Ελβετία: Απαγορεύει την αποστολή πυρομαχικών κατασκευής της στην Ουκρανία

 Ελβετία: Απαγορεύει την αποστολή πυρομαχικών κατασκευής της στην Ουκρανία

 Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ, είχε ζητήσει άδεια να προμηθεύσει την Ουκρανία με ελβετικά αντιαεροπορικά πυρομαχικά και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, αρνήθηκε.

Η Ελβετία απέρριψε νέο αίτημα της Γερμανίας να της επιτρέψει να στείλει ελβετικά πυρομαχικά στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σύμφωνα η ελβετική κυβέρνηση.

Ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών, Γκι Παρμελίν, απέρριψε το αίτημα, το οποίο είχε υποβληθεί με επίσημη επιστολή της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, στη Βέρνη τον περασμένο μήνα, αποκάλυψε η κυβέρνηση.

Στην επιστολή της, η Λάμπρεχτ είχε ζητήσει άδεια να προμηθεύσει περίπου 12.400 φυσίγγια για τα αντιαεροπορικά οχήματα Gepard, τα οποία το Βερολίνο έστειλε νωρίτερα φέτος για να στηρίξει το Κίεβο στη σύγκρουσή του με τη Μόσχα.

«Σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης στο δίκαιο της ουδετερότητας, η Ελβετία δεν μπορεί να συμφωνήσει με αίτημα μεταφοράς πολεμικού υλικού ελβετικής προέλευσης στην Ουκρανία, εφόσον η τελευταία εμπλέκεται σε διεθνή ένοπλη σύγκρουση», εξήγησε η ελβετική κυβέρνηση. Εφόσον η «νομική κατάσταση» παραμένει η ίδια, «η έγκριση μεταφοράς ελβετικού πολεμικού υλικού από τη Γερμανία στην Ουκρανία εξακολουθεί να μην είναι δυνατή», συμπλήρωσε.

Ενώ η Ελβετία έχει εν μέρει εγκαταλείψει τη μακροχρόνια δέσμευσή της σε μια πολιτική ουδετερότητας εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και έχει προσχωρήσει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχει επανειλημμένα απορρίψει τα αιτήματα να προμηθεύσει όπλα ελβετικής προέλευσης στο Κίεβο.

Εκτός από το ότι απαγορεύει στη Γερμανία να στείλει πυρομαχικά για τους Gepards, η Βέρνη έχει επίσης απαγορεύσει στη Δανία να προμηθεύει την Ουκρανία με τεθωρακισμένα οχήματα ελβετικής κατασκευής.

Σχετικά Άρθρα