Ασημακοπούλου: Πρόκειται για μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα – Αντιδράσεις από την ευρωομάδα της ΝΔ για το πόρισμα της Pega

 Ασημακοπούλου: Πρόκειται για μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα – Αντιδράσεις από την ευρωομάδα της ΝΔ για το πόρισμα της Pega

Η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA, Sophie In t’ Veld, σε ένα “μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα”, παραχώρησε μόνη της συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας το κατηγορητήριό της, αδιαφορώντας πλήρως για τις απόψεις των συναδέλφων της και την καθιερωμένη κοινοβουλευτική διαδικασία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Και αμέσως προσθέτει: «Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής PEGA, Jeroen Lenaers, το προσχέδιο που παρουσίασε η ευρωβουλευτής In t’ Veld δεν συνιστά την τελική εκδοχή της Επιτροπής και δεν αποτελεί, επί του παρόντος, τα συμπεράσματα ή την τελική θέση της Επιτροπής PEGA».

«Το προσχέδιο της ευρωβουλευτού, In t’ Veld,», συμπληρώνει η κ. Ασημακοπούλου, «βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα δημοσίευμα σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης που περιλαμβάνει μια λίστα με πρόσωπα που φέρεται να έχουν παρακολουθηθεί από spyware. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το μέσο ενημέρωσης, του οποίου ο εκδότης “συνδέθηκε” με τη χρηματοδότηση Ρώσων ολιγαρχών με σκοπό την απόκτηση τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα. Το προσχέδιο προβαίνει σε συμπεράσματα, χρησιμοποιώντας υποθέσεις και σενάρια που στερούνται θεμελίωσης και πραγματικών στοιχείων».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα γεγονότα: Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν χρησιμοποίησε και δεν χρησιμοποιεί κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε την παραίτηση των υπευθύνων για τη νόμιμη επισύνδεση του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Επίσης, ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε Προ Ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ρωτήσουν τον πρωθυπουργό για το θέμα. Πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και μάλιστα συστάθηκε Ειδική Εξεταστική Επιτροπή, που διερεύνησε όλους τους ισχυρισμούς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε καμία παρατυπία.

«Δεν είναι αυτή η τελική έκθεση»

Η εισηγήτρια της PEGA παρουσίασε ένα πρώτο σχέδιο της έκθεσης για τις παρακολουθήσεις, αναφέρει ο επικεφαλής της Επιτροπής, Γερούν Λέναρς (Jeroen Lenaers).

Ο κ. Λέναρς τονίζει ακόμη ότι «δεν είναι τελική εκδοχή και δεν μπορεί -σε αυτό το σημείο- να νοηθεί ως τα συμπεράσματα ή η θέση της Επιτροπής της PEGA συνολικά».

«Όλα τα μέλη της Επιτροπής PEGA θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τροπολογίες στο σχέδιο έκθεσης. Μόνο η τελική έκθεση και οι συστάσεις, όπως θα έχουν εγκριθεί στο τέλος της περιόδου δραστηριότητάς μας, αντιπροσωπεύουν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σύνολό της», επισημαίνει στη γραπτή δήλωσή του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέναρς εξηγεί ότι λόγω των πολλών ερωτήσεων που έλαβε για τη συνέντευξη Τύπου της εισηγήτριας Σοφί Ιντ Βελντ, προχωρά σε διευκρινίσεις «για αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης σχετικά με τις διαδικασίες της Επιτροπής».

«Οι συζητήσεις για τα πορίσματα της Επιτροπής μας θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τις συνεδριάσεις της (Επιτροπής), όπου όλες οι πολιτικές ομάδες μπορούν να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για όλες τις σχετικές πτυχές του έργου μας», καταλήγει ο επικεφαλής της PEGA.

Σχετικά Άρθρα