Σταϊκούρας: Δεν έχει τεθεί θέμα για fuel pass 3 – Εκτός συζήτησης η μείωση του φόρου στα καύσιμα

 Σταϊκούρας: Δεν έχει τεθεί θέμα για fuel pass 3 – Εκτός συζήτησης η μείωση του φόρου στα καύσιμα

Όπως ανακοίνωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «δεν έχει τεθεί θέμα για fuel pass 3», διαψεύδοντας τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες.

Όπως είπε ο υπουργός, οριζόντια μείωση των φόρων δεν μπορεί να γίνει, καθώς σύμφωνα με το Eurogroup οι μειώσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες.

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά νέες παρεμβάσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε εβδομάδα για νέες παρεμβάσεις. Έχουμε δώσει περισσότερα από κάθε άλλο κράτος, έχουμε πρωτογενές έλλειμα και ουσιαστικά μας λένε αυξήστε το έλλειμα. Εκτιμάμε ότι θα τρέξουμε με έλλειμα 1,7%.

-Για τις αυξήσεις στην αγορά είπε: Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί.

-Όσον αφορά στη μείωση του ΕΦΚ είπε ότι τα μέτρα δεν μπορεί να είναι οριζόντια, πρέπει να εκτιμάται το δημοσιονομικό κόστος, που δεν το αντέχουμε. Τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας εισπράττονται, είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επισήμανε ότι για την ώρα δεν έχει υπάρξει σκέψη για Fuel pass 3 προσθέτοντας ότι «οι παρεμβάσεις, οι οποίες γίνονται για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων κατηγοριών, θα πρέπει να είναι μετρημένες και στοχευμένες, διότι και δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα κρατήσουν και διότι ενδεχομένως μια ασυμμετρία μπορεί να οδηγήσει σε πολύ αρνητικές συνέπειες».

  • «Καταλαβαίνουμε όλοι ότι πρόκειται για μια αστάθμητη κατάσταση, δυστυχώς έχει καταστεί εξαιρετικά ευμετάβολη η τιμή σε ότι αφορά το φυσικό αέριο αλλά και το πετρέλαιο. Νομίζω ότι στην παρούσα συγκυρία περισσότερο οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για τη θέση πλαφόν στο φυσικό αέριο, έτσι ώστε ακόμη και αν δεν έχει καθοριστεί σε επίπεδο τεχνικών λεπτομερειών νομίζω ότι λειτούργησε αποτρεπτικά για την αύξηση των τιμών» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης για την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που σημειώθηκε.

Περισσότερα σε λίγο…