Η κατάθεση Ράικου στο ειδικό δικαστήριο: “Ο Παπαγγελόπουλος μου προκαλούσε φόβο”

 Η κατάθεση Ράικου στο ειδικό δικαστήριο: “Ο Παπαγγελόπουλος μου προκαλούσε φόβο”

Επαναλαμβάνοντας ακριβώς όσα έχει πει και σε προηγούμενες καταθέσεις της εμφανίστηκε στο Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, στη δίκη με κατηγορουμένους τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Η μάρτυρας επανέλαβε ότι το τηλεφώνημα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε συνδυασμό με τις επισκέψεις μιας δημοσιογράφου, της προκάλεσαν φόβο και την πεποίθηση ότι της ζητούσε να κατασκευάσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis. «Αισθανόμουν τότε ότι δεν απολάμβανα της θεσμικής προστασίας που οφείλει να παρέχεται σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης» σημείωσε απαντώντας στο γιατί δεν κατήγγειλε την παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου νωρίτερα, αφήνοντας αιχμές για την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η ίδια «απάλλαξε» την Ελένη Τουλουπάκη από το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι οι αναφορές του βουλευτών του ΚΙΝΑΛ ήθελαν έρευνα και δε μπορούσαν να σταλούν απευθείας στη Βουλή.

  • «Τον Φεβρουάριο του 2017 ήμουν εισαγγελέας Διαφθοράς, ερευνούσαμε την υπόθεση της Νοβάρτις και με επισκέφθηκε στο γραφείο μου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου που διατεινόταν ότι είχε πολλά χρόνια σχέση με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κι έλεγε ότι ήταν κολλητός της. Με ρωτούσε για την έρευνα αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα και στην αρνητική μου απάντηση απόρησε γιατί τα αγνοώ και αντέτεινε ότι υπάρχουν. Λίγες μέρες αργότερα μου τηλεφώνησε ο κατηγορούμενος και του είπα τα ίδια» ανέφερε η κα Ράικου.

Όπως εξήγησε, στις αρχές Μαρτίου 2017 την επισκέφθηκε ξανά η ίδια δημοσιογράφος, επαναφέροντας το ίδιο θέμα.

«Όταν της είπα «δεν υπάρχει κάτι, γιατί έχεις κολλήσει με αυτό το θέμα;» εκείνη μου είπε ότι υπάρχουν στοιχεία για το Βενιζέλο και τον Πικραμμένο. Ότι ο Βενιζέλος είχε off shore με τον επιχειρηματία Παναγιωτάκη και ότι υπήρχε βίντεο με τον Πικραμμένο ότι παίρνει χρήματα. Μου είπε ότι έχει στοιχεία. Της ζήτησα να μου τα φέρει σήμερα. Δεν τα έφερε. Λίγες μέρες αργότερα με πήρε ο κατηγορούμενος και μου είπε: «Ακόμα δεν έχεις στείλει τη δικογραφία στη Βουλή;». Εγώ του είπα πως δεν μπορώ να το κάνω χωρίς στοιχεία. Μου είπε να στείλω και θα βρεθούν και απάντησα ότι δεν είμαι αυτής της σχολής. «Κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου» μου είπε και αισθάνθηκα ανησυχία και φόβο αλλά δεν ήξερα τι θα ακολουθήσει».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση της, περιγράφοντας ότι στις 23 Μαρτίου της τηλεφώνησαν από την εφημερίδα Documento και την ρώτησαν αν γνωρίζει ότι η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα ισχυρίζεται ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς απέκρυπτε στοιχεία.

«Του είπα ότι δεν είναι έτσι το θέμα. Λίγο αργότερα με πήραν συνάδελφοι και μου είπαν για το πρωτοσέλιδο ότι «ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα». Βεβαιώθηκε ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν σε πλήρη εξέλιξη επειδή αρνήθηκα. Μόνο ένας άφρων υπό αυτές τις συνθήκες θα έμενε στη θέση μου. Μετά από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος μου. Μέχρι τότε είχα 24 χρόνια υπηρεσίας και δεν είχα καμία πειθαρχική έρευνα. Ταλιπωρήθηκα για τρία χρόνια» σημείωσε η κα. Ράικου.

Πρόεδρος: Απέδωσε καμία;

Μάρτυρας: Μπήκαν όλες στο αρχείο.

Προέδρος: Πότε γνωριστήκατε με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Μάρτυρας: Το έτος 2000 όταν υπηρετούσαμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Πρόεδρος: Όταν έγινε υπουργός τον επισκεφθήκατε;

Μάρτυρας: Φυσικά και τον επισκέφθηκα ως επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς και το γραφείο είχε μεγάλες ανάγκες σε ειδικούς επιστήμονες. Δεν πήγα ποτέ να δω τί κάνει ή να πιω καφέ μαζί του, αλλά για να συζητήσουμε θέματα υπηρεσιακά. Όταν πήγαινα εύρισκε ευκαιρία να με ρωτήσει για υποθέσεις που τον ενδιέφεραν.

Πρόεδρος: Επισκεπτόσασταν και άλλον υπουργό και μάλιστα συχνά;

Μάρτυρας: Όχι. Είχα επισκεφθεί τον κ. Κοντονή για αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Ήθελα να αποφύγω τον κατηγορούμενο.

Πρόεδρος: Στη Βουλή είπατε ότι είχατε επισκεφθεί αρκετές φορές τον κ. Κοντονή. Σε μια από αυτές τις επισκέψεις συζητήσατε για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Μάρτυρας: Τον Μάρτιο μας ήρθαν κάποια στοιχεία για λογαριασμό στην Ελβετία και υποβάλλαμε αίτημα για δικαστική συνδρομή.

Πρόεδρος: Πάλι δικαστική συνδρομή; Γιατί εισαγγελέας διαφθοράς σε υπουργό για υπόθεση…Δε μπορούσατε να στείλετε έγγραφο;

Μάρτυρας: Είχαμε στείλει έγγραφα παλαιότερα για ειδικό επιστήμονα. Δεν ερχόταν κανείς να βοηθήσει.

Πρόεδρος: Ήσασταν ένα χρόνο μαζί στο ίδιο Γραφείο με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Είχατε το θάρρος να πάρετε τηλέφωνο να ζητήσετε αυτό που θέλατε; Είχατε οικειότητα;

Μάρτυρας: Αν ήθελα ίσως μπορούσα να τον πάρω τηλέφωνο. Οικειότητα τώρα…

«Τρεις μήνες είχαμε την υπόθεση. Είχαμε ανοίξει 36 λογαριασμούς φυσικών και νομικών προσώπων, είχαμε κάνει πολλές κινήσεις. Θυμάμαι, Φρουζη, Μανιαδακη, Βουλκιδη. Μας είχαν στείλει μετά από δίκη μου επιμονή, οι αμερικανικές αρχές κάποια ενημερωτικά σημειώματα» ανέφερε η κα. Ράικου.

Πρόεδρος: Κατεύθυνση για πολιτικά πρόσωπα δώσατε στην έρευνα;

Μάρτυρας: Από την πρώτη στιγμή. Είχαμε μέσα στη δικαστική συνδρομή και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Πρόεδρος: Σας είπε λέτε ο κατηγορούμενος «έχεις και παρά έχεις στοιχεία»;

Μάρτυρας: Μου είπε «έχεις και παρά έχεις στοιχεία, στείλε εσύ και θα το αναλάβει άλλος παρακάτω».

Πρόεδρος: Πως σας ήρθε να απαντήσετε κάτι τέτοιο; Ποια σχολή εννοούσατε; Εγώ θα έκλεινα το τηλέφωνο.

Μάρτυρας: Έτσι αντέδρασα εκείνη την ώρα. Ήταν έντονος ο τόνος του. Εγώ κατάλαβα ότι υπήρχε απαίτηση του για κατασκευή στοιχείων γιατί το συνδύασα με την επίσκεψη της δημοσιογράφου.

Πρόεδρος: Σας ζήτησε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Όχι δεν μου ζήτησε. Σας λέω πως το εξέλαβα.

Πρόεδρος: Σας διαδέχτηκε η κα Τουλουπάκη. Θεωρούσατε ότι ήταν όργανο του κατηγορουμένου;

Μάρτυρας: Πίστευα ότι την επηρέασε και την καθοδηγούσε.

Τα «παράκεντρα εξουσίας» και ο ανθρώπινος φόβος

«Στα παράκεντρα εξουσίας αναφέρθηκα γιατί ήταν η εικόνα που είχα εκείνη τη στιγμή. Αναφερόμουν σε συγκεκριμένα έντυπα που μου έκαναν επίθεση και εξακολούθησαν και μετά και όταν είπα «παράκεντρα διαφθοράς» αναφερόμουν στον κατηγορούμενο, αλλά και σε συμφέροντα στο χώρο της υγείας. Για το συγκεκριμένο κατηγορούμενο δεν έχω κάποια ένδειξη ότι έχει σχέση με τη συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία. Με διαφορά στοιχεία που μαζεύονταν είχα μια άλλη εικόνα την οποία δε θέλω να περιγράψω γιατί ήταν πιο ζοφερή» ανέφερε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Όλα τα παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς ήταν ο υπουργός;

Μάρτυρας: Όχι μόνο. Είχα κάποια πράγματα στο μυαλό μου τότε.

Πρόεδρος: Ο υπουργός ήταν στο μυαλό σας τότε;

Μάρτυρας: Ο κατηγορούμενος ήταν σίγουρα.

Πρόεδρος: Το βάλατε στα πόδια; Πρώτη φορά πολεμάτε συμφέροντα;

Μάρτυρας: Ξέρετε τι δικογραφίες έχω χειριστεί.

Πρόεδρος: Γι’ αυτό το λέω. Έχουμε δικάσει εγκληματικές οργανώσεις πολύ σκληρές, δεν έχει κάνει κανείς μας πίσω… ήταν υπερβολικός φόβος;

Μάρτυρας: Αισθάνθηκα έντονη ανησυχία και φόβο. Ανθρώπινος είναι φόβος ακόμη και υπερβολικός. Είχα ακούσει και όσα συνέβησαν στην κα. Τσατάνη.

Πρόεδρος: Μήπως διαβλέπατε ότι θα πέσετε σε πολιτικά πρόσωπα και θα «μπλέξετε»;

Μάρτυρας: Μετά μανίας ψάχναμε. Ανασκευάζω γιατί δεν είναι σωστό να λέμε ότι ψάχνουμε με μανία κάτι, αλλά το ερευνούσαμε για να στείλουμε στη Βουλή.

Η αναφορά του ΚΙΝΑΛ

Ερωτήσεις δέχτηκε από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου και για τις αναφορές που υποβλήθηκαν από τους τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε υπουργό υγείας.

Πρόεδρος: Ως τι εκλάβετε τις αναφορές αυτές;

Μάρτυρας: Ό,τι θυμάμαι θα σας πω. Αφορούσε τιμολόγηση φαρμάκων της Νοβάρτις. Κυρίως. Προφανώς γι’ αυτό ο συνάδελφος (εισαγγελέας Ελευθεριάνος) συσχέτισε με τη δικογραφία της Νοβάρτις.

Πρόεδρος: Τις εκλάβετε ως μηνυτήριες; Σε ποιο αδίκημα αναφερόταν;

Μάρτυρας: Ναι. Απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Πρόεδρος: Αναφερόταν υπουργός;

Μάρτυρας: Ήθελε έρευνα. Δεν πάει απευθείας στη Βουλή.

Πρόεδρος: Στο Google να ψάχνατε θα βλέπετε ποιος ήταν υπουργός..

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι να προέκυπτε ευθύνη υπουργού. Μπορεί να προέκυπτε ευθύνη των μελών των επιτροπών που εισηγούνται στον υπουργό τιμολόγηση φαρμάκων. Επειδή το βασικό κομμάτι έχει να κάνει με Νοβάρτις, ο κ. Ελευθεριάνος έκρινε ότι πρέπει να συσχετισθεί.

Πρόεδρος: Είναι δικαιολογημένη που δεν απέστειλε αμελλητί η κα. Τουλουπάκη;

Μάρτυρας: Δεν καταγγελλόταν ευθέως υπουργός. Ήθελε έρευνα πριν.

Σχετικά Άρθρα