Ερντογάν: Ξεκινάει και χερσαία επιχείρηση σε Συρία και Ιράκ

 Ερντογάν: Ξεκινάει και χερσαία επιχείρηση σε Συρία και Ιράκ

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα λόγο για την ενδεχόμενη έναρξη μιας «χερσαίας επιχείρησης» της χώρας του στη Συρία, την επομένη μιας σειράς αεροπορικών επιδρομών εναντίον κουρδικών θέσεων στη Συρία και το Ιράκ και των πληγμάτων με ρουκέτες επί του τουρκικού εδάφους από τη Συρία.

«Δεν υπάρχει θέμα η επιχείρηση αυτή να περιοριστεί αποκλειστικά σε μια αεροπορική επιχείρηση», δήλωσε ο Ερντογάν προς τους τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από το Κατάρ, όπου είχε παρευρεθεί στην έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

«Το υπουργείο Άμυνάς μας και το γενικό επιτελείο μας αποφασίζουν μαζί πόσες από τις χερσαίες δυνάμεις θα πρέπει να συμμετάσχουν. Κάνουμε τις διαβουλεύσεις μας και μετά λαμβάνουμε αναλόγως μέτρα», δήλωσε ακόμη ο τούρκος πρόεδρος.

 Κουρδικές επιθέσεις στη νότια Τουρκία

Κουρδικές επιθέσεις στη νότια Τουρκία, με τις πρώτες πληροφορίες από την τουρκική πλευρά να κάνουν λόγο για δύο νεκρούς και έξι τραυματίες.

Όπως γράφει το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο Anadolu, το οποίο υποστηρίζει ότι τα πλήγματα προήλθαν από «τρομοκράτες του YPG/PKK» εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τη Βόρεια Συρία, οι οποίες έπληξαν στόχους στην επαρχία Γκαζιαντέπ.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο, οι ρουκέτες έπληξαν ένα λύκειο, δύο σχολεία και ένα φορτηγό στην πόλη Καρμακίς, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Η είδηση για την εκτόξευση ρουκετών από τη Συρία έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά από στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.

Παρότι το PKK αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην αιματηρή επίθεση στην Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης στις 13 Νοεμβρίου, η Άγκυρα θεωρεί πως κρύβεται πίσω από την επίθεση και προχώρησε σε αντίποινα.

Τουρκικά μαχητικά έβαλαν στο «στόχαστρο» βάσεις του PKK και της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, δήλωσαν σχετικά Τούρκοι αξιωματούχοι.

Κούρδοι αξιωματούχοι από τη Συρία έκαναν λόγο για νεκρούς αμάχους από τις αεροπορικές επιδρομές.

Η επιχείρηση «γαμψό ξίφος», όπως ονομάστηκε, ήρθε μετά από σχετική εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Καταφύγια, αποθήκες, σπηλιές, σήραγγες και αποθήκες τρομοκρατών καταστράφηκαν επιτυχώς. Τους παρακολουθήσαμε στενά. Τα λεγόμενα κεντρικά γραφεία της τρομοκρατικής οργάνωσης χτυπήθηκαν επίσης και καταστράφηκαν», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ από το κέντρο επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των 85 εκατομμυρίων πολιτών μας και των συνόρων μας και να ανταποδώσουμε οποιαδήποτε προδοτική επίθεση στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Ακάρ και δεσμεύτηκε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να καλεί όσους στοχεύουν την ασφάλεια της χώρας να λογοδοτήσουν.

«Η δαγκάνα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεών μας ήταν γι΄άλλη μια φορά πάνω από τους τρομοκράτες», είπε, βαφτίζοντας την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος».

Εν τω μεταξύ, η τουρκική προεδρία μοιράστηκε φωτογραφίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διέταξε την έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης κατά την επιστροφή του από την Ινδονησία, την οποία επισκέφθηκε για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20.

Σχετικά Άρθρα