Το Παρίσι απορρίπτει ως ψευδείς τις δηλώσεις του Ιράν για συλλήψεις Γάλλων μυστικών πρακτόρων

 Το Παρίσι απορρίπτει ως ψευδείς τις δηλώσεις του Ιράν για  συλλήψεις Γάλλων μυστικών πρακτόρων

Το Παρίσι απέρριψε σήμερα δηλώσεις του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με τις οποίες συνέλαβε αξιωματικούς των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών εν μέσω των διαδηλώσεων στη χώρα, ενώ ζήτησε την απελευθέρωση όλων των πολιτών της που κρατούνται στο Ιράν.

Οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και του Ιράν έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στις οποίες συμμετέχει η Γαλλία, έχουν σταματήσει, κι ενώ η Τεχεράνη έχει συλλάβει επτά Γάλλους πολίτες.

“Η Γαλλία απορρίπτει κατηγορηματικά τις ψευδείς δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εσωτερικών για τους συμπατριώτες μας που συνελήφθησαν πρόσφατα στη χώρα αυτή και υπενθυμίζει ότι θεωρεί αυθαίρετες όλες αυτές τις προφυλακίσεις”, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Όπως δήλωσε ο (Γάλλος) υπουργός Εξωτερικών, γνωρίζουμε ότι συνολικά επτά Γάλλοι πολίτες κρατούνται αυθαίρετα στο Ιράν”.

Αρκετοί πράκτορες των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών συνελήφθησαν σε σχέση με τις διαδηλώσεις στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών, εν μέσω των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν αυξήσει την ένταση με τη Δύση.

Η Γαλλία εξαπέλυσε φραστική επίθεση στο Ιράν στις 6 Οκτωβρίου, κατηγορώντας το για “δικτατορικές πρακτικές” και για την ομηρεία των πολιτών της μετά την προβολή ενός βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένα ζευγάρι Γάλλων να ομολογεί ότι έκανε κατασκοπεία. Το Ιράν έχει συνδέσει τις εβδομάδες ταραχών στη χώρα με τους ξένους εχθρούς.

“Η Γαλλία καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη μεταχείριση που επιφυλάσσει το ιρανικό καθεστώς στους συμπατριώτες μας. Θεωρούμε τις ιρανικές αρχές υπεύθυνες για την τύχη και τη μεταχείριση όλων των Γάλλων πολιτών που κρατούνται αυθαίρετα σήμερα στο Ιράν”, τονίζεται.

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη σύνοδο της G20, της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε το Ιράν ότι είναι ολοένα και πιο επιθετικό απέναντι στη Γαλλία.

Σχετικά Άρθρα