Kαλάθι νοικοκυριού: Εφαρμόζεται τέλος του μήνα – Ορίστηκε η λίστα προϊόντων – Τσουχτερό πρόστιμο σε όσα σούπερ μάρκετ δεν συμμορφωθούν

 Kαλάθι νοικοκυριού: Εφαρμόζεται τέλος του μήνα – Ορίστηκε η λίστα προϊόντων – Τσουχτερό πρόστιμο σε όσα σούπερ μάρκετ δεν συμμορφωθούν

Οριστικοποιήθηκε η διάταξη για το ”καλάθι του νοικοκυριού” , ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος του μήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιβάλλεται ”τσουχτερό” πρόστιμο στα σούπερ μάρκετ που δεν συμμορφωθούν με τα όσα προβλέπονται.

Όπως μετέδωσε το OPEN η διάταξη για το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει «κλειδώσει» από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το καλάθι του νοικοκυριού θα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα προϊόν ανά κατηγορία, υπό τον όρο αυτό να είναι πιο φθηνό από τα υπόλοιπα προϊόντα, λίγο πιο κάτω από τις γενικές τιμές.

Παράλληλα τα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένα να τοποθετήσουν ειδική σήμανση στα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι νοικοκυριού», ενώ πρέπει να υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια, αλλά και αναλυτική λίστα με όλα τα προϊόντα που βρίσκονται στο «καλάθι νοικοκυριού» στις εισόδους των καταστημάτων.

Τα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένα είτε ανά εβδομάδα είτε ανά δύο εβδομάδες να αποστέλλουν τη λίστα στο υπουργείο ανάπτυξης, ενώ εάν δεν προβούν στην κίνηση αυτή τους περιμένει πρόστιμο 5.000 ευρώ την ημέρα.

Όπως εγκαίρως έχει μεταδώσει το CNN Greece, από το υπουργείο Ανάπτυξης, εκείνο που επιχειρείται με το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι η συγκράτηση των ανατιμήσεων ώστε οι αυξήσεις στα 50 προϊόντα να είναι μικρές ή και μηδενικές.

Η επιλογή των κατηγοριών και τα συγκεκριμένα προϊόντα

Τα κριτήρια για τις 30 κατηγορίες που διαμορφώθηκαν από πλευράς υπουργείου, ήταν να υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση στα αγαθά που θεωρούνται ως βασικά καθώς και να συμπεριληφθούν εκείνα που παρουσιάζουν μεγάλη κατανάλωση σε όγκο.

Από το αρμόδιο υπουργείο εκτιμούσαν ότι σε κάποιες κατηγορίες, με μία ενδεχόμενη «διασπορά» σε πολλούς κωδικούς προϊόντων, το καλάθι θα «έχανε» σε αποτελεσματικότητα. Έτσι για παράδειγμα στα ζυμαρικά μπήκε μόνο η κατηγορία νο6 ως εκείνη με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, στο ρύζι ο τύπος «Καρολίνα μακρύκοκκο» ενώ στον καφέ επελέγησαν μόνο οι ελληνικός, στιγμιαίος και γαλλικός και όχι ο εσπρέσο, ως βασικά προϊόντα του καφέ.

Στα λαχανικά επιλέχθηκαν μόνο τα κατεψυγμένα και στο κρέας, το κοτόπουλο και το χοιρινό μόνο τα συσκευασμένα, καθώς ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι οι καταναλωτές μπορούν να τα προμηθευτούν νωπά, σε ανταγωνιστικές τιμές και από τις λαϊκές αγορές και τα κρεοπωλεία αντίστοιχα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε πάντως ότι θα υπάρξουν και 1-2 αλλαγές, μετά την ανταλλαγή προτάσεων επί της λίστας.

Η τελικά επιλογή των προϊόντων του καλαθιού και πότε θα αλλάζουν

Την τελική επιλογή των προϊόντων που θα γεμίσουν το «καλάθι» θα την κάνουν τα ίδια τα σούπερ μάρκετ. Κάθε αλυσίδα ξεχωριστά, μπορεί να επιλέξει εάν θα συμπεριλάβει επώνυμα ή ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα στις κατηγορίες που έχουν οριστεί καθώς και ποια θα είναι αυτά.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση σχετικά με αν το “καλάθι” θα ανανεώνεται από την πλευρά των σούπερ μαρκετ κάθε 7 ή 15 ημέρες.

Όταν εν τέλει οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαμορφώσουν τα δικά τους «καλάθια», αυτά θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα e-καταναλωτής, ενώ αναμένεται να υπάρχει και ειδική σήμανση από την πλευρά των επιχειρήσεων μέσα στα σούπερ μάρκετ ώστε να τα ξεχωρίζουν οι καταναλωτές. Μέσω της πλατφόρμας επίσης, οι καταναλωτές θα μπορούν να παρακολουθούν τις τιμές και να τις συγκρίνουν προκειμένου να προχωρήσουν στις αγορές τους.

Ολόκληρη η λίστα με τις 30 κατηγορίες:

 1. PYZI

Ρύζι τύπου «Καρολίνα» μακρύκοκκο

 1. ΨΩΜΙ

Ψωμί για τοστ

Ψωμί φραντζόλα

Φρυγανιές

 1. ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Μακαρόνια Νο 6

 1. XOIPINO

Συσκευασμένα

 1. ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Συσκευασμένα

 1. ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

Γαλοπούλα ή/και πάριζα

 1. ΨAPIA KATEΨΥΓΜΕΝΑ

Ένα τουλάχιστον προϊόν

 1. ΓΑΛΑ ΝΩΠΟ ΠΛΗΡΕΣ

Γάλα φρέσκο πλήρες

 1. ΓΑΛΑ ΝΩΠΟ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡΑ

Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά <2%

 1. ΓΑΛΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ

Γάλα εβαπορέ

 1. ΓIAOYPTΙ

Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις

Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις (Χαμηλά λιπαρά <2%)

 1. TYPIA

Φέτα

Γκούντα

Τυρί με Χαμηλά Λιπαρά

 1. ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Χυμός τομάτας διατηρημένος

 1. AYΓA

Κλωβοστοιχίας και Αχυρώνα

 1. ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΗ

Μαργαρίνες

 1. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Παρθένο ελαιόλαδο

 1. ΑΛΛΑ ΒΡΩΣΙΜΑ ΕΛΑΙΑ

Ηλιέλαιο

 1. ΛAXANIKA KATEΨΥΓΜΕΝΑ

Τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια κατεψυγμένα

 1. ZAXAPH

Λευκή ζάχαρη

 1. ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Παιδικές τροφές (φόρμουλα μωρών)

Παιδικές τροφές (γάλα βρεφικής ηλικίας)

 1. ΚΑΦΕΣ

Ελληνικός καφές

Στιγμιαίος καφές

Γαλλικός καφές

 1. ΤΣΑΪ-ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Τσάι ή Χαμομήλι

 1. KAKAO ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

Κακάο σε σκόνη

 1. ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΝΕΡΟ (ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ)

Εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό (500 ml ή 1lt)

 1. ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ

Χυμός πορτοκάλι

 1. ΕΙΔΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Απολυμαντικά χεριών και αντισηπτικά

Απορρυπαντικά πλυντηρίου (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)

Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες

Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι

Χαρτί κουζίνας

 1. ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Οδοντόκρεμες

Χαρτί υγείας

Σερβιέτες

Ταμπόν

Σαμπουάν

Σαπούνια σε στερεή κατάσταση

Πάνες ακράτειας

 1. ΕΙΔΗ ΓΙΑ ΜΩΡΑ

Πάνες για μωρά

Είδη ατομικής υγιεινής για μωρά (μωρομάντηλα)

Είδη ατομικής υγιεινής για μωρά (σαμπουάν)

 1. ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ

Τροφή για σκύλους

Τροφή για γάτες

 1. ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Ένα τουλάχιστον είδος αναψυκτικού