Αρβανίτης κατά Ασημακοπούλου: ”Ερώτηση στην Κομισιόν για την μαζική διαρροή δεδομένων εκλογέων”

 Αρβανίτης κατά Ασημακοπούλου: ”Ερώτηση στην Κομισιόν για την μαζική διαρροή δεδομένων εκλογέων”

Ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με την διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων από το υπουργείο Εσωτερικών, παραβιάζοντας τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΓΚΠΔ), κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ/The Left και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστας Αρβανίτης.

«Την περασμένη Παρασκευή, απόδημοι Έλληνες κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν στο email τους μήνυμα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους», σημειώνει στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις απόδημων Ελλήνων σε όλον τον κόσμο, από την Αμερική ως την Ιαπωνία, έφθασαν μηνύματα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας εν όψει των ευρωεκλογών, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.

Όπως καταγγέλλεται, πολλοί ουδέποτε συναίνεσαν σε παροχή ή επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων για τους εν λόγω σκοπούς, ενώ τα συγκεκριμένα email στα οποία έλαβαν τα μηνύματα είχαν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για την εγγραφή τους στους καταλόγους εκλογέων εσωτερικού.

«Τα στοιχεία αυτά έπρεπε να τα κατέχει μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών και να τα προστατεύει, καθώς πρόκειται για προσωπικά δεδομένα πολιτών, αλλά και για να διασφαλίσει το αδιάβλητο των εκλογών».

Απευθυνόμενος στην Κομισιόν με γραπτή ερώτηση, ο Κώστας Αρβανίτης ζητά να μάθει για τις άμεσες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφενός σε σχέση με τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών και την κατάφωρη παραβίαση του ΓΚΠΔ εις βάρος χιλιάδων πολιτών και αφετέρου προς διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας κατά την εξαιρετικά ευαίσθητη προεκλογική περίοδο.

Σχετικά Άρθρα