Σκρέκας στο libre: Μεγάλες επενδύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας

 Σκρέκας στο libre: Μεγάλες επενδύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας

Στη μείωση του ενεργειακού κόστους στη χώρας, τα επόμενα χρόνια στοχεύει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Όπως τονίζει στη συνέντευξη στο libre στο πλαίσιο του αφιερώματος για το “ενεργειακό στοίχημα του χειμώνα” στόχος της κυβέρνησης είναι η  μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό περιφερειακό κόμβο.

Ο κ. Σκρέκας επισημαίνει επίσης ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί  μεγάλες επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, για την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, ώστε να περικόψουμε τη σπατάλη στην κατανάλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Συνέντευξη

-Κύριε Υπουργέ, η ενέργεια είναι το μείζον ζήτημα και αναμένεται να μας απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια. Εκτός των βραχυπρόθεσμων μέτρων, ποιοι είναι οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι της και ποιους μακροχρόνιους σχεδιασμούς κάνει η κυβέρνηση;

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της ενεργειακής μας πολιτικής συνδέονται άμεσα με τους μακροπρόθεσμους στόχους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την πράσινη μετάβαση. Στη δημιουργία ενός ανθεκτικού, αξιόπιστου ενεργειακού συστήματος, με σεβασμό στο Περιβάλλον και προσιτές τιμές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

«Κλειδί» για την επίτευξη της ενεργειακής μας αυτονομίας είναι η επιτάχυνση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η απεξάρτησή μας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

  • Τα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πενταπλασίασε (συγκριτικά με την κατάσταση που παραλάβαμε) τον ρυθμό ένταξης νέων μονάδων ΑΠΕ και έτσι η χώρα μας έχει αναρριχηθεί στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Έως το 2030 θα λειτουργούν μονάδες ΑΠΕ ισχύος 24 GW – στόχος που φάνταζε ανέφικτος πριν από τρία χρόνια- και το κόστος ενέργειας όπως είναι επακόλουθο, θα μειωθεί σημαντικά για όλους τους καταναλωτές.

Η διαφοροποίηση των οδεύσεων και των πηγών προμήθειας ενέργειας αποτελεί έναν ακόμα βασικό στόχο της Κυβέρνησης μας. Εν μέσω της σφοδρότερης διεθνούς ενεργειακής κρίσης των 50 τελευταίων ετών, έχουμε ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και με τις γειτονικές χώρες. Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε δραστικά την εξάρτηση μας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και παράλληλα -μαζί με τις ελληνικές επιχειρήσεις- να αναπτύσσουμε τις υποδομές στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Προωθούμε επίσης μεγάλες επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, για την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, ώστε να περικόψουμε τη σπατάλη στην κατανάλωση. Με οργανωμένο σχέδιο, συνεχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες και μια φιλική πολιτική στις επενδύσεις για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σχετικά Άρθρα