Γιατί είναι περίεργη η αύξηση στην τιμή της βενζίνης – Πέπλο μυστηρίου και στο ντίζελ

 Γιατί είναι περίεργη η αύξηση στην τιμή της βενζίνης – Πέπλο μυστηρίου και στο ντίζελ

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σημειώνει αύξηση τις τελευταίες 15 μέρες, με τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να βλέπουν την αντλία να δείχνει σχεδόν 2,10 ανά λίτρο, τη στιγμή που πριν από δύο εβδομάδες ήταν λίγο πάνω από το 2,02 το λίτρο.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης στις 7 Νοεμβρίου ανήλθε σε 2,094 ευρώ/λίτρο, προσπερνώντας έπειτα από καιρό το diesel το οποίο διαμορφώθηκε στα 2,091 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, οι οδηγοί αναζητούν πλέον το πρατήριο που θα πάνε για να βάλουν καύσιμα. Γι’ αυτό επισκέπτονται και τον ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης fuelprices.gr, όπου αναφέρονται οι τιμές του εκάστοτε βενζινάδικου της κάθε περιοχής, αλλά και η ακριβής τοποθεσία τους.

Με βάση τα στοιχεία που έχει το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, τα φθηνότερα βενζινάδικα στην Ελλάδα βρίσκονται στην Αττική, όπου οι οδηγοί μπορούν να ανεφοδιάσουν τα οχήματά τους με αμόλυβδη βενζίνη πληρώνοντας ακόμα και 1,867 ευρώ ανά λίτρο.

  • Η περιοχή με τη φθηνότερη -μεσοσταθμικά- βενζίνη στην Ελλάδα την βρίσκει κανείς στο νομό Χίου, με το κόστος της αμόλυβδης να φτάνει στα 2,048 ευρώ/λίτρο. Ακολουθούν οι νομοί Ημαθίας και Θεσσαλονίκης και Φλώρινας με 2,047 και 2,060 ευρώ ανά λίτρο αντίστοιχα.

Η βενζίνη με τη φθηνότερη τιμή καταγράφεται στους εξής νομούς:

  1. Χίου – 2,048 ευρώ/λίτρο
  2. Ημαθία – 2,049 ευρώ/λίτρο
  3. Θεσσαλονίκης – 2,060 ευρώ/λίτρο
  4. Φλώρινας – 2,063 ευρώ/λίτρο
  5. Κιλκίς – 2,064 ευρώ/λίτρο
  6. Δράμας – 2,065 ευρώ/λίτρο
  7. Πέλλης – 2,067 ευρώ/λίτρο
  8. Αργολίδας – 2,070 ευρώ/λίτρο
  9. Αττικής – 2,076 ευρώ/λίτρο
  10. Τρικάλων – 2,078 ευρώ/λίτρο

Πάντως, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, τα φθηνότερα καύσιμα δεν σημαίνει ότι έχουν την καλύτερη ποιότητα ή αποκλεισμό κάποιας πιθανής νοθείας.

Για το λόγο αυτό, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και δεν θα πρέπει να παρασύρονται από τις τιμές στην επιλογή του πρατηρίου. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι οι οδηγοί πρέπει πάντα να εμπιστεύονται τον πρατηριούχο.

Το περίεργο των αυξήσεων

Η τελευταία 10ήμερη κούρσα ανόδου των τιμών της βενζίνης, σύμφωνα με παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς δεν αποδίδεται σε κάποια ανατάραξη της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς των καυσίμων επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει λόγος αύξησης των τιμών λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Προφανώς εκτιμάται ότι στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές των προϊόντων των καυσίμων κίνσης γίνονται κερδοσκοπικά παιχνίδια ενώ υπάρχει γενικότερη δυσκολία σε προβλέψεις πορείας των τιμών για μακρύ χρονικό διάστημα.

  • Πάντως από χθες μέχρι και αύριο Παρασκευή οι τιμές της βενζίνης Platts υποχωρούν κατά περίπου 0,022 ευρώ το λίτρο. Οι μειώσεις αυτές θα περάσουν στην αντλία από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ μειώσεις πάνω από 0,02 ευρώ και 0,015 ευρώ το λίτρο αναμένονται και στο ντίζελ κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά το ντίζελ κίνησης, έχουν ως ορόσημο τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Τότε θα ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις στις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου. Το τελευταίο δεκαήμερο οπότε και η τιμή της βενζίνης αυξανόταν το πετρέλαιο κίνησης στην ελληνική αγορά υποχώρησε πάνω από 0,02 ευρώ το λίτρο.

Σχετικά Άρθρα