Ηχηρό μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία: Πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις αν βλάψει τα συμφέροντα κρατών-μελών

 Ηχηρό μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία: Πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις αν βλάψει τα συμφέροντα κρατών-μελών

Σε «επιβολή πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ, σε περίπτωση νέων προκλητικών ενεργειών κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου που έχουν στόχο να βλάψουν τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών-μελών της», αναφέρεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του. Στην ίδια απάντηση τονίζεται, επίσης, ότι «η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου, «η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι κόλαφος στην τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, ενώ απειλεί την Τουρκία με επιβολή πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση νέων προκλητικών ενεργειών κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου που έχουν στόχο να βλάψουν τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών-μελών της». Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων και το δικαίωμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων σύμφωνα με το Ενωσιακό και το Διεθνές Δίκαιο συμπεριλαμβανομένης συγκεκριμένα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση: «Η ΕΕ επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της και για να διατηρήσει την περιφερειακή σταθερότητα σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Ενώ τονίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες, οικονομικές και πολιτικές, κατά της Τουρκίας σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών και προκλήσεών της που στόχο έχουν να βλάψουν τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών-μελών της».

Ο κ. Κεφαλογιάννης, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε τονίσει «τη συνεχή και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας που απειλεί ευθέως την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου» και είχε σημειώσει «τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών», όπως επίσης και «τις προκλητικές δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων με τις οποίες αμφισβητούν ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή του.

Σχετικά Άρθρα