου το 2015 και το 2016, με το μυστήριο να καταγράφεται στις κάμερες. Καταγγελίες γονέων τις τελευταίες ημέρες για παιδιά που είχαν χριστιανικό όνομα και βαπτίζονταν ξανά, χωρίς να έχουν ερωτηθεί ούτε τα ίδια ούτε οι οικογένειές τους, περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την υπόθεση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, μητέρα 3χρονου αγοριού υποστηρίζει ότι έδωσαν στο παιδί της άλλο όνομα.

  • «Ουσιαστικά έδωσαν στο παιδί ένα άλλο όνομα, με ψευδή δήλωση ενώ γνώριζαν από την πρώτη στιγμή το πού βρίσκομαι. Το βάφτισαν ‘Γεώργιος’ και ακόμα αυτό το όνομα έχει μείνει. Έχει θέματα μπορεί και να οφείλεται και σε αυτό γιατί φωνάζοντάς τον ‘Μιχάλη’ μετά έγινε ‘Γιώργος’, έχει διάφορα προβλήματα ψυχολογικά γιατί είναι σαν διχασμένη προσωπικότητα πολλές φορές». Καταγγέλλει ακόμα ότι κοινωνική λειτουργός εμφανίστηκε στον εισαγγελέα με ψεύτικα χαρτιά με το πρόσχημα ότι η ίδια ήταν εξαφανισμένη, προκειμένου να βαφτιστεί το τότε 3 ετών παιδί της με άλλο όνομα.

«Διάβασα κάποια στιγμή εγώ το χαρτί και έλεγε το όνομά της (σ.σ. της κοινωνικής λειτουργού). Είχε γράψει ακριβώς ότι έχει εξαφανιστεί η μητέρα, δεν ξέρουνε πού βρισκόμαστε και πρέπει να βαφτιστεί ο μικρός». Κι όπως φαίνεται η περίπτωση αυτή δεν ήταν και η μοναδική. Εθελόντρια της «Κιβωτού του Κόσμου» περιγράφει την αγωνία που έζησε όταν έψαχνε παιδιά της δομής που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο και οι υπεύθυνοι δεν τα έβρισκαν επειδή όπως λέει η ίδια, στα χαρτιά είχαν άλλο όνομα από εκείνο που τα φώναζε όλο το διάστημα. Από την πλευρά του, ο Σταμάτης Γεώργιος, ΓΓ του υπουργείου Εργασίας, αναφέρει: «Έχουμε ενδείξεις, καταγραφές, ότι υπήρξαν βαπτίσεις σε παιδιά που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα. Έχει κληθεί η Κιβωτός του Κόσμου να απαντήσει με ποια νομική μορφή γινόταν αυτό».

Σχετικά Άρθρα