Οι ΗΠΑ σηκώνουν το γάντι στις απειλές της Ρωσίας – “Θα σταθούμε στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί”

 Οι ΗΠΑ σηκώνουν το γάντι στις απειλές της Ρωσίας – “Θα σταθούμε στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί”

Άμεση ήταν η απάντηση των ΗΠΑ μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας. Η Ουάσινγκτον, απαντώντας στις απειλές του Κρεμλίνου περί «δυτικών στόχων», καταδίκασε τις νέες κινήσεις της Μόσχας εξαιτίας των οποίων χτυπήθηκαν συγκροτήματα κατοικιών στην ουκρανική πρωτεύουσα και την ίδια στιγμή τη ζωή του έχασε ένας άμαχος.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα ήθελαν ΗΠΑ και Ρωσία να έχουν μυστικές συνομιλίες, με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Μόσχας-Κιέβου να βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε ότι οι επιθέσεις βαθαίνουν τις ανησυχίες για τον ρόλο της Ρωσίας ως αποσταθεροποιητικού παράγοντα.

«Δεν είμαστε μόνο εμείς, οι ηγέτες της G20, στο Μπαλί που συζητάμε για τη σημασία της ζωής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η Ρωσία απειλεί και πάλι τους αμάχους στην Ουκρανία όπως και τις υποδομές» τόνισε ο Σάλιβαν.

«Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τους θαρραλέους Ουκρανούς που συνεχίζουν να προβάλλουν αντοχή και κουράγιο για να αμυνθούν για την κυριαρχία και τη δημοκρατία τους» υπογράμμισε ειδικότερα ο Σάλιβαν.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία με στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών συστημάτων.

«Θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί» συμπλήρωσε.

Οι ρωσικές προκλήσεις κατά της Δύσης 

Ο πανίσχυρος γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ δήλωσε ότι τα όπλα που παρέχει η Δύση και οι ξένοι μισθοφόροι είναι στόχοι προτεραιότητας για τις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους, που έχει θέσει στην Ουκρανία, συνεχίζοντας την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Λίγες ώρες μετά την παρέμβαση Ζελένσκι στην G20 και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυαν πυραυλική επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος του Πούτιν σημείωνε ότι «το Κίεβο δεν επιθυμεί συνομιλίες».

«Διαπιστώνουμε το βασικό, ότι και de facto και de jure η θέση της ουκρανικής πλευράς, η οποία επανειλημμένως έχει εκτεθεί από τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μαρτυρά ότι η Ουκρανία και de facto και de jure δεν μπορεί και δεν θέλει να διεξάγει συνομιλίες», είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Επομένως οι στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα υλοποιηθούν μέσω της συνέχισης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», είπε ο κ. Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «αναμφίβολα» θα πρέπει προηγουμένως να πειστεί το Κίεβο να επιστρέψει στις συνομιλίες, καθώς στη Μόσχα «προς το παρόν δεν βλέπουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε αρνηθεί να αποκαλύψει ο,τιδήποτε σχετικά με τις χθεσινές συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και της ρωσικής κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν στην Άγκυρα.

«Για το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτε», απάντησε σε κατηγορηματικό τόνο ο εκπρόσωπος του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος χθες είχε αποκαλύψει ότι η συνάντηση έγινε έπειτα από αμερικανική πρωτοβουλία.

Σχετικά Άρθρα