Η αλήθεια με έγγραφα για τον πλειστηριασμό του σπιτιού και την έξωση της Ιωάννας Κολοβού – Πότε έγινε και πώς σταμάτησε

 Η αλήθεια με έγγραφα για τον πλειστηριασμό του σπιτιού και την έξωση της Ιωάννας Κολοβού – Πότε έγινε και πώς σταμάτησε

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΟΛΟΒΟΥ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ , Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Με τις νωπές εικόνες της σπασμένης πόρτας στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού να αναδεικνύουν την αναλγησία και τον κυνισμό των κορακιών τύπου Πάτση και τις εικόνες αλληλεγγύης να αναπτερώνουν το ηθικό ότι η απανθρωπιά μπορεί να ανακοπεί με την πηγαία κινητοποίηση των πολιτών, κορυφώνεται και η πολιτική αντιπαράθεση για το πότε έγινε τελικά ο πλειστηριασμός.

Ανεξαρτήτως των εγγράφων έχει σημασία να επισημανθεί πως τελικά η έξωση σταμάτησε όταν πλήθος κόσμου κινητοποιήθηκε και γέμισε τον δρόμο μπροστά από το σπίτι τις Ιωάννας Κολοβού, ανατρέποντας μια μέχρι τότε δεδομένη κατάσταση.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΟΛΟΒΟΥ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ , Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ας δούμε όμως τι λένε και τα έγγραφα…

Το επίσημο έγγραφο στο https://www.eauction.gr/ αναφέρει ότι ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικία της Ιωάννας Κολοβού, κατοχυρώθηκε σε πλειοδότη στις 16 Μαρτίου του 2022. Η πρώτη προσφορά ήταν στα 84.000 ευρώ και δόθηκε σε πλειοδότη που πρόσφερε 90.000 ευρώ .

Σύμφωνα με την έκθεση του πλειστηριασμού το χρέος για το οποίο κατασχέθηκε και πλειστηριάστηκε το ακίνητο της κ. Κολοβού ανέρχεται στα συνολικό ποσό απαίτησης και κατάσχεσης 40.224,61 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η αρχική οφειλή ήταν 15.000 ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού εκπλειστηριάστηκε τον Μάρτιο του 2019, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις τις αντιπολίτευσης για το θέμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας υποστήριξε:

  • «Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, δεν θα πω το όνομα της Κυρίας που είχε αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία και περιπέτεια, αλλά έψαξα και το έχω εδώ στο κινητό μου, πότε αυτή η υπόθεση βγήκε στο προσκήνιο. Πότε βγήκε η πρώτη κατοικία αυτής της Κυρίας στον πλειστηριασμό; Στη σχετική ιστοσελίδα, που είναι δημόσια πληροφορία, διότι δεν μπορούμε παρά μόνο δημόσιες πληροφορίες να αξιοποιήσουμε γι’ αυτό το θέμα, βλέπουμε ημερομηνία δημοσίευσης πλειστηριασμού 20.3.2019 και ώρα 12:11:53 (κωδικός: elQRyYRUyE). Στις 20.3.2019, ποια κυβέρνηση υπήρχε, να μου θυμίσετε, που βγήκε το σπίτι αυτής της κυρίας στον πλειστηριασμό, πρώτη κατοικία; Με ποιανού τη νομοθεσία βγήκε; Δεν θα πω τί είναι αυτό, να πηγαίνεις στο σπίτι της κυρίας και να λες τί φοβερό πράγμα συνέβη, όταν επί δικής σου κυβέρνησης και με δική σου νομοθεσία βγαίνει το σπίτι στον πλειστηριασμό. Δεν θα πω τί είναι, αν και η λέξη υποκρισία τριγυρίζει στο μυαλό μου.

Πηγές της Κουμουνδούρου, αντιδρώντας στις αναφορές Σκυλακάκη επισημαίνουν:

«Μάταια προσπαθεί να θολώσει τα νερά ο κ. Σκυλακάκης και η κυβέρνηση των Πάτσηδων. Ο πλειστηριασμός του ακινήτου της κας Κολοβού δεν έγινε στις 20.3.19 όπως ψευδώς είπε ο κ. Σκυλακάκης. Δεν έγινε ούτε καν τον Οκτώβρη του 2019, όπου ακόμη ίσχυε το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από ολιγόμηνη παράταση που του είχε δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο πλειστηριασμός του εν λόγω ακινήτου εκτελέστηκε στις 16/3/2022, όπως επιβεβαιώνεται και από το e-auction.gr (https://www.eauction.gr/Auction/Details/1_1g4g6_4cah71bc0da324_c_i3dc12f), επί διακυβέρνησης ΝΔ, μετά την ψήφιση του πτωχευτικού νόμου του κ. Μητσοτάκη που ήρε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά την καταψήφιση τριών τροπολογιών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σε λίγο θα μας πουν ότι και ο κ. Πάτσης ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακίνητο της κ. Κολοβού ανέβηκε για πλειστηριασμό στο e-auction.gr και το 2019 ο οποίος ανεστάλη και δύο φορές το 2020, που επίσης ματαιώθηκε. https://www.eauction.gr/Auction/Details/71aj2e356j42c610_e1cb5733c2aci05

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, μετά την λήξη της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων στον νόμο Κατσέλη:

“Τον Μάρτιο του 2019 νομοθετήσαμε τον νόμο 4605, στο πλαίσιο του οποίου καθιερώθηκε η διαδικασία ρύθμισης χρεών με πιστωτικά ιδρύματα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στο πλαίσιο αυτό προστέθηκαν πέραν των φυσικών προσώπων και όσοι ασκούσαν εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα και είχαν λάβει δάνειο με υποθήκη της πρώτης κατοικίας, με την προϋπόθεση η αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές της περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση. Επιπρόσθετα προβλεπόταν κρατική επιδότηση της δόσης της νέας ρύθμισης (σε δανειολήπτες με συγκεκριμένα εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια).
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε, παρά τις αντίθετες απαιτήσεις, εν ενεργεία τις διαδικασίες του νόμου ΚΑΤΣΕΛΗ – ΣΤΑΘΑΚΗ. Θέσπισε ένα μεταβατικό μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο και με την οικονομική συμμετοχή του Δημοσίου οι Τράπεζες ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ να ρυθμίσουν τα δάνεια επί ακινήτων πρώτης κατοικίας.
5) Το νόμο αυτό μάλιστα, τον παράτεινε η Κυβέρνηση της ΝΔ, μέχρι την κατάργηση του από τον νέο πτωχευτικό νόμο 4738/2020 (27/10/2020), ο οποίος καταργεί κάθε προστασία πρώτης κατοικίας. Θυμίζουμε ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος της ΝΔ αποκρούστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ στον υπουργό Οικονομικών για πολλούς λόγους και μεταξύ αυτών και για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
6) Τον Ιούλιο του 2020 καταθέσαμε τροπολογία του ν. 4605/2019 με διεύρυνση των κριτηρίων για την υπαγωγή μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών καθώς και παράταση ισχύος του νόμου.
7) Το Σεπτέμβριο του 2020 καταθέσαμε τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών οφειλετών, που ως υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης έχουν ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, και οι δύο αυτές τροπολογίες απορρίφθηκαν από την Κυβέρνηση της ΝΔ.
Τον Ιούλιο του 2021 καταθέσαμε τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών που αφορούν ακίνητο που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον η αντικειμενική αξία αυτού δεν υπερβαίνει τις διακόσιες ογδόντα χιλιάδες (280.000) ευρώ.

Όλες οι τροπολογίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σήμερα λοιπόν, που βρισκόμαστε εκτός μνημονίων, που οι Τράπεζες έχουν «εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους;» και άρα δεν ισχύουν επιχειρήματα περί στήριξης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, τίποτα δεν εμποδίζει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα δίνει δυνατότητες βιώσιμων ρυθμίσεων και με δικαστικές εγγυήσεις. Τίποτα, εκτός από την απληστία και την αισχροκέρδεια των funds και των servicers και την υποταγή της κυβέρνησης Μητσοτάκη – ΝΔ, στις ορέξεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ως φορέας της σύγχρονης Αριστεράς, μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις (εντός κι εκτός κοινοβουλίου) και με τους πολίτες αυτής της χώρας θα σταματήσουμε αυτή την καταστροφική πορεία.
Όποτε γίνουν εκλογές μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα αναλάβει την ανόρθωση της χώρας”.

Σχετικά Άρθρα