Μαζική απεργία αλλαγής – Πώς διαβάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή – Νέες παρεμβάσεις για υποκλοπές, ακρίβεια, σκάνδαλα

 Μαζική απεργία αλλαγής – Πώς διαβάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή – Νέες παρεμβάσεις για υποκλοπές, ακρίβεια, σκάνδαλα

Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής των τελευταίων 24ώρων δεν φαίνεται να λειτούργησε εκτονωτικά στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Η ακρίβεια και η κοινωνική δυσαρέσκεια αποτυπώθηκε με μαζική συμμετοχή που ξεπέρασε τις 40.000 κόσμου που κατέκλεισε το κέντρο της Αθήνας.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών και η ανάγκη διαμαρτυρίας  κατέβασε τους πολίτες στους δρόμους με το ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το δικό ρεκόρ συμμετοχής στο μπλόκ της Κλαυθμώνος.

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών. Η συμμετοχή θύμισε την πρωτομαγιά του 2021 όταν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές είπαν όχι στο νόμο Χατζηδάκη που έφερε νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις σε βάρος των μισθωτών.

  • Αυτή τη φορά οι διαδηλωτές εξέφρασαν και τη συσσωρευμένη οργή τους για τη συνολική κυβερνητική πολιτική με τα συνθήματα να κινούνται πότε στην καταδίκη της οικονομικής πολιτικής που δεν αντιμετωπίζει δραστικά την ακρίβεια σε προϊόντα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα και πότε προσωποποιημένα στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Αν και τα σωματεία και τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ κατέβασαν στο δρόμο το μεγαλύτερο όγκο εργαζομένων με τις εκτιμήσεις να μιλούν για περισσότερους από 30.000 εργάτες και μισθωτούς να συσπειρώνονται στις τάξεις του, η εικόνα μόνο ενθαρρυντική ήταν και για τις άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις της αριστεράς.

  • Από το μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ η αίσθηση ήταν για 5 με 6 χιλιάδες κόσμου που συντάχθηκε πίσω από τα πανό του κόμματος με τις Νομαρχιακές Οργανώσεις μελών να υπερβάλλουν εαυτό στην προετοιμασία.

Ο παλμός και η συμμετοχή θύμιζε 2014, όπως σημείωνε κομματικό στέλεχος με μακρά εμπειρία από τις κινητοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα δηλαδή θύμιζε ημέρες πριν την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου με τον κόσμο όμως αυτή τη φορά να είναι πολλαπλάσιος από εκείνη την θερμή πολιτικά και κοινωνικά μνημονιακή εποχή.

  • Σε σχέση μάλιστα με την σημαδιακή πρωτομαγιά του ’21 το μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ αριθμούσε τρεις φορές περισσότερο κόσμο.

Στην Κουμουνδούρου έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι, όπως και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος πέρασε από πολλά μπλόκ σωματείων του δημοσίου όπως της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΓΕΝΟΠ ή της ΓΣΕΒΕ εισπράττοντας θετικά μηνύματα για τη συμμετοχή και ψηφοφόρων του κόμματός σε αυτά.

  • Ο «άλλος ΣΥΡΙΖΑ» φαίνεται ότι παίρνει υπόσταση σημειώνουν στελέχη του κόμματος βλέποντας αυτή την εικόνα συσπείρωσης και συμμετοχής να αποτυπώνεται τώρα και στις απεργιακές κινητοποιήσεις, όταν παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ και μειωμένη εκπροσώπηση είχε στα συνδικαλιστικά όργανα και τα μπλόκ του στις πορείες ήταν εντυπωσιακά ολιγάριθμα.

Το παρών πάντως έδωσε ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» με όλες τις φυλές του κόμματος να βρίσκονται επι ποδός πολέμου.

Πάντως οι νομαρχιακές οργανώσεις που ξεχώρισαν σε συμμετοχή ήταν της Α΄ και της Δυτικής Αθήνας ενώ ισχυρές δυνάμεις ανέβασε στο κέντρο παρά την αδυναμία πρόσβασης λόγω ακινητοποίησης και του μετρό και ο Νότιος Τομέας.

Συνέντευξη Τσίπρα

Με αυτό τον αέρα και με το παλμό των χιλιάδων εργαζομένων να αναμεταδίδεται στα δελτία ειδήσεων ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποιεί το μομέντουμ και παραχωρεί απόψεων νέα συνέντευξη στη Μάρα Ζαχαρέα στο κεντρικό δελτίο του STAR. Θα είναι η δεύτερη συνέντευξή του ζωντανά σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων μετά το ΣΚΑΪ και σε διάστημα μόλις 15 ημερών τη δική του απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • Με τον πρωθυπουργό να «φυγομαχεί» για δεύτερη φορά από τη μονομαχία στην οποία τον προκάλεσε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή προκειμένου να δώσει απαντήσεις για το μείζον θεσμικό ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων από το παράκεντρο που είχε στηθεί όπως αποκαλύπτουν μεγάλα μέσα ενημέρωσης και καταγγέλλει η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται απόψε να ασκήσει και αμείλικτη κριτική στον αντίπαλό του.

Με το ρυθμό των συλλαλητηρίων και τη σφοδρή δυσαρέσκεια που εκφράστηκε στους δρόμους των μεγάλων πόλεων όλης της χώρας και με το θέμα των παρακολουθήσεων να επανέρχεται με άλλους όρους πλέον στην επικαιρότητα – από εκεί που είχε κουράσει – ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται όπως όλα δείχνουν να χαριστεί στον κ. Μητσοτάκη.

Υποκλοπές

Το θέμα θα παραμένει ψηλά στην πολιτική σύγκρουση όσο ο πρωθυπουργός επιλέγει το δρόμο του απορρήτου και όσο η Δικαιοσύνη δεν θα επιταχύνει ούτε κατ’ ελάχιστο την προσπάθειά της να φέρει ενώπιον της τους αυτουργούς του κέντρου ή του παράκεντρου των παρακολουθήσεων αναμένεται να τονίσει ο κ. Τσίπρας.

Το πρωί εξάλλου η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη θα βρεθεί στο γραφείο του κ. Ντογιάκου για τα «περαιτέρω» καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά και επιχειρώντας να δώσει νομική και δικαστική συνέχεια στις αποκαλύψεις του Documento της Κυριακής. Ουσιαστικά η κα Γεροβασίλη πέρα από την προσπάθεια να βρεθούν ενώπιον του εισαγγελέα ο «ιδιώτης» ή «ιδιώτες» του predator δείχνει ουσιαστικά και το δρόμο και όλους όσοι βρέθηκαν τα ονόματά τους στη λίστα των 33 ονομάτων που αποκάλυψε η εφημερίδα μεταξύ αυτών και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Σχετικά Άρθρα