Κομισιόν: Στις (γερμανικές)καλένδες το πακέτο Φον ντερ Λάϊεν, αλλά ο πρωθυπουργός δηλώνει ικανοποιημένος…

 Κομισιόν: Στις (γερμανικές)καλένδες το πακέτο Φον ντερ Λάϊεν, αλλά ο πρωθυπουργός δηλώνει ικανοποιημένος…

Την πρόταση της Κομισιόν την διαβάσαμε. Η προσπάθεια της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας να βγει από τον “Μεγάλο Ύπνο” αξιολογείται ως ανεπαρκής. Η γερμανοολλανδική πρόταση φαίνεται πως υπερισχύει, επιβεββαιώνοντας την ρήση του Γκάρι Λίνεκερ “το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που παίζουν 11 παίκτες από κάθε ομάδα, και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί”.

Υποχρεωτικές κοινές αγορές ύψους 13,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Αλληλεγγύη σε χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα εφοδιασμού, ακόμα και αν δεν υπάρχουν διμερείς συμφωνίες σε ισχύ. Περισσότερα μέτρα μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο. Νέος δείκτης τιμολόγησης του LNG και εργαλεία για τον περιορισμό τη μεταβλητότητας των τιμών φυσικού αερίου στις αγορές παραγώγων.

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της τέταρτης κατά σειρά πρότασης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που παρουσίασε χθες στο Στρασβούργο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ιδέα για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου μένει στο τραπέζι αλλά παραπέμπεται στις καλένδες, ούτε κουβέντα δεν γίνεται για το πετρέλαιο, ενώ η πρόταση για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος είναι, απλώς, απογοητευτική: Μόλις 40 δισ. που θα κοπούν από τα ήδη εγκεκριμένα ΕΣΠΑ των 27.

Κατόπιν τούτων, προκαλεί απορία γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε πρώτος να επικροτήσει το φτωχό πακέτο Φον ντερ Λάϊεν και να δηλώσει ιανοποίηση διότι ενσωματώνει τις ελληνικές προτάσεις. Ναι, αλλά για πότε; Προφανώς μετά τον χειμώνα που έρχεται, ίσως και ποτέ.

Σχετικά Άρθρα