Γερμανία: Χιλιάδες κάτοικοι στους δρόμους εξαιτίας του ενεργειακού κόστους

 Γερμανία: Χιλιάδες κάτοικοι στους δρόμους εξαιτίας  του ενεργειακού κόστους

πηγη : twitter

Διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο Βερολίνο, το Ντίσελντορφ, το Αννόβερο, τη Στουτγάρδη, τη Δρέσδη και τη Φρανκφούρτη, διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια, τον υψηλό πληθωρισμό και περισσότερες επιδοτήσεις για τους φτωχούς.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε έξι γερμανικές πόλεις συγκεντρώθηκαν το Σάββατο για να απαιτήσουν μια πιο δίκαιη κατανομή των κρατικών πόρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και του κόστους ζωής και μια ταχύτερη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο Βερολίνο, το Ντίσελντορφ, το Αννόβερο, τη Στουτγάρδη, τη Δρέσδη και τη Φρανκφούρτη, κρατώντας πινακίδες που έφεραν συνθήματα, από τη μείωση του πληθωρισμού έως την απενεργοποίηση της πυρηνικής ενέργειας και περισσότερες επιδοτήσεις τιμών ενέργειας για τους φτωχούς.

Συμμετείχαν περίπου 24.000 άτομα, σύμφωνα με την Greenpeace. Η αστυνομία είπε ότι περίπου 1.800 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο.

“Θέλουμε να δείξουμε ότι χρειαζόμαστε επειγόντως οικονομική ανακούφιση για τους πολίτες που είναι κοινωνικά ισορροπημένοι. Η κυβέρνηση κάνει πολλά, αλλά μοιράζει κεφάλαια με ένα ποτιστήρι. Οι άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα χρειάζονται περισσότερη στήριξη από τους πλούσιους”, δήλωσε ο Andrea Kocsis. αντιπρόεδρος του ver.di, ενός από τα συνδικάτα που οργανώνουν τις διαδηλώσεις.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή το πακέτο διάσωσης της κυβέρνησης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ (195 δισεκατομμύρια δολάρια), το οποίο στοχεύει στην προστασία των εταιρειών και των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

Το πακέτο περιλαμβάνει εφάπαξ πληρωμή για την κάλυψη ενός μηνιαίου λογαριασμού φυσικού αερίου για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μηχανισμό περιορισμού των τιμών από τον Μάρτιο.

Θα χρηματοδοτήσει επίσης ένα ανώτατο όριο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία αναδρομικά από τον Μάρτιο για τις τιμές spot και από τον Δεκέμβριο για τις μελλοντικές τιμές, με πρόσθετη χρηματοδότηση από τα κέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο γερμανικός πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα στο 10,9%, λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους.

Σχετικά Άρθρα