ΠΦΣ: Με τη στάση του ο ΙΣΑ δυσχεραίνει την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού που είναι ήδη χαμηλή

 ΠΦΣ: Με τη στάση του ο ΙΣΑ δυσχεραίνει την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού που είναι ήδη χαμηλή

Έντονη κριτική ασκεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) για την αντίδραση του σχετικά με την χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου χωρίς συνταγή ιατρού, στην οποία προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.

“Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή”, είναι η θέση του ΙΣΑ.

Ο ΠΦΣ αναφέρει ότι “ο ΙΣΑ ηθελημένα αγνοεί ότι σε όλη την Ευρώπη ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται στα φαρμακεί”. “Ηθελημένα ο ΙΣΑ αγνοεί ότι επί σειρά ετών εκατομμύρια πολίτες εμβολιάζονται κάθε χρόνο στα φαρμακεία της χώρας μας για την εποχική γρίπη. Δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια και πολλά εκατομμύρια αντιτετανικοί οροί έχουν χορηγηθεί στα φαρμακεία όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης τα ανοικτά στο κοινό ιδιωτικά φαρμακεία επί 24ωρου βάσεως (σε κάθε περιοχή εφημερεύει ένα φαρμακείο) αποτελούν την πλέον προσβάσιμη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς λόγω του ρυθμισμένου ωραρίου αλλά και της ορθολογικής γεωγραφικής κατανομής τους, καλύπτουν σχεδόν όλη την Ελληνική επικράτεια”.  Χαρακτηρίζει την στάση  του ΙΣΑ “υποκριτική” και “επικίνδυνη”, καθώς, όπως αναφέρει “επί της ουσίας προσπαθεί να αποτρέψει την διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων στους ηλικιωμένους δικαιούχους, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν απόλυτη ένδειξη εμβολιασμού κάθε χρόνο. Είναι βέβαιο ότι η στάση αυτή του ΙΣΑ δυσχεραίνει την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, πόσω μάλλον όταν από τα στοιχεία προκύπτει ότι είναι χαμηλή για την τρέχουσα περίοδο, σπέρνοντας αδικαιολόγητο φόβο στους πολίτες για την εμφάνιση δήθεν παρενεργειών από ένα εμβόλιο επιστημονικά τεκμηριωμένο βάσει μελετών και απολύτως ασφαλές”.

Ο ΠΦΣ καλεί τον ΙΣΑ, “να σταθεί, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων, αναλογιζόμενος τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία, μακριά από μικροσυντεχνιακής φύσεως αναχρονιστικές και αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις και αντιλήψεις, και να συνδράμει στην προστασία του μείζονος κοινωνικού αγαθού της Δημόσιας Υγείας”.