ΗΠΑ: Ενδιάμεσες εκλογές – Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί φανερώνουν τα χαρτιά τους

 ΗΠΑ: Ενδιάμεσες εκλογές – Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί φανερώνουν τα χαρτιά τους

Τρεις ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές που διεξάγονται στα μέσα της προεδρικής θητείας, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους φθάνοντας μέχρι να καλέσουν στην ίδια πολιτεία – κλειδί δύο πρώην προέδρους, εκτός της παρουσίας του Τζο Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου θα συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις στην Πενσιλβάνια, πριν από την αποφασιστικής σημασίας ψηφοφορία που θα θέσει τα θεμέλια για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι σ’ αυτή την πολιτεία, πρώην προπύργιο του χάλυβα, όπου ο πολυεκατομμυριούχος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που υποστηρίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται αντιμέτωπος τον πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη έδρα της Γερουσίας, καθώς από την έδρα αυτή θα εξαρτηθεί πιθανότατα η ισορροπία σ’ αυτή την άνω βουλή με την τεράστια εξουσία.

Στις ενδιάμεσες εκλογές, που θα διεξαχθουν την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί καλούνται επίσης να ανανεώσουν το σύνολο των εδρών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Μια ολόκληρη σειρά απο θέσεις τοπικών αιρετών αξιωματούχων, οι οποίοι αποφασίζουν για τις πολιτικές της πολιτείας τους στα θέματα των αμβλώσεων και των περιβαλλοντικών ρυθμίσεων, κρίνονται επίσης στις εκλογές αυτές.

Πλημμύρα από κόκκινα κασκέτα

Ο Τζο Μπάιντεν κατεβαίνει σήμερα στην αρένα σε μια μεγάλη συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, που θεωρείται κοιτίδα της αμερικανικής δημοκρατίας.

Αργά το απόγευμα, ο αμερικανός πρόεδρος, που σύντομα θα κλείσει τα ογδόντα, θα συναντηθεί επί σκηνής με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το αδιαμφισβήτητο ρητορικό ταλέντο του για μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση.

Μερικές ώρες αργότερα και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από εκεί, ένας άλλος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθεί μέσα σε μια πλημμύρα από τα κόκκινα κασκέτα των οπαδών του για μια εκδήλωση στη μικρή πόλη Λάτρομπ, κοντά στο Πίτσμπουργκ.

Έπειτα από μια έντονη προκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη στον πληθωρισμό, οι ρεπουμπλικάνοι φαίνονται όλο και πιο πεπεισμένοι ότι στις 8 Νοεμβρίου θα μπορέσουν να στερήσουν από τον δημοκρατικό πρόεδρο τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες του.

Αν τα προγνωστικά τους επιβεβαιωθούν, ο δισεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος μοιάζει αποφασισμένος να επωφεληθεί απ’ αυτή την ορμή για να επισημοποιήσει το συντομότερο την υποψηφιότητά τους για τις προεδρικές εκλογές, πιθανόν ήδη από την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν λέει μέχρι τώρα πως έχει την πρόθεση να είναι υποψήφιος, όμως η προοπτική δεν ενθουσιάζει όλους τους δημοκρατικούς εξαιτίας της ηλικίας του -θα γίνει σύντομα 80 ετών- και της χαμηλής δημοτικότητάς του.

Άμβλωση και πληθωρισμός

Ο δημοκρατικός πρόεδρος προσπαθεί να πείσει τους Αμερικανούς ότι αυτές οι εκλογές είναι μάλλον «μια επιλογή»: για το μέλλον της άμβλωσης ή του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου – θέματα για τα οποία υποσχέθηκε να νομοθετήσει μέσω σταθερών πλειοψηφιών στο Κογκρέσο.

Το δικαίωμα στην άμβλωση, που δυναμιτίσθηκε τον Ιούνιο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ήταν σίγουρα ένα κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στην Πενσιλβάνια. Η οργάνωση οικογενειακού σχεδιασμού Planned Parenthood βοήθησε άλλωστε πολλές φορές τον δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν στη διάρκεια της εκστρατείας.

Όμως η άνοδος των τιμών — 8,2% κατά μέσο όρο σε διάστημα έτους στις ΗΠΑ — παραμένει μακράν η κύρια ανησυχία των Αμερικανών και οι προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να εμφανιστεί ως «πρόεδρος της μεσαίας τάξης» δυσκολεύονται προς το παρόν να καρποφορήσουν.

«Οι δημοκρατικοί είναι ανήσυχοι», έλεγε χθες ακόμη ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος στην Πενσιλβάνια Μεχμέτ Οζ, ο οποίος διεξήγαγε μια προεκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη στη διαχείριση του πληθωρισμού και στην εγκληματικότητα που υποτίθεται πως είναι «εκτός ελέγχου».

«Η ριζοσπαστική αριστερά ξέρει πως η δυναμική είναι υπέρ» των ρεπουμπλικάνων, υποστήριξε σε μήνυμά του προς τους οπαδούς του.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην άμυνα, ο Ντόναλντ Τραμπ ονειρεύεται το Λευκό Οίκο το 2024

Την Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του στο πεδίο της οικονομίας συνεχίζοντας τον αγώνα για να αποτρέψει την επαπειλούμενη πολιτική πανωλεθρία της παράταξής του, των Δημοκρατικών, την οποία μοιάζει να προσμένει ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ για να ανακοινώσει, βασιζόμενος σ’ αυτή, πως θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024.

«Σημειώσαμε πολλή πρόοδο τους τελευταίους είκοσι μήνες (στην προσπάθεια) για να ενισχύσουμε την οικονομία (…) και πρέπει να συνεχίσουμε, κατά την άποψή μου», επιχειρηματολόγησε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια.

Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες το τρέχον διάστημα με τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και 40 χρόνια και η ανάφλεξη των τιμών στοιχίζει στους Δημοκρατικούς, που πασχίζουν να διατηρήσουν τις ισχνές πλειοψηφίες τους στο Κογκρέσο, για να είναι σε θέση να κυβερνήσουν.

Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα «μειώσει» τον πληθωρισμό και διαλάλησε για ακόμη μια φορά τις γιγαντιαίες επενδύσεις που προώθησε η κυβέρνησή του, ειδικά στα πεδία των ημιαγωγών και του κλίματος.

Η Αμερική διατηρεί «ισχυρά» σημεία, επέμεινε. Αναφέρθηκε στην αγορά εργασίας, που βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, με τον δείκτη της ανεργίας στο 3,7% και 261.000 δουλειές να δημιουργούνται τον Οκτώβριο, παρά την άνοδο των επιτοκίων που εντείνουν τον φόβο ότι θα ενσκήψει ύφεση.

«Ως πρόεδρος, δεν πρόκειται να δεχτώ το επιχείρημα κατά το οποίο το πρόβλημα έγκειται στο ότι πάρα πολλοί Αμερικανοί βρίσκουν καλές δουλειές», είπε.

Οι Δημοκρατικοί βρίσκονται στην άμυνα ενόψει των εκλογών της Τρίτης 8ης Νοεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται ευρεία νίκη των συντηρητικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα ανανεωθεί εξ ολοκλήρου. Οι πιο πρόσφατες υποδεικνύουν πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξασφαλίσουν επίσης μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία, όπου παίζεται το ένα τρίτο των εδρών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ονειρεύεται το 2024

Προσμένοντας ότι αυτό το σενάριο θα γίνει πραγματικότητα, ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει να εννοηθεί, ολοένα πιο καθαρά, πως σκοπεύει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

«Θα είμαι, πολύ πιθανόν, υποψήφιος ξανά. Ετοιμαστείτε», πέταξε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος σε πλήθος οπαδών του την Πέμπτη στην πολιτεία Άιοβα. «Θα ξαναπάρουμε το Κογκρέσο, θα ξαναπάρουμε τη Γερουσία. Και το 2024, θα ξαναπάρουμε τον μεγαλοπρεπή μας Λευκό Οίκο».

Ο δισεκατομμυριούχος, που ουδέποτε παραδέχτηκε την ήττα του στις εκλογές του 2020 και φλερτάρει εδώ και μήνες με την ιδέα να διεκδικήσει νέα θητεία, διατηρεί την τεράστια επιρροή του στην παράταξη.

Έχει υποστηρίξει δημόσια πολλούς υποψήφιους στις «midterms» της Τρίτης, πολλαπλασίασε τις προεκλογικές εμφανίσεις του πλάι τους κι ετοιμάζεται να πιστωθεί την επιτυχία τους αν μπορέσουν να στερήσουν από τον Τζο Μπάιντεν την πλειοψηφία του στο Κογκρέσο.

Η πολύ πιθανή επιτυχία της αμερικανικής δεξιάς την Τρίτη θα του επέτρεπε να ενισχύσει περαιτέρω το πολιτικό του κεφάλαιο. Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του αμέσως μετά, ελπίζει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια δυνητικών εσωκομματικών αντιπάλων του, όπως ο κυβερνήτης της Φλόριντας, ο Ρον ΝτεΣάντις.

«Μπορούμε να στοιχηματίσουμε ότι η ανακοίνωση θα γίνει γρήγορα», είπε την Πέμπτη η Κελιάν Κόνγουεϊ, άλλοτε σύμβουλός του στον Λευκό Οίκο, πάντα στενή σύμμαχός του.

Επικαλούμενος πηγές που δεν κατονόμασε, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε χθες ότι η ημερομηνία που θα γίνει η ανακοίνωση θα είναι η Δευτέρα 14η Νοεμβρίου. Η εξέλιξη ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις διάφορες ανοικτές δικαστικές υποθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων αντιμετωπίζει έρευνες για τον ρόλο του στην επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, για τον τρόπο που χειρίστηκε τα αρχεία του Λευκού Οίκου, ενώ διώκεται για απάτη από τη δικαιοσύνη της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Προπύργια των Δημοκρατικών απειλούνται

Σε αυτή την τελευταία, στα χέρια των Δημοκρατικών για πάνω από 20 χρόνια, ο άνεμος ενδέχεται να γυρίσει την 8η Νοεμβρίου.

Καθώς τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την εκστρατεία της Κάθι Χόκουλ, υποψήφιας κυβερνήτριας, το κόμμα έστειλε να την υποστηρίξουν την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Άλλα οχυρά των Δημοκρατικών, όπως το Όρεγκον ή το Κολοράντο, μοιάζουν επίσης να απειλούνται, καθώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, για τον οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν προσωπικά τον Τζο Μπάιντεν.

Στην προσπάθειά του να αντικρούσει το μήνυμα αυτό, ο αμερικανός πρόεδρος κάνει περιοδεία στη χώρα προβάλλοντας τις πρωτοβουλίες του για να προστατεύσει τις λαϊκές τάξεις και την απασχόληση.

Την Πέμπτη, πρόβαλε τη διαγραφή φοιτητικών χρεών σε εμφάνισή του στο Νέο Μεξικό. Μετά το πέρασμά του από την Καλιφόρνια, επρόκειτο να εμφανιστεί στο Σικάγο.

Αντιμέτωπος με τις ρεπουμπλικανικές κατηγορίες ότι άφησε τα νότια σύνορα των ΗΠΑ να γίνουν σουρωτήρι και κακοποιούς να λυμαίνονται τους δρόμους, ο πρόεδρος προσπαθεί να κινητοποιήσει ανεξάρτητους ψηφοφόρους, καλώντας τους να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση και, ευρύτερα, τη δημοκρατία.

Το διακύβευμα των εκλογών είναι κρίσιμο: αν χάσει τον έλεγχο του Κογκρέσου, τα υπόλοιπα δυο χρόνια της προεδρίας του θα είναι καταδικασμένα στην παράλυση και η συνέχεια περίπλοκη.

Ως εδώ, ο Τζο Μπάιντεν λέει πως έχει την πρόθεση να διεκδικήσει νέα θητεία, αλλά η προοπτική δεν γοητεύει ακριβώς όλους τους Δημοκρατικούς, τόσο εξαιτίας της ηλικίας του —προσεχώς θα είναι 80ρης— και της χαμηλής δημοτικότητάς του. Ενδεχόμενη βαριά ήττα του θα κλόνιζε ακόμη περισσότερο τις πιθανότητές του.