Ο ΣΥΡΙΖΑ “διαβάζει” προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις – Οι εκτιμήσεις που φέρνουν χαμόγελα και οι προβληματισμοί

 Ο ΣΥΡΙΖΑ “διαβάζει” προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις – Οι εκτιμήσεις που φέρνουν χαμόγελα και οι προβληματισμοί

Υποκλοπές και ακρίβεια επιμένουν ανυποχώρητα στην ημερήσια διάταξη σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο με το ανεξέλεγκτο… predator να αποσταθεροποιεί και να φαλκιδεύει κάθε πολιτική και επιχειρηματική δραστηριότητα όσο κυριαρχεί η συσκότιση και η άρνηση της κυβέρνησης να βοηθήσει στην έρευνα.

Η φθορά πλέον αποκτά βάθος με την υπόθεση Πάτση να αλλάζει και τα δημοσκοπικά δεδομένα.

Η δημοσκόπηση της MRB ήρθε μετά την υπόθεση Πάτση, υπόθεση στα όρια του σκανδάλου αν όχι της σκανδαλώδους διαχείρισης από την πλευρά της ΝΔ και της ηγεσίας της.

Δίπλα στο πρόσωπο Πάτση κουμπώνουν και σειρά άλλων γαλάζιων στελεχών που συνθέτουν αυτό που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «γαλάζια ακρίδα» με τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις αυτή τη φορά του τομέα διαφάνειας όπως αποδεικνύεται από τις μετρήσεις εξαιτίας της εκρηκτικής ακρίβειας να αποκτούν μεγαλύτερη διάσταση και να προκαλούν οργή και αγανάκτηση σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

  • Το περιβάλλον σύνθλιψης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών αποτυπώθηκε και στην τελευταία μέτρηση με τα ποιοτικά στοιχεία να δίνουν μια νέα διάσταση της φθοράς που υφίσταται διαχρονικά όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του έτους.

Η ψαλίδα έκλεισε στις 6 μονάδες, ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε τον «Κανένα» στο καταλληλότερο πρωθυπουργό και έριξε κάτω από τις 10 μονάδες την απόστασή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ερώτημα ωστόσο γιατί αυτό δεν αποτυπώνεται και στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ η εξήγηση από την πλευρά των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού αποκτά νέα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η ανάλυση που γίνεται εδράζεται στο διαχρονικό επιχείρημα της υποεκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ από τις δημοσκοπικές εταιρείες την τελευταία δεκαετία, αλλά και στο εξακολουθητικό παράγοντα που κάνει δύσκολη τη δουλειά των δημοσκόπων της αποδοκιμασίας των εταιρειών δημοσκόπησης.

  • Τα δείγματα παραμένουν προβληματικά γιατί όπως παρατηρούν από την Κουμουνδούρου η κατάσταση της άρνησης των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ έχει χειροτερεύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Επομένως όπως παρατηρούν πλέον τα ποιοτικά των μετρήσεων είναι εκείνα που μετρούν περισσότερο από το ερώτημα της πρόθεσης ψήφου και για αυτό το λόγο όλοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν να εστιάζουν σε αυτά καθώς αποτυπώνουν την άποψη ενός ευρύτερου και σίγουρα όχι κεντροαριστερού ή αριστερού ακροατηρίου.

Έτσι λοιπόν το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να παίρνει κεφάλι από τον κ. Μητσοτάκη πέντε και έξι μονάδων στο ηθικό ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και στο ζωτικό θέμα της στήριξης των μικρομεσαίων δίνει μια άλλη διάσταση για το που γέρνει το πράγμα. Μάλιστα ακόμη και η οριακή διαφορά της μιας μονάδας στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδεια που κερδίζει ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να θεωρείται αμελητέα επιμένουν οι συνεργάτες του.

Τα στοιχεία αυτά και στην πορεία του δύσκολου χειμώνα που έρχεται αναπτερώνει το ηθικό των στελεχών της Κουμουνδούρου για το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης την Άνοιξη.

Υποκλοπές

Στην Κουμουνδούρου πάντως βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα καθώς το ζήτημα των παρακολουθήσεων έχει τώρα ξεπεράσει τα όρια της κυβερνητικής διαχείρισης και ανα πάσα στιγμή μπορεί όλα να ανατραπούν και να πυροδοτήσουν ραγδαίες εξελίξεις σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο.

  • Το θέμα των υποκλοπών «δεν μπορεί και δεν θα κλείσει ουσιαστικά ποτέ, όσο υπάρχει συσκότιση» σχολίαζε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα με πλήρη γνώση των δεδομένων του σκανδάλου.

Όπως σημείωνε στο libre όσο ένα παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων είναι ανεξέλεγκτο και σε άγνωστα χέρια, με την κυβέρνηση να μη δείχνει και τα απαραίτητα αντανακλαστικά να εκθέσει τα πρόσωπα και τις εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τη διάθεση και την παράνομη χρήση του στη βάσανο έστω του δημοκρατικού ελέγχου, τόσο ο κίνδυνος μιας γενικότερης αποσταθεροποίησης και νέων κρίσεων θα είναι υπαρκτός.

Πολιτική λογοδοσία

Επομένως έχει κάθε λόγο επιμένουν στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας να ζητά δικλείδες ασφαλείας και περιχαράκωση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος και της χώρας θέτοντας με αυτή την ένταση το ζήτημα κοινής αποδοχής θεσμικών λύσεων για την αντιμετώπιση αυτής πρωτοφανούς και πρωτόγνωρης θεσμικής κρίσης στην πορεία προς τις κάλπες.  

  • Ουσιαστικά μετά και την έλευση της ευρωεξεταστικής επιτροπής PEGA στην Αθήνα που και αυτή μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ζήτημα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών φέρνοντας προ των ευθυνών της την ελληνική κυβέρνηση όσο το παράνομο λογισμικό παραμένει στον αέρα, εξαντλούνται και τα θεσμικά εργαλεία που μπορούν να φέρουν τον κ. Μητσοτάκη προ των ευθυνών του.

Το μόνο που μένει είναι η διαρκής πολιτική λογοδοσία και η φθορά που αυτή θα επιφέρει στην πορεία μέχρι τις κάλπες.

Λογοδοσία η οποία όσο κι αν επιχειρήθηκε από την αρχή να κλείσει με τους χειρισμούς της πλειοψηφίας στην Βουλή που μετατράπηκε σε αποκλειστικό κυβερνητικό βραχίονα θα επανέρχεται μονότονα καθώς όλοι πλέον εκτιμούν ότι θα προκύπτουν διαρκώς νέα στοιχεία.

  • Και ο κ. Μητσοτάκης όπως βεβαιώνουν από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα θα είναι μονίμως υπόλογος για το θέμα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στη Δικαιοσύνη η οποία όπως σημειώνουν και τα ίδια τα θύματα του παρακρατικού μηχανισμού παρακολούθησης θα είναι και η μόνη που αν κινηθεί γρήγορα μπορεί να φέρει σε πρώτη φάση τις εταιρείες και τους εκπροσώπους που έφεραν το predator στην Ελλάδα.

Ήδη πάντως η δουλειά είναι εντατική και από την πλευρά των δικηγόρων που διαρκώς με νέα στοιχεία και έγγραφα προσπαθούν να συντηρούν και να πιέζουν τους εισαγγελείς που έχουν ανοίξει το σχετικό φάκελο ώστε να μην καθυστερούν οι έρευνες καθώς ο χρόνος μέχρι τις κάλπες για τα δεδομένα της ελληνικής δικαιοσύνης δεν είναι πολύς.

Σχετικά Άρθρα