Γιατί ενόχλησαν τα δημοσιεύματα σε Financial Times και Bloomberg- Η μάχη της “καλής φήμης” και της επενδυτικής βαθμίδας επηρεάζεται από το σκάνδαλο των υποκλοπών

 Γιατί ενόχλησαν τα δημοσιεύματα σε Financial Times και Bloomberg- Η μάχη της “καλής φήμης” και της επενδυτικής βαθμίδας επηρεάζεται από το σκάνδαλο των υποκλοπών

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει γίνει γνωστό, η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την χρήση κακόβουλων λογισμικών (Pegasus,Pretador), γνωστή ως PEGA, η οποία βρέθηκε και στην Ελλάδα και την Κύπρο, θα καταθέσει το τελικό της πόρισμα τον Μάρτιο. Μέχρις ώρας έχει γίνει γνωστό ένα draft του πορίσματος, το οποίο αφήνει σαφέστατες υπόνοιες κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Παρουσιάστηκε από την εισηγήτρια Ολλανδή ευρωβουλεύτρια του Renew Europe, ωστόσο αμφισβητήθηκε έντονα από τη Ν.Δ διά της εκπροσώπου Τύπου της ευρωομάδας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, και, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται πιέσεις μέσω ΕΛΚ για την τελική εκφορά των παρατηρήσεων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εφόσον η κυβέρνηση εξαντλήσει τα όρια της θητείας της, όπως κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός (Ant1), το πόρισμα θα παρουσιαστεί σε “σκληρό” προεκλογικό χρόνο, γεγονός που σημαίνει πως το σκάνδαλο των υποκλοπών θα διατηρηθεί “ζεστό” μέχρι τότε. Οι εσωτερικές εξελίξεις προοιωνίζονται, άλλωστε, πιθανές νέες αποκαλύψεις, την προαγωγή της έρευνας των εισαγγελικών αρχών, αλλά και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Στην τελευταία, θα καταθέσουν τελικά οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Φέλιξ Μπίτζιος, Γιάννης Λαβράνος και ο Ταλ Ντίλιαν της Intellexa, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν χρήση της μέριμνας που δίνει την σχετική δυνατότητα στην μειοψηφία. Από μόνη της αυτή η εξέλιξη ίσως πυροδοτήσει νέο γύρο αποκαλύψεων και αντιπαράθεσης.

Εκείνο, ωστόσο, που προκαλεί ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η συνέχιση και ένταση της διεθνοποίησης του θέματος, κάτι που ασκεί εμμέσως πιέσεις προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το νέο δημοσίευμα, αυτή τη φορά από τους Financial Times (μετά το Bloomberg), προκάλεσε αναστάτωση και ως προς τούτο εκδηλώθηκε αντίδραση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Oι FT θεωρούν πως το σκάνδαλο των υποκλοπών αμαυρώνει την εικόνα της Ελλάδας και υπονομεύει την πορεία εξυγίανσης της οικονομίας που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια (μετά το ’15) με τις προσπάθειες του “ημερωμένου ΣΥΡΙΖΑ” (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει) και της σημερινής κυβέρνησης. Ωστόσο καταλήγει ο συγγραφέας του άρθρου Tony Barber:

“Στο σημερινό σκάνδαλο, οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν αφήσει σκοτεινά υπονοούμενα για εχθρική ξένη ανάμειξη και επικαλούνται τους κανόνες περί κρατικών μυστικών για να δικαιολογήσουν τη συγκάλυψη των πραγμάτων. Αλλά όσο περισσότερο καθυστερεί η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι έχει κάτι να κρύψει. Η κωλυσιεργία της κινδυνεύει να προκαλέσει περισσότερη ζημιά στη φήμη της σταθερής και εύρυθμης διακυβέρνησης που έχει αποκτήσει με τόσο κόπο η Ελλάδα.”.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν, όμως, καλά πως πέραν του θετικού προσήμου ως προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, η “καλή φήμη” είναι περισσότερο από αναγκαία, ώστε να κατευνάζεται αυτό που οι γνώστες αναφέρουν ως “πολιτικό κίνδυνο”. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται, μαζί με όλα τα άλλα, την θετική φήμη, ώστε να διεκδικήσει τους επόμενους μήνες, και πάντως πριν τις εκλογές, την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Εάν οι διεθνείς οίκοι θεωρήσουν πως η πολιτική σταθερότητα διακινδυνεύει λόγω (και) του σκανδάλου των υποκλοπών, και ότι το μετεκλογικό τοπίο δεν είναι σαφές, αφού η Ν.Δ (που θεωρείται μεταρρυθμιστική δύναμη) δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, είναι πιθανό, όπως εκτιμούν αναλυτές, να αναβάλει την αξιολόγηση ως προς την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας.

Αυτό έχει κατά νου ο πρωθυπουργός, γι αυτό και από την Πιερία όπου βρέθηκε, είπε πως “Καθώς πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς τις εκλογές του 2023, δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο”.

“Θέλουμε μια Ελλάδα η οποία θα στηρίζεται στην ιδιωτική οικονομία, στη δημιουργικότητα του Έλληνα και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας ή μια Ελλάδα που θα εγκλωβίζει τους συμπολίτες μας σε μία αέναη πολιτική επιδομάτων, για να μπορούμε, την τελευταία στιγμή, να πηγαίνουμε να τα εξαργυρώνουμε για ψήφους;”, τόνισε.

Τα παραπάνω εξειδίκευσε ο Γιάννης Οικονόμου, μεμφόμενος, μάλιστα, εμμέσως, ακόμα και τα ΜΜΕ που αναπαράγουν τις αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών-άραγε εννοεί και τους FT, και το Bloomberg;

«Έχουμε γίνει πολύ συγκεκριμένοι το προηγούμενο διάστημα. Αυτό που είπα είναι ότι μας προβληματίζει η επιχειρούμενη ένταση. Μας προβληματίζει η προσπάθεια κάποιων να καταστήσουν μονοθεματικό θέμα στην ελληνική κοινωνία το ζήτημα των παρακολουθήσεων με κακόβουλα λογισμικά ή με τη νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ του Ανδρουλάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Οικονόμου δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολούνται και αναδεικνύουν το σκάνδαλο των υποκλοπών και μάλιστα απευθύνουν ερωτήματα στον πρωθυπουργό, με τελευταία παραδείγματα τα δημοσιεύματα των Financial Times και του Bloomberg.

«Δεν αρνηθήκαμε να απαντήσουμε», ανέφερε ωστόσο υποστήριξε ότι «δεν τιμά τη χώρα να δημιουργείται αυτή η ατμόσφαιρα ή να συντηρείται αυτό το θέμα στην επικαιρότητα».

Σχετικά Άρθρα