Πάτσης: Πώς έγινε πάμπλουτος μέσα σε 3 χρόνια – Τα κόκκινα δάνεια, οι αμοιβές από ΕΛΤΑ και τα… ξεχασμένα πόθεν έσχες

 Πάτσης: Πώς έγινε πάμπλουτος μέσα σε 3 χρόνια – Τα κόκκινα δάνεια, οι αμοιβές από ΕΛΤΑ και τα… ξεχασμένα πόθεν έσχες

Ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης, εκλέγεται στα Γρεβενά και κατάγεται από το χωριό Δοτσικό, όπως αναφέρει το βιογραφικό του. Έγινε βουλευτής της μονοεδρικής το 2019 και είναι η πρώτη φορά που είναι εκπρόσωπος στο Κοινοβούλιο. Σήμερα διαγράφτηκε από τη ΝΔ.  Όμως, η δικηγορική και επιχειρηματική του δραστηριότητα είναι πλούσια.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες Πολάκη και τα έγγραφα που έχει δημοσιεύσει, το δικηγορικό του γραφείο πήρε άπειρες δουλειές από τα ΕΛΤΑ που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Το 100% των ΕΛΤΑ ανήκει από το Δεκέμβριο του 2020 στο Δημόσιο.

  • Είναι πολύ πιθανόν ότι μια πολιτική σχέση με την διοίκηση των ΕΛΤΑ μπορεί να έδωσε δουλειές, αν και τα ΕΛΤΑ αναφέρουν πως οι δουλειές δίνονταν στο Διεθνή Νομικό Οίκο DLA PIPER και όχι στον κ. Πάτση. Ωστόσο, οι αναρτήσεις των ΕΛΤΑ στη Διαύγεια, τις οποίες έχει αναρτήσει ο κ. Πολάκης έχουν ως δικαιούχο την εταιρεία AΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Το Διεθνές Νομικό Γραφείο όπως αναφέρουν τα ΕΛΤΑ εκπροσωπεί στην Ελλάδα το γραφείο του κ. Πάτση.

Είναι προφανές ότι ακόμη και έτσι να είναι, δεν μπορεί πολιτικά και ηθικά να σταθεί καμία δικαιολογία και γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ.

Πιο κραυγαλέο πολιτικά είναι το γεγονός ότι ο κ. Πάτσης αγόρασε κόκκινα δάνεια με 4,3 εκ ευρώ, στο 1/15 της αξία τους και «κυνηγά» πολίτες οι οποίοι δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν το δάνειο τους για να εισπράξει τα οφειλόμενα. Ένας εκπρόσωπος πολιτών στη Βουλή ασκεί – νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα – που στρέφεται σε βάρος των πολιτών στην πιο ακραία μορφή.

Όμως, αν δει κανείς το Πόθεν έσχες του βουλευτή από το 2018 θα διαπιστώσει μια αλματώδη αύξηση εισοδημάτων και εταιρειών στις οποίες συμμετέχει. (Στοιχεία και γραφήματα από το vouliwatch)

  • Το 2018 είχε εισόδημα 34.700 ευρώ μαζί με τη σύζυγό του και από επιχειρηματική δραστηριότητα 12,94 ευρώ. Είχε μετοχές αξίας 94,04 ευρώ και καταθέσεις 3.339,73 και μηδενικό δανεισμό. Συμμετείχε σε 7 εταιρείες με συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 161.600 ευρώ.
  • Το 2019 ξαφνικά εμφανίζεται να λαμβάνει δάνειο 1.000.000 ευρώ από ελβετική τράπεζα και να συμμετέχει με 1.000.000 ευρώ στο κεφάλαιο της εταιρείας LYKTOS PARTICIPATIONS και οι καταθέσεις του αυξάνονται σε 2,299.969,53 ευρώ από εισοδήματα προηγούμενων ετών τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί στο προηγούμενο πόθεν έσχες.
  • Επιπλέον, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο σε επιχειρήσεις φθάνει το 1.325.100 ευρώ. Ο αριθμός τους φθάνει τις 16. Mε εξαίρεση την εταιρεία ALL4SEA στην οποία συμμετείχε το 2018 οι υπόλοιπες «ξεχάστηκαν» στο πόθεν έσχες του 2018 και ανάμεσά τους η LYKTOS αφού συμμετέχει σε αυτήν από το 2017. Το οικογενειακό εισόδημα υπερτριπλασιάστηκε σε 91.000 ευρώ.
  • Το 2020 τα εισοδήματά του φθάνουν τα 242.000 ευρώ, οι καταθέσεις τα 2,3 εκ. ευρώ, δανεισμός 1,37 εκ. ευρώ και οι συμμετοχές σε επιχειρήσεις τα 1,33 εκ. ευρώ.
  • Η επιτροπή Πόθεν έσχες είχε θέσει στο αρχείο καταγγελίες για το ψευδές πόθεν έσχες αλλά και για συμμετοχή σε κυπριακή offshore εταιρεία  HORSELORD LTD. Ο κ. Πάτσης έδωσε συμπληρωματικά στοιχεία στην επιτροπή και το θέμα έκλεισε εκεί!

Όμως, η εταιρεία αποκλειστικού σκοπού Lyktos Participations είναι μέτοχος στην Παγκρήτια Τράπεζα και έχει δεσμευτεί πως θα συμμετάσχει στη νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Την αναφορά για το ψευδές Πόθεν έσχες Πάτση είχε κάνει στην επιτροπή της Βουλής το Μάιο του 2020, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος είναι θύμα τηλεφωνικών υποκλοπών από το Predator.

Και τώρα η επιτροπή της Βουλής θα ερευνήσει και πάλι το Πόθεν έσχες. Προφανώς, δεν έγινε έλεγχος στην καλύτερη περίπτωση.

Σχετικά Άρθρα