Κίεβο: Παράλογοι και επικίνδυνοι οι ισχυρισμοί της Ρωσίας για ”βρώμικη βόμβα”

 Κίεβο: Παράλογοι και επικίνδυνοι οι ισχυρισμοί της Ρωσίας για ”βρώμικη βόμβα”

Ως ”παράλογους” και ”επικίνδυνους ” χαρακτήρισε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, τους ισχυρισμούς για χρήση ”βρώμικης βόμβας” από την Ουκρανία, , απαντώντας στα όσα ισχυρίστηκε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

«Τα ρωσικά ψέματα για το ότι η Ουκρανία υποτίθεται ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μία “βρώμικη βόμβα” είναι τόσο παράλογοι όσο και επικίνδυνοι», απάντησε στον Σεργκέι Σοϊγκού ο Ντμίτρο Κουλέμπα, μετά τα όσα είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας στους ομόλογούς του σε Τουρκία, Γαλλία και Βρετανία.

«Κατά πρώτον, η Ουκρανία είναι πιστό μέλος της Συνθήκης Μη Διάδοσης των πυρηνικών όπλων: ούτε έχουμε “βρώμικες βόμβες” ούτε σχεδιάζουμε να αποκτήσουμε», πρόσθεσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Κατά δεύτερον, συχνά οι Ρώσοι κατηγορούν τους άλλους για κάτι που οι ίδιοι σχεδιάζουν», κατέληξε στην ανάρτησή του ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Ζελένσκι: Μόνο η Ρωσία είναι ικανή να χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Μόνο η Ρωσία είναι ικανή να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, δήλωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του Σοϊγκού για τα «βρώμικα όπλα».

«Αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης -μία μόνο πηγή μπορεί να είναι – και αυτή η πηγή είναι εκείνη που διέταξε τον σύντροφο Σοϊγκού να τηλεφωνήσει εδώ κι΄εκεί», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βραδινό του βιντεομήνυμα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι το «τηλέφωνο καρουζέλ» του Σεργκέι Σοϊγκού ξεκαθάρισε τα πράγματα. «…Όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά. Καταλαβαίνουν ποιος είναι η πηγή όλων των βρώμικων πραγμάτων που μπορεί να φανταστεί κανείς στον πόλεμο αυτόν».

Οι αντιδράσεις της Δύσης στα όσα ισχυρίστηκε ο Σοϊγκού

Το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του την αναφορά σε «ρωσικούς φόβους» για πλήγμα «με βρώμικη βόμβα από τους Ουκρανούς στο έδαφός τους για να επιρρίψουν την ευθύνη στην Ρωσία».

Ο Σεμπαστιέν Λεκορνύ υπενθύμισε ότι «η Γαλλία αρνείται κάθε μορφή κλιμάκωσης, ιδιαίτερα πυρηνικής», τονίζοντας επίσης την αποφασιστικότητα της Γαλλίας «να συμβάλει σε ειρηνική επίλυση της σύρραξης, στο πλευρό των συμμάχων της».

Παράλληλα, ο Μπεν Ουάλας απέρριψε από τη μεριά του τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο Σοϊγκού, ότι οι δυτικές χώρες διευκολύνουν το σχέδιο του Κιέβου για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο υπουργός Άμυνας απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μεγαλύτερη κλιμάκωση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Σχετικά Άρθρα