Μητσοτάκης: Διάλογος με την Τουρκία με το μοντέλο της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου- Ευρωπαϊκή λύση για πλαφόν

 Μητσοτάκης: Διάλογος με την Τουρκία με το μοντέλο της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου- Ευρωπαϊκή λύση για πλαφόν

Νέα πρόσκληση διαλόγου απηύθυνε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Εσθονία, όπου συναντήθηκε με την ομόλογο του, Κάγια Κάλλας. O πρωθυπουργός “έδειξε”, μάλιστα, πως το μοντέλο της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου θα μπορούσε να εφαρμοστεί και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι Ελλάδα και Εσθονία έχουν πολλά κοινά: Είναι δύο νησιωτικές χώρες στα σύνορα της ΕΕ, οι οποίες αντιμετωπζίουν έναν απειλητικό γείτονα εξ Ανατολών. Και με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία “κάρφωσε” εκ νέου την Άγκυρα, λέγοντας: “Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να πείσουμε τις χώρες που δεν εφαρμόζουν κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτός δεν έιναιι σωστό δρόμος, ιδιαίτερα για μέλη του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις θα είναι αποτελεσματικές οταν εξαφανίσουμε τα παραθυράκια.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια ανέφερε ότι ενημέρωσε την Εσθονή ομόλογο του για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και την ένταση που προκαλεί η Τουρκία, με πράξεις και ρητορική που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα. Ευχαρίστησε την Εσθονία για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων στο πλαίσιο της ΕΕ και διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι μόνος ένας τρόπος υπάρχει για να λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφωνίες και αυτός είναι το διεθνές δίκαιο και ιδίως η σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας.

“Έχουμε δείξει στην Ελλάδα ότι μπορούμε να λύσουμε με αυτό τον τρόπο τα θέματα, όπως κάναμε με την Αίγυπτο. Το Ισραήλ και ο Λίβανος είναι σε πόλεμο και πέτυχαν λύση. Δεν υπάρχει λόγος να μην κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία. Αλλά πρέπει να σταματήσει η απαράδεκτη αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και οι προκλήσεις”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία της χώρας μας με την Εσθονία στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι: “Καταδικάζουμε τα κράτη, που εργαλειοποιούν μετανάστες ως γεωπολιτικό μοχλό πίεσης”.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι απαιτείται ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, τονίζοντας ότι “τώρα είναι η ώρα να συμφωνήσουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο”. Δήλωσε δε: “Καταλαβαίνουμε τον πόνο που υφίστανται οι πολίτες μας. Δεν υπάρχουν απλές λύσεις. Σε όλες τις χώρες έχουμε λαϊκιστικές αντιπολιτεύσεις, που υπόσχονται τον ουρανό και τ’ άστρα, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι εάν η λύση ήταν απλή θα την είχαμε εφαρμόσει”.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα υποστηρίζει την πρωτοβουλία των κρατών της Βαλτικής για τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για την εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου κατά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις πιθανότητες για να λογοδοτήσει η Ρωσία, αυτοί που έπραξαν εγκλήματα πολέμου. Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει ποια είναι η σωστή οδός”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και στην Ελλάδα, για τον οποίο η Εσθονία υπήρξε πρότυπο, ο πρωθυπουργός εκτίμησε για άλλη μία φορά ότι “θα υπάρξουν παράγοντες που θα επιχειρήσουν να επηρεάσουν τις εκλογές μας με μεθόδους κάτω από το ραντάρ. Για αυτό στηρίζουμε την ευρωπαϊκή ατζέντα για διαφάνεια στο δημόσιο βίο”, δείχνοντας τη Ρωσία και αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την διαδικτυακή πληροφόρηση.

Ερωτηθείς τέλος εάν τα ελληνικά τάνκερ συνεχίζουν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική ναυτιλία συμμορφώνεται πλήρως με αποφάσεις ΕΕ για τις κυρώσεις, εξ ου και δεν μπορεί να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σημείωσε όμως ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε άλλους προορισμούς. Εκτίμησε ότι εάν υπήρχαν, θα συμμορφωνόταν η ελληνική ναυτιλία. Προειδοποίησε όμως ότι η ΕΕ θα έπρεπε να λάβει υπόψη τους κινδύνους σε ένα τέτοιο σενάριο. “Η ναυτιλία είναι παγκόσμια βιομηχανία. Είμαι ο πρώτος που θα υποστηρίξω κάθε απόφαση εάν είναι αποτελεσματική. Αλλά δεν πρέπει να πυροβολήσουμε τα πόδια της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ώστε να επωφεληθούν άλλες χώρες εκτός ΕΕ”, τόνισε.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα