ΠΟΕΔΗΝ: Η ακρίβεια τσακίζει και τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων

 ΠΟΕΔΗΝ: Η ακρίβεια τσακίζει και τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων

Στο κόκκινο οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, καθώς το «καλάθι του νοικοκυριού» αυξήθηκε 40% σε σχέση με την αρχή του έτους.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

«Η ακρίβεια δεν τσακίζει μόνο τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Τσακίζει και τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων», τονίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, που νιώθουν την ασφυκτική πίεση λόγω των ανεξέλεγκτων αυξήσεων σε τρόφιμα, υγειονομικό υλικό αλλά και ενεργειακό κόστος.

Ό,τι περιέχει το καλάθι του νοικοκυριού, τα νοσοκομεία το προμηθεύονται πλέον, 40% πάνω σε σχέση με την αρχή του έτους

Καθώς οι τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνει το καλάθι του νοικοκυριού και προμηθεύονται τα νοσοκομεία  έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην προμήθεια των αγαθών για τη σίτιση των ασθενών.

Οι τιμές αγοράς για τα νοσοκομεία στα οπωροκηπευτικά προϊόντα, τα κρέατα, τα τρόφιμα κ.α. διαμορφώνονται με βάση τις μέσες τιμές που ορίζει η κάθε διοικητική περιφέρεια στο κάθε προϊόν. Οι μέσες τιμές στην περιφέρεια στα συγκεκριμένα προϊόντα που περιλαμβάνει το καλάθι του νοικοκυριού αυξήθηκαν  40%σε σχέση με την αρχή του έτους, έτσι και οι συμβάσεις που έχουν συνάψει τα νοσοκομεία με τους προμηθευτές αναθεωρούνται με αύξηση 40% περίπου.

Οι ανατιμήσεις στο υγειονομικό υλικό αιτία αναβολής χειρουργείων

«Ίδιες ανατιμήσεις έγιναν και στο υγειονομικό υλικό, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να εμφανίζουν τώρα στο τέλος του έτους σοβαρές ελλείψεις σε υλικά. Λείπουν χειρουργικά υλικά και αυτό αποτελεί λόγο να αναβάλλονται χειρουργεία», επισημαίνει στο libre ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια «πνίγουν» τα νοσοκομεία

Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων βρίσκονται στο κόκκινο, συνυπολογίζοντας τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια.

«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων ή ‘να μπει φρένο’ στις ανατιμήσεις των προϊόντων», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος. 

Σχετικά Άρθρα