“Γεράκι” και ο Καλίν, μετά τη νέα επικοινωνία με τον Σάλιβαν- Απορίες στην Αθήνα

 “Γεράκι” και ο Καλίν, μετά τη νέα επικοινωνία με τον Σάλιβαν- Απορίες στην Αθήνα

Μπορεί τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να επιχαίρουν για την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου και να στήνουν σενάρια για το βεληνές του που καλύπτει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, ωστόσο, παρατηρούν με προβληματισμό μία άλλη εξέλιξη.

Ένα 24ωρο μετά τη νέα επικοινωνία του με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας -για την οποία δεν υπήρξε, αυτή τη φορά, επίσημη ανακοίνωση από αμερικανικής πλευράς- ο Ιμπραήμ Καλίν έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη, σε ασυνήθιστα (για τον ίδιον) υψηλούς τόνους ως προς τα θέματα του Αιγαίου, των νησιών και των μεταναστών. Ο εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν που έχει πρωταγωνιστήσει σε όλες τις προσπάθειες αποκατάστασης διαύλων επικοινωνίας με το περιβάλλον του Έλληνα πρωθυπουργού υιοθετεί, αίφνης(;), ρητορική του στυλ “θα έρθουμε μια νύχτα”.

«Η Ελλάδα παλεύει με τη δύναμη που παίρνει από άλλες χώρες. Αυτό είναι στρατηγικό λάθος. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παράγει δύναμη από μόνη της. Το κάνει στηριζόμενος στις ΗΠΑ ή την ΕΕ», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο οπλισμός των νησιών του Αιγαίου που βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης είναι αντίθετη με τις διεθνείς συμφωνίες και θα έχει «συνέπειες».

«Σε απωθήσεις, βλέπουμε πλάνα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ακόμη και στα αρχεία της Frontex. Δεν τους σπρώχνουμε (τους μετανάστες) πίσω στο πλευρό σας, μας κατηγορείτε. Είμαστε μια χώρα που φιλοξενεί πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες», πρόσθεσε ο Καλίν.

To άλλο πρόσωπο του Καλίν

Από το καλοκαίρι του 2020, με την συνάντηση του με την διπλωματική σύμβουλο του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουράνη, στο Βερολίνο (με γερμανική, τότε, διαμεσολάβηση), μέχρι και πρόσφατα στην Πράγα, που είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου απέφευγε τους υψηλούς τόνους άλλων τούρκων αξιωματούχων.

Τώρα, αλλάζει στυλ και εκπέμπει επιθετικά μηνύματα. Το χειρότερο, όμως, είναι πως το πράττει αμέσως μετά την επικοινωνία του με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέϊκ Σάλιβαν, με τον οποίο συναντήθηκε μυστικά προ τριών εβδομάδων στην Κωνσταντινούπολη. Τότε, την επόμενη μέρα ο Ιμπραχίμ Καλίν μετείχε στην τουρκική αποστολή υπό τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ταξίδεψε, αιφνιδίως, στη Λιβύη για την επέκταση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Πρόκειται για αλλαγή ρόλων, με τον Χουλουσί Ακάρ να προτείνει, τώρα, διάλογο; Ή, μήπως, ο Καλίν αξιοποιεί την ανοχή της Ουάσιγκτον; Διότι, υποτίθεται πως η “οδηγία” των ΗΠΑ είναι να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην ελληνοτουρκική κρίση. Όμως, το γεγονός πως ο Καλίν από ειρηνοποιός μετατρέπεται σε “γεράκι” δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στην Αθήνα.

Εικόνα-σκίτσο από το protagon

Σχετικά Άρθρα