Πάτσης: Ο Κουκάκης είχε καταγγείλει τις παράνομες δραστηριότητες του στην επιτροπή Πόθεν Έσχες από το 2020

 Πάτσης: Ο Κουκάκης είχε καταγγείλει τις παράνομες δραστηριότητες του στην επιτροπή Πόθεν Έσχες από το 2020

Από τον Μάιο του 2020 γνώριζε η ΝΔ για τις δραστηριότητες του Ανδρέα Πάτση, καθώς την περίοδο εκείνη είχε υποβάλει σχετικά αναφορά στην επιτροπή πόθεν έσχες της βουλής ο Θανάσης Κουκάκης.

Αν και στην ανακοίνωσή αναφορικά με την διαγραφή του μέχρι πρότινος βουλευτή της Ανδρέα Πάτση η Νέα Δημοκρατία, αναφέρει ότι οι εξηγήσεις του βουλευτή «για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς», ωστόσο το κόμμα γνώριζε ήδη από το 2020.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που εγείρει ερωτηματικά πως είναι δυνατόν να ήταν γνωστά όλα, και ξαφνικά η υπόθεση να φουσκώσει τώρα σε βαθμό που να επιφέρει τη διαγραφή του βουλευτή και την παραίτηση του επικεφαλής των ΕΛΤΑ.

  • Συγκεκριμένα, ήδη από τον Μάιο του 2020, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είχε υποβάλει αναφορά στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, αναφορικά με την ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Ανδρέα Πάτση. 

Όπως χαρακτηριστικά αναγραφόταν στην επίμαχη αναφορά, «Από την έρευνα μου προέκυψε πως ο βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Πάτσης δεν έχει δηλώσει στο Πόθεν Έσχες του τις εταιρείες:

  1. ΠΛΑΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ.
  2. ALL4TOURISM – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΚΙΝΗΤΩΝ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
  3. ALL4SEA – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΚΑΦΩΝ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
  4. LIQUIDATION SOLUTIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.5ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION SERVICES ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.

Ακόμη, ο Πάτσης δεν έχει δηλώσει την επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ της κυπριακής εταιρείας του HORSELORD LTD στην εταιρεία αποκλειστικού σκοπού Lyktos Participations, η οποία είναι μέτοχος στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Σημειώνεται πως μετά την καταγγελία Κουκάκη, η εφημερίδα Documento προχώρησε στην αποκάλυψη ότι ο Ανδρέας Πάτσης είχε ξεχάσει να σημειώσει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που αφορούσε την οικονομική κατάσταση του 2018, τη συμμετοχή του σε πέντε εταιρείες. Στο ίδιο δημοσίευμα αναγραφόταν επίσης ότι ο Ανδρέας Πάτσης συμμετείχε εταιρικά σε κυπριακές εταιρείες, γεγονός που απαγορεύεται βάσει νόμου.

Ο Πάτσης δεν είχε δηλώσει ούτε ότι η κυπριακή εταιρεία Horselord Ltd, στην οποία είναι αποκλειστικός μέτοχος, συμμετείχε εισφέροντας περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ στην εταιρεία Lyktos Participations. Στην εταιρεία δηλαδή που όπως αποκάλυψε ο Παύλος Πολάκης αγόρασε αντί 4.300.000 ευρώ, κόκκινα δάνεια την Τράπεζας Πειραιώς τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 62.000.000 ευρώ.

Τότε, η απάντηση του Ανδρέα Πάτση στο επίμαχο δημοσίευμα ήταν ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του Documento, δίχως να απαντήσει σχετικά με το ψευδές πόθεν έσχες του.

Σημειώνεται ότι ο Θανάσης Κουκάκης αναφέρει πως «τον Μάιο του 2020, πριν ακόμη από το δημοσίευμα του Documento, είχα κάνει επώνυμη καταγγελία στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής για τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Ανδρέα Πάτση. Η επιτροπή δεν κίνησε τις διαδικασίες που προέβλεπε ο νόμος – ο οποίος νόμος έχει εμπλουτιστεί με τις επιταγές του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ αναφορικά με τα πολιτικά πρόσωπα -, ώστε να υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις. Κι έτσι, αντί να γίνει αυτό, επιτράπηκε στον Ανδρέα Πάτση να υποβάλλει μια τροποποιητική δήλωση πόθεν έσχες και ουσιαστικά να μην υπάρξει καμία κύρωση σε βάρος του».

Σχετικά Άρθρα