Σκληρή κούρσα για τον έλεγχο του Κογκρέσου- Κερδίζουν την μάχη της Βουλής οι Ρεπουμπλικανοί- Νίκη της ομογένειας η εκλογή Φέτερμαν

 Σκληρή κούρσα για τον έλεγχο του Κογκρέσου- Κερδίζουν την μάχη της Βουλής οι Ρεπουμπλικανοί- Νίκη της ομογένειας η εκλογή Φέτερμαν

Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν την Βουλή, στην Γερουσία, ωστόσο, η μάχη είναι αμφίροπη, όπω ςμεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Για την Ελλάδα, ενδιαφέρον έχει η ,όπως όλα δείχνουν, επικράτηση του Δημοκρατικού Φέτερμαν έναντι του τουρκικής καταγωγής Οζ, γεγονός που θα επηρεάσει πιθανώς θετικά τους συσχετισμούς στην επιτροπή του Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Πρόκειται για μία από τις κρισιμότερες εκλογικές μάχες των τελευταίων ετών, καθώς οι ψηφοφόροι αποφασίζουν για το κόμμα που θα ελέγχει το Κοινοβούλιο, την Γερουσία, αλλά και 36 από τις πολιτείες. Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών θα επηρεάσει σημαντικά την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, αφού βασικό διακύβευμα είναι και κατά πόσο οι πολιτικές του θα έχουν την έγκριση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

Με την δημοτικότητα του να υποχωρεί σταθερά, φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά, ο Μπάιντεν πιθανότατα θα βρεθεί με τα χέρια δεμένα, καθώς, όπως έδειξαν και τα exit polls στα κυρίαρχα προβλήματα του πλήθωρισμού και της ακρίβειας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει.

Οι πολίτες των ΗΠΑ εκλέγουν το σύνολο των 435 αντιπροσώπων τους στη Βουλή, καθώς και 35 από τους 100 συνολικά Γερουσιαστές. Μετά τις εκλογές του 2020, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν και τα δύο σώματα με 222 βουλευτές έναντι 213 των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, ενώ η Γερουσία είναι μοιρασμένη στο 50-50 με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να ορίζει το αποτέλεσμα υπέρ των Δημοκρατικών.

Επίσης σε 36 πολιτείες εκλέγονται κυβερνήτες ενώ σε 30 θα εκλεγούν και γενικοί εισαγγελείς. Επίσης σε διάφορες πολιτείες θα διεξαχθούν εκλογές για πολιτειακούς γραμματείς, τοπικούς βουλευτές κ.α.

Τα πράγματα φαίνεται να σπάνε την κατεύθυνση των Δημοκρατικών στο Ουισκόνσιν, μια βαθιά πολωμένη πολιτεία που είναι από τα πιο κρίσιμα πεδία μάχης στις προεδρικές εκλογές.

Το Associated Press δεν έχει προκηρύξει ακόμη τον αγώνα, αλλά το CNN προβλέπει ότι ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Τόνι Έβερς κέρδισε μια δεύτερη θητεία στην εξουσία

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι και ο Κέβιν ΜακΚάρθι, ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής μειονότητας που επιθυμεί να της αρπάξει το σφυρί, έχουν επανεκλεγεί και οι δύο στο Κογκρέσο από την Καλιφόρνια, αναφέρει το Associated Press.

Από την ίδια πολιτεία, εκπρόσωποι των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένων των Adam Schiff, Ted Lieu, Maxine Waters και Barbara Lee , έχουν επίσης επανεκλεγεί.

Από τις 35 έδρες που διακυβεύονται στην Γερουσία, αυτή τη στιγμή οι 21 ελέγχονται από Ρεπουμπλικανούς και οι 14 από τους Δημοκρατικούς, πράγμα που δίνει στους τελευταίους ένα μικρό προβάδισμα για το συγκεκριμένο σώμα.

Και ενώ μπορεί να χρειαστεί μέρες για να έχουμε μία σαφή εικόνα του αποτελέσματος(θυμηθείτε τις προεδρικές εκλογές του 2020), τα μέχρι τώρα δεδομένα(4:59 της Τετάρτης) δείχνουν πως τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται.

Μέχρι στιγμής και με βάση της στατιστικές προβολές αμερικανικών Μέσων, φαίνεται πως οι Ρεπουμπλικανοί πετυχαίνουν σημαντικό προβάδισμα στο Κοινοβούλιο, ενώ η μάχη για την Γερουσία δείχνει ακόμη αμφίρροπη.

O Φέτερμαν νίκησε τον τουρκικής καταγωγής Οζ

Το NBC News και το Fox News πρόβαλαν ότι ο Τζον Φέτερμαν κέρδισε μια κρίσιμη θέση στη Γερουσία των ΗΠΑ στην Πενσυλβάνια, κερδίζοντας τον Ρεπουμπλικανό διάσημο γιατρό Μεχμέτ Οζ και ενισχύοντας τις πιθανότητες του κόμματός του να κρατήσει την αίθουσα.
Η διάθεση στον Λευκό Οίκο βελτιώθηκε όσο περνούσε η νύχτα, με τους κάποτε νευρικούς βοηθούς να αφήνουν χαμόγελα στα πρόσωπά τους και να λένε ότι τα πρώτα σημάδια για τους Δημοκρατικούς ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο, όπως μεταδίδει το Reuters.

https://twitter.com/appistol/status/1590221507581849600?s=20&t=mFz_N-s8az-iR0GD4JjzyA

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν ευνοηθεί να κερδίσουν την πλειοψηφία που θα τους επέτρεπε να σταματήσουν τη νομοθετική ατζέντα του Μπάιντεν. Μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, το κόμμα είχε ανατρέψει τέσσερις έδρες στη Βουλή των Δημοκρατικών, σύμφωνα με την Έντισον Έρευνα, μία λιγότερο από τον αριθμό που χρειαζόταν για να αναλάβει τη Βουλή.

Σχετικά Άρθρα