MRB: Σύννεφα…Πάτση και ακρίβειας πάνω από το Μαξίμου

 MRB: Σύννεφα…Πάτση και ακρίβειας πάνω από το Μαξίμου

Μάλλον θλιβερά για την κοινωνία μας και το πολιτικό σύστημα τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB για το Open. Θλιβερά διότι από την έρευνα εξάγεται -ίσως με μία δόση υπερβολής- πώς η υπόθεση της Δημοκρατίας δεν “πουλάει”. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το σκάνδαλο των υποκλοπών κατέγραφε χαμηλές πτήσεις στις μετρήσεις, το σκάνδαλο Πάτση “σκαρφάλωσε” στην δεύτερη θέση μετά το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της ακρίβειας.

Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα για τη Ν.Δ και ειδικότερα το Μέγαρο Μαξίμου. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι “οδηγός”, κι απ΄ ότι φαίνεται ο θόρυβος δεν θα κοπάσει εύκολα.

Το χειρότερο είναι πως η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών (και ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων της Ν.Δ) θεωρούν πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός γνώριζαν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ανδρέα Πάτση, ενώ αξιολογούν αρνητικά τους χειρισμούς ως προς την αντίδραση. Η διαγραφή του βουλευτή δεν εκτιμάται ως επαρκής.

Το σκάνδαλο Πάτση χτυπά στο μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης. Οι πλειστηριασμοί είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος για μεγάλο αριθμό πολιτών, ενώ ακόμα κι εκείνοι που δεν αντιμετωπίζουν άμεσα αυτό το πρόβλημα, αισθάνονται πως πτωχοποιούνται την ώρα που κάποιοι ημέτεροι πλουτίζουν. Μπορεί αρκετοί να συγχωρήσουν την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων (δυστυχώς…), αρνούνται, όμως, να δώσουν ελαφρυντικά σε ένα τέτοιο σκάνδαλο.

Η σύγκριση της σημασίας που δίνουν οι πολίτες στα σκάνδαλα Πάτση και υποκλοπών

Τα “κακά νέα”, όμως, για την κυβέρνηση δεν σταματούν εδώ. Η ακρίβεια είναι δεδομένο πως θα αποτελέσει το μεγάλο θέμα και το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Η μέτρηση δείχνει πως, μέχρι τώρα, το επικοινωνιακό σώου με το καλάθι του νοικοκυριού δεν αποδίδει.

Ο πρωθυπουργός μάλλον το κατάλαβε εγκαίρως και έσπευσε να επισημάνει πώς το “καλάθι” είναι ένα από τα εργαλεία στην μάχη κατά του πληθωρισμού. Και όχι, φυσικά, το απόλυτο όπλο, όπως ερασιτεχνικά το περιέγραφε η τακτική του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά την οποία οι (“παραπλανημένοι”;) καταναλωτές ανέμεναν μειωμένες τιμές στα ράφια. Και αντ’ αυτού είδαν να καλπάζουν οι τιμές των προϊόντων εκτός καλαθιού, των δε άλλων προϊόντων να συνεχίζουν την πορεία τους προς το …Έβερεστ.

Το γεγονός, πάντως, πως το 61,1% των πολιτών δεν εμπιστεύονται το προβεβλημένο καλάθι προβληματίζει το Μαξίμου. Η δε ανταπόκριση του μέτρου ακόμα και από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ εντείνει την ανησυχία. Στον πίνακα πάνω διαπιστώνει κανείς πως μόνο το 6,6% θεωρεί σημαντικό μέτρο το καλάθι, ενώ το υπόλοιπο 24,4% της θετικής γνώμης εκφράζει επιφυλάξεις.

Η κατακλείδα είναι ο βαθμός αξιολόγησης που δίνουν οι πολίτες σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στα θέματα ενδιαφέροντός τους. Στα ελληνοτουρκικά, και την ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός κερδίζει κατά κράτος τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως, δεν θα κρίνουν αυτά τα θέματα τις εκλογές (εκτός εάν υπάρξει ακραία κρίση με θερμό επεισόδιο ή πολεμική συμπλοκή με την Τουρκία). Στην κάλπη οι ψηφοφόροι θα φτάσουν με προσλαμβάνουσες για τα θέματα που αφορούν τα εισοδήματά τους και την αίσθηση κοινωνικής ασφάλειας.

Σε αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας υπερτερεί, έστω και με μικρή διαφορά. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τόσο ευκρινώς σε δημοσκόπηση και εφόσον επιβεβαιωθεί δημιουργεί τάση.

Οι παρακάτω πίνακες τα λένε όλα…

Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με πέντε μονάδες στα θέματα στήριξης εισοδήματος ευάλωτων και μεσαίας τάξης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει προβάδισμα πέντε μονάδων στα θέματα διαφθοράς και διαφάνειας (υποκλοπές, απευθείας αναθέσεις, σκάνδαλο Πάτση)
Ενδιαφέρον έχει το ο,τι η MRB ρωτά συνδυασμό για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Το ελαφρύ προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα προκαλεί ανησυχία. Η υπεροπλία του “Κανένα” είναι σαφής, ωστόσο το εκλογικό ερώτημα θα αφορά μόνο τους δύο.

Τούτων δοθέντων, μπορεί (και είναι εύλογο) ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διατηρεί άνετο προβάδισμα στην “Παράσταση Νίκης”, όμως η διαφορά συρρικνώνεται αργά αλλά σταθερά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και φθάνει στο 6,1%.

Ολόκληρη η δημοσκόπηση

Σχετικά Άρθρα