Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα θέτει προϋποθέσεις για την επανέναρξη του διαλόγου με την Άγκυρα

 Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα θέτει προϋποθέσεις για την επανέναρξη του διαλόγου με την Άγκυρα

Η Τουρκία, η οποία όχι μόνο δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά του Πούτιν αλλά κάνει και διμερές εμπόριο με τη Μόσχα, μπαίνει στο στόχαστρο από την Κομισιόν καθώς στη Σύνοδο Κορυφής αποφασιστηκε ο ορισμός ειδικούς αξιωματούχου, ο οποίος θα λειτουργεί ως ελεγκτής και διαπραγματευτής σε περιπτώσεις παράκαμψης των κυρώσεων που επέβαλλε η Δύση στη Μόσχα, από τρίτες χώρες.

“Είναι ένα θέμα για το οποίο ανησυχούμε, η παράκαμψη των κυρώσεων από τρίτες χώρες» δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΑΠΕ -ΜΠΑ), διαμηνύοντας ότι στην 8η δέσμη των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, έχει προστεθεί η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και σε άτομα (επιχειρηματίες) που συναλλάσσονται με αγαθά από την ΕΕ, μέσω τρίτων χωρών προς τη Ρωσία.

Παράλληλα η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου ‘Ολαφ Σολτς στις 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα, αλλά και η δημόσια αποδοκιμασία του Ερντογάν από το Βερολίνο για τη φράση του “θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα”, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης των ελληνικών θέσεων.

  • “Το σημειώνουμε. Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές τις απειλές και τις μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου επεσήμανε επίσης ότι το επεισόδιο που δημιούργησε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Πράγα “ξεγύμνωσε” τον Ερντογάν ακόμη και στους πιο… “δύσπιστους” ή ουδέτερους εταίρους.

  • «Αυτή η “ανταλλαγή απόψεων” στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διεμήνυσε εκ νέου στην Τουρκία ότι η Ελλάδα επιθυμεί πάντα τον διάλογο μαζί της, αλλά υπό προϋποθέσεις.”Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις” τόνισε.

“Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ. Δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση, δεν είναι η Ελλάδα που δεν τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας” πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι “εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά και να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου”.

Σχετικά Άρθρα