Επίθεση Ακάρ στις ΗΠΑ για PKK και YPG – Αμερικανικό “άδειασμα” για τις επιχειρήσεις στη Συρία

 Επίθεση Ακάρ στις ΗΠΑ για PKK και YPG – Αμερικανικό “άδειασμα” για τις επιχειρήσεις στη Συρία

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στις ΗΠΑ. Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Άγκυρας ότι PKK και YPG είναι τρομοκρατικές ομάδες ζήτησε από την Ουάσινγκτον να σταματήσει να τους στηρίζει.

«Η Τουρκία υπογραμμίζει ότι το PKK και η YPG είναι οι ίδιες τρομοκρατικές οργανώσεις και καλεί χώρες, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, να σταματήσουν να τις στηρίζουν» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

  • Νωρίτερα την αντίθεσή του σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν τη Συρία και παραβιάζουν την κυριαρχία του Ιράκ εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τους βομβαρδισμούς της Άγκυρας σε περιοχές των δύο χωρών κατόπιν σχετικής εντολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Ουάσιγκτον «εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της ζωής αμάχων στη Συρία και στην Τουρκία» και προτρέπει να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευτεί η ζωή των αμάχων και να υποστηριχθεί ο κοινός σκοπός να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ)».

«Συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε ασυντόνιστη στρατιωτική ενέργεια στο Ιράκ που παραβιάζει την (ιρακινή εθνική) κυριαρχία», προστίθεται στο κείμενο.
Η Τουρκία ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο την επιχείρηση «γαμψό ξίφος», σε απάντηση της επίθεσης στην Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα.

Παρότι το PKK έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην εν λόγω έκρηξη, που άφησε πίσω της έξι νεκρούς και τραυματίες, η Άγκυρα θεωρεί ότι η οργάνωση κρύβεται πίσω από το αιματηρό περιστατικό.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και χερσαία επιχείρηση -κάτι που αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου την ενόχληση των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα