Ειδικό δικαστήριο: Αιχμές Βαξεβάνη κατά Ράικου – “Επέλεξε να θυματοποιηθεί, χωρίς να απαντήσει”

 Ειδικό δικαστήριο: Αιχμές Βαξεβάνη κατά Ράικου – “Επέλεξε να θυματοποιηθεί, χωρίς να απαντήσει”

Μύδρους εξαπέλυσε ο Κώστας Βαξεβάνης καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, κατά της εισαγγελέως Εφετών, Ελένης Ράικου.

Ο Κώστας Βαξεβάνης, o οποίος ήταν κατηγορούμενος στην υπόθεση αλλά απαλλάχθηκε με βούλευμα, ρωτήθηκε από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου, σχετικά το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, το οποίο οδήγησε στην παραίτηση της Ελένης Ράικου από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τον Μάρτιο του 2017 και συγκεκριμένα πώς έφτασαν στα χέρια του οι αναφορές της ανακρίτριας Η. Ζαμανίκα σε βάρος των συναδέλφων της.

Ο εκδότης απάντησε κατηγορηματικά ότι τις αναφορές αυτές δεν του τις έδωσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ενώ για την κυρία Ράικου τόνισε ότι επέλεξε να θυματοποιηθεί αντί να απαντήσει για το τι έγινε.

Πρόεδρος: Πού τις βρήκατε αυτές της επιστολές- αναφορές;

Μάρτυρας: Όπως γνωρίζετε, καλύπτομαι από το δημοσιογραφικό απόρρητο και δεν το έχω σπάσει ποτέ, παρά μόνο μια φορά που είχα μηνυθεί.

Πρόεδρος: Σύμφωνα με την κατηγορία ο κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος φέρεται να σας το έδωσε.

Μάρτυρας: Αυτό πρέπει να το αποδείξει αυτός που το λέει. Το πήρα από το φωτοαντιγραφικό της εισαγγελίας το υλικό, αυτό μόνο μπορώ να πω. Να σημειώσω πως ό,τι καταθέτω για την κυρία Ράικου και κυρία Τσατάνη θα ήθελα να διαβιβαστούν στην εισαγγελία για να ελεγχθούν για ψευδορκία. Οι δύο αυτές κυρίες που με κατηγόρησαν, έχουν δεχθεί δημοσιογραφική κριτική, έχω αποκαλύψει σκανδαλώδη πράγματα και λένε ότι μου τις έδωσε τις αναφορές ο Παπαγγελόπουλος; Η κυρία Ράικου πρέπει να το αποδείξει.

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο σε μια εισαγγελέα που είχε την εκτίμηση συναδέλφων της να γράψετε κάτι τέτοιο εναντίον της κατά το χρόνο που χειρίζονταν μια τόσο σοβαρή υπόθεσης;

Μάρτυρας: Για να αντιστρέψω το ερώτημα. Δηλαδή να μην γράφω κάτι για κάποιον πολιτικό, δικαστή επειδή χειρίζεται κάποια υπόθεση. Δεν την κατήγγειλα εγώ μια συνάδελφος της την κατήγγειλε. Η κυρία Ράικου έπρεπε να δηλώσει αποχή από Novartis διότι ό σύζυγος της έχει εντάλματα πληρωμής από την εταιρεία αυτή.

Ο Κώστας Βαξεβάνης ανέφερε μάλιστα ότι τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τον είχε συναντήσει κάποιες φορές, πολύ λιγότερες, από ό,τι είπε, από όσες έχει συναντήσει τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατάθεση Μανώλη

Νωρίτερα, κατέθεσε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο πρώην επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς, Στέλιος Μανώλης, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφο του, Χρήστο Ντζούρα, χειρίστηκαν την υπόθεση της Novartis.

Ο μάρτυρας ανέφερε πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δεν επισκεπτόταν συχνά την Εισαγγελία Διαφθοράς και όπως είπε στην αντίληψη του είχαν υποπέσει μόνο δύο εθιμοτυπικές επισκέψεις, μία με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου το 2017 και η άλλη στη κοπή της χριστουγεννιάτικης πίτας.

O κ. Μανώλης περιέγραψε πως μετακινήθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς τον Απρίλιο του 2017 όταν και του χρεώθηκε η υπόθεση της Novartis ενώ ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τη τιμολόγηση των φαρμάκων.

Πρόεδρος: Αυτές τις αναφορές που είχαν υποβάλει οι τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, τις είχατε δει; Τις είχατε διαβάσει;

Μάρτυρας: Τις είδα τον Οκτώβριο 2017. Από την έρευνα που έκανα εγώ υπήρχαν άλλες δικογραφίες που ήταν απόλυτα επείγουσες που χρειάζονταν άμεσα ενέργειες. Για παράδειγμα ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που είχε 20ετη παραγραφή. Δεν γνωρίζω πόσο ασχολήθηκε ο κ. Ντζούρας. Αρχίσαμε να ασχολούμαστε από Οκτώβριο 2017 με την έναρξη καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων. Εγώ είδα τις δύο αναφορές και έχω υπόψιν αυτές τις δύο. Στην πορεία άκουσα και για μία τρίτη, την οποία δεν έχω δει ή τέλος πάντων δεν της έχω δώσει σημασία.

Πρόεδρος: Ας πάμε στην πρώτη…

Μάρτυρας: Δεν αποτελούσε μήνυση κατά την άποψη μου, δεν κατήγγειλε αξιόποινη πράξη και δεν κατονόμαζε ευθέως πρόσωπο. Δεν είχε άμεσα ποινικά αξιοποιήσιμα στοιχεία. Παρέθετε στοιχεία και αναφερόταν στον τρόπο τιμολόγησης της δικής του περιόδου σε σχέση με την επόμενη. Δεν μπορούσα να αξιολογήσω εγώ το περιεχόμενο. Ήταν έργο του κλιμακίου που είχε αναλάβει να διερευνήσει τα θέματα σχετικά με την τιμολόγηση.

Πρόεδρος: Σας πήγε στο μυαλό ότι πρέπει να στείλετε αυτή αναφορά στη Βουλή;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Επειδή δεν έλεγε μηνυτήρια λέτε εσείς…

Μάρτυρας: Και από το περιεχόμενό της.

Πρόεδρος: Πότε καταλάβατε ότι αποτελεί κάτι ιδιαίτερο, εκτός από απλό έγγραφο;

Μάρτυρας: Ήταν αναφορά που περιείχε στοιχεία προς διερεύνηση.

Πρόεδρος: Πότε η κυρία Τουλουπάκη έλαβε γνώση αυτών;

Μάρτυρας: Δεν την ενημέρωσα εγώ την κυρία Τουλουπάκη για αναφορές. Την πληροφορήθηκε όταν έλαβε τη δικογραφία και προφανώς είδε και τις αναφορές. Δεν ήταν κάτι να θεωρήσω ότι έπρεπε να την ενημερώσω. Δεν το θεώρησα σπουδαίο.

Πρόεδρος: Γιατί κρίνατε πως έπρεπε να διαβιβαστούν τελικά;

Μάρτυρας: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έκαναν εκτενή αναφορά στην τιμολόγηση των φαρμάκων και τοποθετούμενοι προς αυτό σε όλες τις θητείες υπουργών. Ήταν ένα στοιχείο που έπρεπε να αποσταλεί. Ήταν ξεκάθαρο εξαρχής για μένα καθώς είχε και αυτή ζητήματα τιμολόγησης.

Το Ειδικό Δικαστήριο συνεχίζεται τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου με τη συνέχιση της κατάθεσης του Κώστα Βαξεβάνη.

Σχετικά Άρθρα