ΕΚΤ: Έρχονται νέες αυξήσεις στα επιτόκια το πρώτο τρίμηνο του 2023

 ΕΚΤ: Έρχονται νέες αυξήσεις στα επιτόκια το πρώτο τρίμηνο του 2023

Οι τάσεις στις αγορές ομολόγων ήταν σταθεροποιητικές σήμερα την ώρα που οι επενδυτές προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με το που έχει θέσει τον «πήχη» στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Σήμερα ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau δήλωσε ότι δεν απέχουμε πολύ μέχρι να φθάσουμε στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο επιτοκίων. Ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να διαφανεί ξεκάθαρα ότι πληθωρισμός έχει «πιάσει ταβάνι». Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την αυξητική του πορεία για να κορυφωθεί στο πρώτο το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 2%, με ρυθμό ο οποίος είναι πρωτόγνωρος στην ιστορία της. Ετσι το βασικό της επιτόκιο κυμαίνεται πλέον στο 1,5%, όμως οι προθεσμιακές αγορές προβλέπουν ότι μέσα σε ένα χρόνο θα έχει φθάσει το 3%.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ παρατηρήθηκε περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 6 εκατ. ευρώ μόνον. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,74% από στο 4,70% έναντι 2,32% του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,42% από 2,47% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9996 δολάρια από το επίπεδο των 0,9898 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 0,9874 δολάρια.

Σχετικά Άρθρα