Πολιτικές εξελίξεις: Τέσσερα σημεία καμπής και η “μητέρα των μαχών”

 Πολιτικές εξελίξεις: Τέσσερα σημεία καμπής και η “μητέρα των μαχών”

Τέσσερις κρίσιμους σταθμούς έχει μπροστά της η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους, όπου σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν τις εσωκομματικές ισορροπίες στην κυβερνώσα παράταξη αλλά και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Πρώτος σταθμός της κυβερνητικής πορείας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η παρουσίαση του βιβλίου «Απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» του Μανώλη Κοττάκη, την ερχόμενη Κυριακή, όπου αναμένεται δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.

Η τελευταία φορά που ο Κ. Καραμανλής τοποθετήθηκε δημόσια για το ζήτημα των υποκλοπών, τάραξε τα «γαλάζια νερά» καθώς τάχθηκε ανοικτά υπερ της άρσης του απορρήτου.

  • Στην «γραμμή» Καραμανλή βρίσκεται σταθερά η Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία προχθές επανέλαβε την άποψη πως θα πρέπει να αρθεί το απόρρητο και ειδικά κατά την επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και θα κληθούν να καταθέσουν ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, οι Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος οι οποίοι καταγγέλλονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αφανείς ιδιοκτήτες εταιρειών που εμπορεύονται το Predator

Δεύτερος σταθμός της κυβερνητικής πορείας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την θεσμική θωράκιση των υποκλοπών, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής, σύσσωμη η αντιπολίτευση τάσσεται κατά του νομοσχεδίου για την «διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

  • Με δεδομένο πως θα συνεχιστούν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – στο οποίο αναμένεται να τοπεθετηθεί απο του βήματος ο πρωθυπουργός – θα αποτελέσει την «μητέρα των μαχών» για το φλέγον ζήτημα.   

Τρίτος σταθμός της κυβερνητικής πορείας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η εκδήλωση του Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά, στις 7 Δεκεμβρίου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δημόσια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων όπως είναι τα εθνικά ζητήματα και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα όσο και το ζήτημα των υποκλοπών όπου ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια.  

Τέταρτος σταθμός της κυβερνητικής πορείας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ομιλία του στον προυπολογισμό, στις 17 Δεκέμβρη, όπου «παραδοσιακά» λαμβάνει την μορφή ψήφου εμπιστοσύνης και έρχεται προς ψήφιση σε κλίμα άκρως πολωτικό και άκρως προεκλογικό.   

Σχετικά Άρθρα