Δημοσκόπηση MRB: Κερδίζει πόντους το σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας – Συσπειρώσεις – Μετακινήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

 Δημοσκόπηση MRB: Κερδίζει πόντους το σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας – Συσπειρώσεις – Μετακινήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Το β’ μέρος της δημοσκόπησης της MRB παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, το βράδυ της Παρασκευής. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις αφορούν τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, την “ακτινογραφία” των αναποφάσιστων, αλλά και την άποψη των πολιτών για τα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 47,2% ανησυχεί για πιθανή πρόκληση πολεμικού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας.

Δημοσκόπηση MRB: Υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας είναι το 54,2% - Ένας στους 4 θέλει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Eιδικότερα, οι πολίτες, σε ποσοστό 48%, πιστεύουν πως σε ένα ενδεχόμενο επεισόδιο με την Τουρκία, θα είμαστε μόνοι μας, ενώ ένα 27,1% λέει πως θα μας βοηθήσει η Γαλλία. Το 19,8% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως θα μας βοηθήσουν στρατιωτικά άλλες χώρες της ΕΕ.

δημοσκοπηση

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 54,2% τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων, ενώ το 38,4% θέλει προσφυγή εκ νέου στις κάλπες.

δημοσκοπηση

Υπέρ της κυβέρνησης δύο κομμάτων είναι το 69,3% του ΣΥΡΙΖΑ και από τον χώρο της ΝΔ το 54,2% προτιμούν επαναληπτικές εκλογές.

Όσον αφορά το σενάριο συμμαχίας σε νέα κυβέρνηση, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει το σενάριο να κυβερνήσουν μαζί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ (25,5%), ενώ το 24,3% θέλουν κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

δημοσκοπηση

Σχετικά με τις συσπειρώσεις των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 70,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 69,9%.

συσπειρωσεις

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, υπάρχει ένα ποσοστό 2,5% από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν να μετακινούνται στο κυβερνών κόμμα, ενώ από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, το ποσοστό δείχνει να φτάνει το 6,2%. Στο 11,1% είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος, ενώ το 9,8% σκοπεύουν να ψηφίσουν άλλο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, στο 1,8% ανέρχεται το ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ που δείχνει να μετακινούνται προς την πλευρά τους, στο 6,1% από το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 7,2% θα πάει σε άλλο κόμμα. Το 15% των ψήφων παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Σχετικά Άρθρα