Κιβωτός Κόσμου: Κλείδωσαν οι “κατηγορούμενοι” – Ποιοι μάρτυρες καταθέτουν – Νέο σοκ με το κλουβί τιμωρίας στο Βόλο

 Κιβωτός Κόσμου: Κλείδωσαν οι “κατηγορούμενοι” – Ποιοι μάρτυρες καταθέτουν – Νέο σοκ με το κλουβί τιμωρίας στο Βόλο

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών καλούνται προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες άτομα τα οποία έχουν φιλοξενηθεί στην “Κιβωτό του Κόσμου” ως παιδιά, καθώς και εργαζόμενοι. Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών βρίσκονται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δέκα καταγγελίες, οι οποίες αρχικά είχαν κατατεθεί στον Συνήγορο του Πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελίες φέρεται να αγγίζουν προσωπικά τον επικεφαλής της δομής, πατέρα Αντώνιο, ενώ οι εισαγγελικές Αρχές αναμένεται να «τρέξουν» την έρευνα το γρηγορότερο δυνατόν.

  • Συνολικά φέρεται ότι λέγχονται προς το παρόν τέσσερα άτομα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε αξιόποινες πράξεις. Από αυτούς, μόνο ο πατήρ Αντώνιος ελέγχεται προς στιγμήν για εγκλήματα που ανάγονται στη γενετήσια σφαίρα, ενώ οι υπόλοιποι 3, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», ερευνώνται για σωματικές βλάβες πλημμεληματικού χαρακτήρα, αφού σε βάρος τους έχουν γίνει αναφορές πως εξανάγκαζαν παιδιά που φιλοξενούνταν στη δομή σε εργασία, σε απομόνωση από το σχολείο, σε ξυλοδαρμό και άλλες αξιόποινες πράξεις.

Τη διερεύνηση της δικογραφίας έχουν αναλάβει δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών (Δάφνη-Κυριακή Τσιχλή και Αικατερίνη Κοπελάκη), οι οποίες έχουν στείλει τις πρώτες κλήσεις σε μάρτυρες, με σκοπό την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε καταλήξουν σε συμπεράσματα για το αν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα δικογραφίες που ενδεχομένως έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου υπάρχουν δομές της «Κιβωτού», να συνενωθούν με τη δικογραφία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια του εισαγγελέα Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε αρχικά διαβιβάσει δύο διαδοχικά e-mails προς την Εισαγγελία στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Τότε, σε αυτές τις ηλεκτρονικές επιστολές, δεν υπήρχε άμεση αναφορά παθόντα για σεξουαλική κακοποίηση. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες κ.λπ.

Η Εισαγγελία είχε διαβιβάσει το φάκελο της δικογραφίας στο Τμήμα Ανηλίκων της ΓΑΔΑ, προκειμένου να γίνει ενδελεχής έρευνα των καταγγελλομένων. Στην πορεία της έρευνας αυτής, εκλήθησαν σε προανακριτικές καταθέσεις επτά άτομα, ο ένας εκ των οποίων είναι ο 19χρονος που έχει καταγγείλει τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλική κακοποίηση.

Η συγκεκριμένη προανακριτική κατάθεση δόθηκε στις 16 Νοεμβρίου, με το περιεχόμενό της να έρχεται στη δημοσιότητα σχεδόν ακαριαία, κάτι που οδήγησε την Εισαγγελία στην απόφαση να αφαιρεθεί άμεσα η δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΓΑΔΑ και να επιστραφεί στην Εισαγγελία Ανηλίκων, η οποία πλέον αναλαμβάνει το σύνολο της διερεύνησης της υπόθεσης.

Το κλουβί της τιμωρίας

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη κλουβιού στη δομή Βόλου, στο οποίο, όπως καταγγέλλεται, υπεύθυνοι κλείδωναν τα παιδιά για τιμωρία.

Μητέρα παιδιών που φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου ανέφερε στον ΑΝΤ1:

«Δυστυχώς, ήταν και τα δικά μου παιδιά στην Κιβωτό, φοβάμαι κιόλας να πω το οτιδήποτε… Δυστυχώς, έχει κακοποιηθεί και το δικό μου παιδί το μεγάλο, ο γιος μου που είναι 15 χρονών. Πριν από κάποιους μήνες, γιατί βασικά εγώ τα παιδιά τα πήρα τώρα. Γνωρίζανε, φυσικά, ότι τα παιδιά κακοποιούνται και είχαν γίνει διάφορα περιστατικά και ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν ενήμερος», ανέφερε η μητέρα.

«O γιος μου ο μικρός τώρα είναι 9, όταν ήταν στον Βόλο, απ’ ό,τι μου είπε το παιδί και έχω δώσει και φωτογραφίες στον Συνήγορο του Πολίτη, τους έχω στείλει δηλαδή και υλικό. Κλείδωναν το παιδί μέσα και όχι μόνο το δικό μου το παιδί, απλώς δυστυχώς ήταν και το δικό μου παιδί μέσα σε όλο αυτό» πρόσθεσε η ίδια.

Κλείδωναν τα παιδιά μέσα σε κλουβί χωρίς φαγητό, χωρίς νερό όλη την ημέρα και τα άφηναν εκεί για τιμωρία. Για παραδειγματισμό.

«Δηλαδή ζούμε σε συνθήκες Μεσαίωνα. Κι όμως, υπάρχουν φωτογραφίες από το κλουβί αυτό, διότι εγώ πήγα στον Βόλο. Αν μάθουν ότι εγώ μίλησα…» πρόσθεσε.

Η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Ταχυδρόμος Βόλου», είπε πως βάση τις φωτογραφίες που είναι αναρτημένες στη σελίδα της Κιβωτού το κλουβί υπάρχει ακόμη.

Η συγκεκριμένη σιδερένια κατασκευή στη δομή του Βόλου αποτυπώνεται και σε βίντεο που τράβηξε ο ιστότοπος The Opinion, που βρέθηκε έξω από τη δομή του Βόλου την περασμένη Παρασκευή, μία ημέρα αφότου ήρθαν στο φως οι καταγγελίες για τη συγκεκριμένη δομή.

Σχετικά Άρθρα