Τουρκική πρόκληση: Απαγόρευσαν στον Τζιτζικώστα την είσοδο στην χώρα – ”Απαράδεκτη η κράτηση του” σημειώνει το ΥΠΕΞ

 Τουρκική πρόκληση: Απαγόρευσαν στον Τζιτζικώστα την είσοδο στην χώρα – ”Απαράδεκτη η κράτηση του” σημειώνει το ΥΠΕΞ

Mετά από τουλάχιστον έξι ώρες που βρισκόταν «κρατούμενος» στη γειτονική χώρα, ο κ. Τζιτζικώστας αναγκάστηκε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής

Δεν έχει προηγούμενο η νέα πρόκληση της Τουρκίας προς την Ελλάδα.

Oι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, την είσοδό του στη χώρα, χωρίς ωστόσο να του εξηγήσουν ποτέ τον λόγο. Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Αντίδραση Ιμάμογλου

O δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, αντέδρασε στο πρωτοφανές αυτό περιστατικό, καθώς ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

«Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα. Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις», ανέφερε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Άμεσα ενημερώθηκαν Αθήνα και Βρυξέλλες

Σύμφωνα με τους συνεργάτες τουκ. Τζιτζικώστα, το μείζον θέμα έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι συμμετέχοντες της Ευρωμεσογειακής Συνόδου των Περιφερειαρχών, αφού δεν μπορεί να γίνει η σύνοδος, μια και ο κ. Τζιτζικώστας είναι προεδεύων. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δε θα μπει στην Τουρκία, ακόμα και να του επιτραπεί τελικά η είσοδος από τις τουρκικές Αρχές. Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταίες πληρπφορίες, ο κ. Τζιτζικώστας αποχώρησε από τη Σμύρνη με προορισμό την Θεσσαλονίκη.

Το χρονικό της ακραίας πρόκλησης

Ο κ. Τζιτζικώστας έφτασε στη Σμύρνη περίπου στις 11.30 σήμερα το πρωί προκειμένου να προεδρεύσει στη σύνοδο της ευρωμεσογειακής επιτροπής ARNEM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ο κ. Τζιτζικώστας είναι Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και μετέβη στην Τουρκία υπό αυτή την ιδιότητα, ωστόσο σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά από τουλάχιστον έξι ώρες που βρισκόταν «κρατούμενος» στη γειτονική χώρα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αναγκάστηκε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

Μέχρι στιγμής ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση για το εν λόγω γεγονός, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην υπόθεση έχουν εμπλακεί πλέον τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όργανο μετά την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο), όσο και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου

Ο περιφερειάρχης μετέβη στη Σμύρνη το πρωί του Σαββάτου με τη νέα γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου.

Η Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM) ιδρύθηκε για να ενθαρρύνει τη συνεργασία των τοπικών κυβερνήσεων στο βόρειο και νότιο τμήμα της Μεσογείου.

Αποτελείται από 80 μέλη και 2 παρατηρητές από 43 χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου. Σαράντα μέλη της Συνέλευσης ορίζονται από τους μεσογειακούς εταίρους και σαράντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέλη της ARLEM είναι εκλεγμένοι υπάλληλοι περιφερειακών ή τοπικών αρχών.

ΥΠΕΞ: «Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και καταχρηστική κράτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον», προσθέτει.

«Η ελληνική Πρεσβεία στην ‘Αγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών», καταλήγει.

Θεοδωρικάκος για Τζιτζικώστα: Η τουρκική προκλητικότητα ξεπερνάει κάθε όριο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με ανάρτησή του στα social media αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Αποστόλη Τζιτζικώστα και καταδίκασε την νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά:

«Επικοινώνησα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια στην οποία υποβάλλεται από το πρωί, από τις τουρκικές αρχές. Είναι σαφές ότι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικά Άρθρα