Πάτσης: Ο βίος και η πολιτεία ενός… “άριστου” προκαλεί σεισμό στη ΝΔ – Κάλυψη σε Πιερακκάκη, αντεπίθεση για “κόκκινα δάνεια”

 Πάτσης: Ο βίος και η πολιτεία ενός… “άριστου” προκαλεί σεισμό στη ΝΔ – Κάλυψη σε Πιερακκάκη, αντεπίθεση για “κόκκινα δάνεια”

Κάποιοι τον γνώρισαν ως δικηγόρο, κάποιοι ως παράγοντα του ποδοσφαίρου και κάποιοι άλλοι ως τον βουλευτή που αγόραζε κόκκινα δάνεια και διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Ο λόγος για τον ανεξάρτητο πλέον – εφόσον αρνείται να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εξελέγη – βουλευτή Γρεβενών, Ανδρέα Πάτση.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ανδ. Πάτση προκαλούν “σεισμό” στη κυβερνώσα παράταξη και αλυσιδωτές παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών. Πυρ ομαδόν απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταδικάζουν τις πρακτικές του βουλευτή και ζητούν εξηγήσεις απο την κυβέρνηση. 

Της Άννα Καραβοκύρη

Στους κόλπους της γαλάζιας κοινοβουλευτικής υπάρχει ανησυχία και γρίνια. Μόλις ανακοινώθηκε η διαγραφή του Α. Πάτση, άνοιξαν τα στόματα για τα έργα και τις ημέρες του βουλευτή στα πηγαδάκια της Βουλής.

  • Ωστόσο αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν την ανυσηχία τους για τον αντίκτυπο που θα έχει η υπόθεση αυτή στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση εκτιμώντας ότι “αυτή η υπόθεση ενδεχομένως να κοστίσει περισσότερο στην παράταξη της ΝΔ διότι έχει αντίκτυπο στην τσέπη των πολιτών ενώ η υπόθεση των υποκλοπών δεν άγγιζε το πορτοφόλι των ψηφοφόρων”.

Ταυτόχρονα, στις κατ’ ιδιαν συζητήσεις των γαλάζιων βουλευτών εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η ηγεσία του κόμματος θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική σε τέτοιου είδους θέματος διότι όπως έλεγαν “η εντύπωση που δημιουργείται στους ψηφοφόρους είναι πως όλοι οι γαλάζιοι βουλευτές κάνουν μπίζνες και πλουτίζουν ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει”. 

Αδειάζουν τον Πάτση στηρίζουν τον Πιερρακάκη 

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι “η άνευ όρων κάλυψη που παρείχε ο κ. Τσίπρας στους κυρίους Παππά και Παπαγγελόπουλο, την ημέρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός αποφασιστικά απέπεμψε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, είναι αποκαλυπτική της αντίληψής του για θέματα ήθους και ύφους της πολιτικής”.

  • Συμπληρώνουν μάλιστα ότι με απόφαση Μητσοτάκη διεγράφη ο Πάτσης και κάνουν λόγο για απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέξει τον Κυριάκο Πιερρακάκη με μικροπολιτικά επιχειρήματα.

Σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 διακήρυττε με επίσημες δηλώσεις ότι τα ΕΛΤΑ δεν βρίσκονται στην εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά ότι το τελευταίο έχει αρμοδιότητα μόνο επί των νομοθετικών και κανονιστικών θεμάτων που αφορούν στον ταχυδρομικό τομέα. “Η στόχευση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεσμικά άτοπη αν δεν ήταν και απολύτως πολιτικά επιτηδευμένη, με σαφή προεκλογική στόχευση. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν στο χθες – όπως και οι ταγοί τους”.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, ο Α. Πάτσης αγόρασε κόκκινα δάνεια 62 εκατομμυρίων ευρώ στο 1/15 της αξίας τους έναντι 4,3 εκατ. Ευρώ και τα οποία  δεν μπορεί να δικαιολογήσει από το πόθεν έσχες του. Παράλληλα, φέρεται να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τον κ. Πιερρακάκη, μέσω ΕΛΤΑ, πάνω από 1 εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές. 

Απο την μεριά του ο Α. Πάτσης δηλώνει πως δεν είναι κανένας “χθεσινός δικηγόρος” και θα κάνει μηνύσεις προς τον Παύλο Πολλάκη και θα τον αναγκάσει να συρθεί και να του ζητήσει συγγνώμη. 

Βουλευτής με 3.500 ψήφους

«Τα Γρεβενά είναι η πατρίδα μου και η αγάπη για τον τόπο μου είναι ο λόγος που είμαι υποψήφιος» ανέφερε ο ίδιος κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο ίδιος κατάγεται από ένα μικρό χωριό των Γρεβενών, το Δοτσικό. Εκεί έζησαν οι παππούδες του και ο πατέρα του.  Εξελέγη βουλευτής Γρεβενών για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2019 με 3.537 ψήφους.

Εντωμεταξύ ως πολιτευτής, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αντιδρούσε στους ψιθύρους που τον συνέδεαν με την εισπρακτική εταιρεία και διαβεβαίωνε πως δεν έχει καμία σχέση με τις εταιρείες κόκκινων δανείων. 

Η κουμπαριά και το ξεμάλλιασμα  

Λίγους μήνες αφότου έχει εκλεγεί βουλευτής, αποφασίζει να ανέβει για δεύτερη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας, και να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με την δημοσιογράφο Βασιλική Παπαλουκά.

  • Το 2020, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στο εκκλησάκι της Εκάλης βρίσκεται σχεδόν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Τα στέφανα των νεόνυμφων άλλαξαν ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επειδή ήταν ο άνθρωπος που τους γνώρισε.

Η γνωριμία του ζευγαριού είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε θυελλώδη έρωτα και σε γάμο. Η ίδια από την αρχή της γνωριμίας της δήλωνε πως ο Ανδρέας Πάτσης είναι ο «άντρας της ζωής της» κι εκείνος μιλούσε για τον “απόλυτο έρωτα της ζωής του”.

Μάλιστα, κατά την διάρκεια της πανδημίας, το site της Β. Παπαλουκά χρηματοδοτήθηκε από την «λίστα Πέτσα». Το γεγονός αυτό δεν είχε μείνει ασχολίαστο στα σόσιαλ μίντια απο την Έλενα Ακρίτα.

Η σύζυγος του Αν. Πάτση της είχε απαντήσει τότε “ Έχουμε εκατομμύρια στα Γρεβενά και εσύ ασχολείσαι με 1 χιλιάρικο; Αχ καημένη…” και συνέχισε λέγοντας “Καλά έπαθες ήττα εεεεεε γουστάρεις τον άντρα μου. Λέγε μεταξύ μας είμαστε αχχαχαχαχα”. Η απάντηση της Έλενας Ακρίτα ήταν “Τον γουστάρω τρελά γι΄αυτό και σύντομα θα ασχοληθώ με τις εταιρείες του και το διάτρητο Ποθεν Εσχες του. Για να γνωριστούμε καλύτερα…”

Ο Ηρακλής της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια

Στον απόηχο της διαγραφής Πάτση, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Ηρακλής», για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η ΝΔ παρέλαβε τα “κόκκινα δάνεια” από την προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας  ότι “ τα «κόκκινα» δάνεια στην διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο ύψος-ρεκόρ των 107 δισ. ευρώ.

  • Και αυτό, διότι υπήρχε απουσία οποιασδήποτε συστημικής λύσης, παρά το γεγονός ότι ο τότε  Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις 31 Οκτωβρίου 2015, δήλωνε στη Βουλή ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των “κόκκινων δανείων”».

Μάλιστα, απο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σημειώνουν ότι “τα τελευταία τρία χρόνια τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών συρρικνώθηκαν κατά 60 δισ. ευρώ, πέφτοντας στο 10% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, από 44% τον Ιούνιο του 2019”.

Επισημαίνουν δε ότι η εφαρμογή του νέου μηχανισμού ρύθμισης οφειλών παρουσιάζεται αυξημένο ενδιαφέρον καθώς πάνω από 60.000 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα, από τους οποίους 32.000, έχουν προσκομίσει τα οικονομικά τους στοιχεία, με βάση τα οποία προκύπτουν συνολικές οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ, ενώ 9.000 οφειλέτες, με οφειλές 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για ρύθμιση οφειλών.

Έχουν ήδη υλοποιηθεί 1.498 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Στις ρυθμίσεις αυτές, έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ η διάρκειά τους ανέρχεται μέχρι και τα 35 έτη.  Αναμένεται, από τους χρηματοδοτικούς φορείς, να ολοκληρώσουν άμεσα 1.093 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα