Ρωσικοί πύραυλοι φέρεται πως χτύπησαν την Πολωνία – Αρνείται η Μόσχα που μιλάει για προβοκάτσια – Επιφυλακτικές οι ΗΠΑ

 Ρωσικοί πύραυλοι φέρεται πως χτύπησαν την Πολωνία – Αρνείται η Μόσχα που μιλάει για προβοκάτσια – Επιφυλακτικές οι ΗΠΑ

Η Ρωσία φέρεται να έπληξε με δύο πυραύλους ένα χωριό της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως καταγγέλλει η Βαρσοβία. Από το χτύπημα είναι νεκροί δύο άνθρωποι και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πύραυλοι ήταν «αδέσποτοι» από τους απανωτούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας σήμερα (15.11.2022) στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις.

Οι πύραυλοι έπεσαν στο χωριό Przewodów της Πολωνίας, πετυχαίνοντας εγκαταστάσεις σιτηρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία, η εισαγγελία και ο στρατός βρίσκονται ήδη στο σημείο και ερευνούν αν οι πύραυλοι έπεσαν σε έδαφος της ΝΑΤΟϊκής χώρας.

Ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι ο στόχος των πυραύλων μπορεί να ήταν η Λβιβ, μια ουκρανική πόλη περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Przewodów, η οποία ήδη έχει πληγεί σήμερα από ρωσικά χτυπήματα, όπως και το Κίεβο και το Χάρκοβο.

Ο χάρτης με το φερόμενο σημείο της επίθεσης κυκλοφορεί στα social media

Σύμφωνα με το βρετανικό Expressδεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν οι πύραυλοι προσγειώθηκαν σε πολωνικό έδαφος, δηλαδή σε ΝΑΤΟϊκό έδαφος, αφού η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και στο έδαφός της υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1592591248447373312

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκισυγκάλεσε «κατεπειγόντως» την Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ, με τοπικά ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι πιθανότατα οφείλεται στο ενδεχόμενο ρωσικό χτύπημα.

Η Μόσχα διαψεύδει τις αναφορές για ρωσικούς πυραύλους και καταγγέλλει «προβοκάτσια»

  • Διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της στο πυραυλικό χτύπημα σε πολωνικό έδαφος η Ρωσία, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αργά το βράδυ της Τρίτης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επισημαίνει πως «οι αναφορές των πολωνικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και οι δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με τους υποτιθέμενους καταρριφθέντες ρωσικούς πυραύλους σε πολωνικό έδαφος αποτελούν προβοκάτσια με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση».

Σύμφωνα με τη Μόσχα «κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα».

Τονίζεται, δε, πως τα συντρίμμια, τα οποία φέρεται να εντοπίστηκαν» από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν είχαν καμία σχέση με ρωσικά όπλα.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

  • Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

Το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε επίσης πληροφορίες αξιωματούχου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών – τον οποίο δεν κατονόμασε – ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους.

Τι προβλέπει το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που «χτυπηθεί» μέλος του

Αν επιβεβαιωθεί ότι οι πύραυλοι έπεσαν σε πολωνικό έδαφος, δηλαδή ΝΑΤΟϊκό έδαφος, τότε σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 5, δηλαδή τη δέσμευση συλλογικής άμυνας για όλους τους συμμάχους.

  • Το Άρθρο 5 θεωρείται ο πυρήνας του ΝΑΤΟ, που προβλέπει μεταξύ άλλον ότι αν ένα μέλος της συμμαχίας πέσει θύμα επίθεσης, τότε όλα τα άλλα μέλη θεωρούν ότι πρόκειται για πράξη βίας κατά ολόκληρης της συμμαχίας και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες – για κάθε μέλος – ενέργειες ώστε να βοηθήσουν τον σύμμαχο.

Η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά δεν είναι σαφές αν το χτύπημα από αδέσποτους πυραύλους θα οδηγούσαν σε τέτοια ενέργεια από όλη τη Συμμαχία.

Σχετικά Άρθρα