Καλάθι του νοικοκυριού: Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – “Επικοινωνιακό σόου και εξαπάτηση”

 Καλάθι του νοικοκυριού: Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – “Επικοινωνιακό σόου και εξαπάτηση”

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού».

Μάλιστα, στις ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για «επικοινωνιακό σόου» και «εξαπάτηση».

«Ενώ το σούπερ μάρκετ έχει γίνει εφιάλτης για τους περισσότερους συμπολίτες μας, το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να στήνει ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου», δήλωσε στο Open ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το ίδιο λένε με ανακοινώσεις τους οι φορείς της αγοράς, ενώ και η επιτροπή Ανταγωνισμού σε σχετική γνωμοδότησή της επισήμανε τον κίνδυνο αύξησης των τιμών στα υπόλοιπα προϊόντα, αλλά και ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των πιο μικρών επιχειρήσεων».

Όπως τόνισε, στη χώρα μας έχουμε εκρηκτική άνοδο των τιμών μαζί με καθήλωση των εισοδημάτων και το 2ο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη των 27, μετά τη Βουλγαρία.

«Οι πολίτες εδώ και μήνες βλέπουν ότι δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα, αλλά το καρτέλ της ενέργειας κερδίζει από την κρίση. Αυτή είναι η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε. 

«Διαφημιστική καμπάνια προσφορών που ήδη ισχύουν»

«Η πρεμιέρα του μέτρου του “καλαθιού του νοικοκυριού”, παρά την επικοινωνιακή φιέστα της κυβέρνησης, φάνηκε να περιορίζεται σε μία διαφημιστική καμπάνια των προσφορών των σούπερ μάρκετ, που ήδη ισχύουν», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Απόστολος Πάνας.

«Οι έλεγχοι πρέπει να εντατικοποιηθούν, ενώ πρόστιμα για αισχροκέρδεια στην αγορά τροφίμων δεν επιβάλλονται, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε και η επιβάρυνση στο μέσο καλάθι θα υπερβεί το 15% μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα, δε, με έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ από τον Αύγουστο έως και τον Σεπτέμβριο του 2022, η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού έχει μειωθεί κατά 20%», πρόσθεσε.

Τέλος, επανέφερε τις προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των ελεγκτικών μηχανισμών Ανάπτυξης και υποστήριξη των καταναλωτικών οργανώσεων.

«Αυθόρμητα και γλαφυρά σχόλια»

«Τα αυθόρμητα και γλαφυρά σχόλια όσων βρέθηκαν σήμερα στα supermarkets αρκούν για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κοροϊδίας με το λεγόμενο “καλάθι του νοικοκυριού”!», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Αναφέρει επίσης πως: «Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από τη ραγδαία αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής και πρώτης ανάγκης, η κυβέρνηση “πασάρει” τις εβδομαδιαίες προσφορές που -ούτως ή άλλως- έχουν τα supermarkets ως κυβερνητική πολιτική κατά της ακρίβειας.

Η ανάγκη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για πραγματικές ανάσες ανακούφισης κι όχι κοροϊδία, πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της λαϊκής διεκδίκησης, με επόμενο μεγάλο σταθμό την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη».

«Καλάθι της εξαπάτησης»

Στο «καλάθι του νοικοκυριού» που εφαρμόζεται από σήμερα 2 Νοεμβρίου αναφέρθηκε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως: «Με το “καλάθι της εξαπάτησης” νομίζει ο κ. Μητσοτάκη και ο κ. Γεωργιάδης ότι θα ξεγελάσουν τους πολίτες.

​Η επικοινωνιακή φιέστα του “διαγαλαξιακού απατεώνα”, όπως εύστοχα έχει χαρακτηριστεί ο κ. Γεωργιάδης, με το “καλάθι του νοικοκυριού” στα σουπερμάρκετ, αποτελεί πραγματικά την επιτομή της απάτης και της κοροϊδίας σε βάρος των καταναλωτών, την ώρα που καθημερινά συνεχίζονται να φτωχοποιούνται.

Η Μητσοτάκης Α.Ε. επιδίδεται σε μια επικοινωνιακή διαχείριση που αντί να βάζει τέλος στην αισχροκέρδεια, επί της ουσίας αβαντάρει κιόλας το καρτέλ των σουπερμάρκετ, φτιάχνοντας ένα επικοινωνιακό «καλάθι νοικοκυριού» με ήδη αυξημένες τιμές καθορισμένες από ένα καρτέλ τροφίμων.

Έχουμε δηλαδή, το αμπαλάρισμα του απολύτως τίποτα σε «παρέμβαση του Υπουργού στην αγορά» την στιγμή που το καρτέλ των σουπερμαρκετάδων θα συνεχίσει ακάθεκτο να κερδοσκοπεί και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους: προφανώς οι μεγάλες αλυσίδες θα προωθήσουν την λεγόμενη ιδιωτική ετικέτα τους, κάτι που οι “μικροί” του κλάδου δεν έχουν ως δυνατότητα.

Πρόκειται συνεπώς για ένα ακόμα αβαντάζ υπέρ των ολιγαρχών και της περαιτέρω συγκεντροποίησης του κλάδου, καθώς με τις ψευδολίστες προϊόντων που τα ολιγαρχικά ΜΜΕ θα προβάλουν ως την δήθεν λύση στην ακρίβεια, δίνεται στις μεγάλες αλυσίδες άλλη μια ευκαιρία προσοδοφορίας, αυτή τη φορά «πουλώντας» θέσεις στη λίστα τους.

Εδώ πουλάνε μέχρι και τη θέση στο ράφι που θα τοποθετηθεί ένα προϊόν, τώρα δεν θα πουλήσουν τις θέσεις στην ψευδολίστα του κ. Γεωργιάδη; Είναι λοιπόν, σαν να έβαζε ο κ. Μητσοτάκης τον ΟΠΕΚ να διαμορφώσει ένα τέτοιο «καλάθι» με τις τιμές για το πετρέλαιο, για να σπάσει δήθεν το καρτέλ, τόσο μεγάλη είναι η εξαπάτηση κι ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης, εξ ου και οι μεγάλες φιέστες και περιοδείες του Υπουργού Ανάπτυξης στα υποτιθέμενα “σουπερμάρκετ της γειτονιάς”».

Σχετικά Άρθρα