“Ασυδοσία και αισχροκέρδεια” – Ελλιπείς έλεγχοι και καταγγελίες για “shrinkflation” και τιμές στα ύψη (vid)

 “Ασυδοσία και αισχροκέρδεια” – Ελλιπείς έλεγχοι και καταγγελίες για “shrinkflation” και τιμές στα ύψη (vid)

Ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέες επιδοτήσεις σε ρεύμα και καύσιμα μαζί με το “καλάθι του νοικοκυριού” για συγκράτηση της ακρίβειας, την ίδια ώρα στην αγορά επικρατεί… ράλι αισχροκέρδειας με καταγγελίες για σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα για ασυδοσία. Οι τιμές το τελευταίο διάστημα στα ράφια των καταστημάτων αλλά και τα κρεοπωλεία έχουν πάρει την ανηφόρα.

Χαρακτηριστικά:

  • Το μοσχάρι ελιά ή σπάλα 1 κιλό, από 8,9 ευρώ ανέβηκε στα 11,9 ευρώ, αύξηση δηλαδή 33,6%.
  • Τα 250 γραμμάρια μαργαρίνης πωλούνταν για 0,97 ευρώ, ενώ πλέον τα 200 γραμμάρια πωλούνται για 1,44 ευρώ, αύξηση δηλαδή 48,4%.
  • Οι χαρτοπετσέτες που πωλούνταν 1,74 ευρώ, πλέον πωλούνται 2,49 ευρώ, δηλαδή αύξηση 43,1%.
  • Τα αλλαντικά έχουν αυξηθεί κατά 33,3%.

Σε πολλά προϊόντα οι συσκευασίες έχουν μειωθεί, ενώ οι τιμές είτε έχουν μείνει ίδιες, είτε έχουν αυξηθεί, προκαλώντας την οργή των καταναλωτών. Είναι το φαινόμενο του Shrinkflation, η συρρίκνωση, δηλαδή, των συσκευασιών (λιγότερο βάρος και περιεχόμενο) με την ίδια, ή ακόμα και αυξημένη τιμή! Το υπουργείο Ανάπτυξης, παρότι επαίρεται ότι έχει κάνει 3.830 ελέγχους από τον Απρίλιο και έχει επιβάλει 283 πρόστιμα (συνολικά 4 εκατ., ήτοι περίπου 1500 ευρώ ανά παράβαση…), η ασυδοσία, οι παραπλανητικές τακτικές, και η ασυδοσία “βασιλεύουν” στην αγορά.

Αλλά και στα αγροτικά προϊόντα έχουν καταγραφεί μεγάλες αυξήσεις, όπως η τιμή των μήλων, με τον αρμόδιο υπουργό να προαναγγέλλει εντατικούς ελέγχους.

Σχετικά Άρθρα