Πώς έχασε την κρίσιμη έδρα της Πενσυλβάνια ο Τούρκος τηλεγιατρός Οζ- Φίλος του Ερντογάν

 Πώς έχασε την κρίσιμη έδρα της Πενσυλβάνια ο Τούρκος τηλεγιατρός Οζ- Φίλος του Ερντογάν

Η κρίσιμη έδρα της Πενσιλβάνια πέρασε στα χέρια του Δημοκρατικού Φέτερμαν (φωτό με τον Οζ)

Ο τούρκος τηλεγιατρός Dr. Μεχμέτ Οζ έχασε την έδρα στη Γερουσία για την Πενσιλβάνια που περνά πλέον στα χέρια των Δημοκρατικών και τον υποψήφιο τους Τζον Φέτερμαν.

Σύμφωνα με το NBC η νίκη αυτή ενδεχομένως να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας για τον έλεγχο της Γερουσίας ενώ είναι σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. Η εκλογή του Δημοκρατικού Φέτερμαν, διατηρεί την υπεροπλία του Ρόμπερτ Μενέντεζ στην επιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου, κάτι εξαιρετικά κρίσιμο για τις ισορροπίες που ευνοούν την Ελλάδα

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων το NBC και άλλα αμερικανικά μέσα ανακοίνωσαν ότι ο Φέτερμαν θα είναι ο νικητής στη μάχη της Πενσιλβάνια με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να κάνει και δηλώσεις για τη μεγάλη του νίκη.

Ποιός είναι

Είναι ο πρώτος στα χρονικά μουσουλμάνος υποψήφιος που έχει επιλεγεί από μεγάλο κόμμα στις ΗΠΑ για τη διεκδίκηση έδρας στη Γερουσία, ο Μεχμέτ Οζ είναι επίσης ο μοναδικός υποψήφιος για το Κογκρέσο που έχει διπλή υπηκοότητα και έχει υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις ξένης χώρας.

Γιος Τούρκων μεταναστών από το Ικόνιο, γεννήθηκε στο Κλίβελαντ του Οχάιο το 1960. Μεγάλωσε στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Κατά τη δεκαετία του 1980 υπηρέτησε οικειοθελώς στον στρατό της Τουρκίας για έξι εβδομάδες (όσο η υποχρεωτική εκπαίδευση για πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό), προκειμένου να μην χάσει την τουρκική υπηκοότητα, την οποία διατηρεί ταυτόχρονα με την αμερικανική.

Ο ίδιος λέει ότι έκανε αυτή την επιλογή για να μπορεί να φροντίζει την άρρωστη μητέρα του, η οποία πάσχει από Αλτσχάιμερ και μένει στην Τουρκία. Με την… ευκαιρία πάντως, έχει ψηφίσει και σε τουρκικές εκλογές.

Αν και στις ΗΠΑ δεν απαγορεύεται στα μέλη του Κογκρέσου να έχουν διπλή υπηκοότητα, οι στενοί δεσμοί του Οζ με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν έχουν επικριθεί έντονα, ακόμη και στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανικών για το χρίσμα του γερουσιαστή στην Πενσυλβάνια.

Η ταύτισή του με την Άγκυρα σε ακανθώδη θέματα, όπως η μη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, έχει εγείρει ερωτήματα για τον ακριβή ρόλο του στο ορατό πλέον ενδεχόμενο εκλογής του στη Γερουσία.

Το προεκλογικό επικελείο του κάνει λόγο για ως «ξενοφοβικές επιθέσεις». Ο ίδιος, απορρίπτοντας κάθε υπόνοια ως «πολιτικό αντιπερισπασμό», δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την τουρκική υπηκοότητα εάν οι ψηφοφόροι της Πενσυλβάνια τον επιλέξουν για γερουσιαστή τους.

Σχετικά Άρθρα