Αγώνες NBA στην Ελλάδα – Το παρασκήνιο με τον Αντετοκούνμπο και τους Αμερικανούς – Πού βρίσκονται οι συζητήσεις

 Αγώνες NBA στην Ελλάδα – Το παρασκήνιο με τον Αντετοκούνμπο και τους Αμερικανούς – Πού βρίσκονται οι συζητήσεις

Οι Αμερικάνοι στην αρχή δεν πίστεψαν την είδηση ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν παιχνίδια του NBA στην Ελλάδα, όπως έγιναν πρόσφατα στο Άμπου Ντάμπι. Αλλά, όταν το άκουσαν από τα χείλη του κομισάριου του NBA, Άνταμ Σίλβερ πείστηκαν ότι το ενδεχόμενο είναι πολύ σοβαρό…

«Πάντα γίνονται συζητήσεις, αλλά λόγω του COVID και της πανδημίας, πολλά ταξιδιωτικά σχέδια έχουν τεθεί σε αναμονή, αλλά τώρα που ο κόσμος φαίνεται να έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό, είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να εστιάσουμε ξανά σε αυτό. Το πλεονέκτημα του να κάνεις ένα παιχνίδι προετοιμασίας ή φιλικό είναι ότι επιτρέπει στους παίκτες να περνούν περισσότερο χρόνο στην αγορά, ξέρω ότι αυτό είναι σημαντικό για τον Γιάννη. Εξετάζουμε και τα δύο (σ.σ.: παιχνίδι προετοιμασίας ή κανονικής περιόδου), αλλά από την άποψη του πρωταθλήματος, όπως κάνουμε εδώ στο Άμπου Ντάμπι όταν είναι παιχνίδι προετοιμασίας, οι παίκτες μπορούν να έρθουν με τις οικογένειές τους, να απολαύσουν το αξιοθέατα και έχουν καλύτερη αίσθηση για τη χώρα και την πόλη. Για ένα παιχνίδι κανονικής περιόδου, πρέπει απλώς να μπούμε, να εξασκηθούμε, να κοιμηθούμε, να παίξουμε και να φύγουμε. Οπότε εξετάζουμε και τα δύο σενάρια».

Η συζήτηση άνοιξε με αφορμή την διοργάνωση των preseason αγώνων του NBA μεταξύ των Μιλγουόκι Μπακς και των Ατλάντα Χοκς στο Άμπου Ντάμπι που έγιναν πρόσφατα και για πρώτη φορά στα χρονικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο ενδεχόμενο τοποθετήθηκε και ο ίδιος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο λέγοντας:

  • «Δεν έχω παίξει ποτέ στην Κίνα. Στη Σαγκάη ή το Πεκίνο. Θα ήταν μια διασκεδαστική εμπειρία.  Ίσως και στην Ινδία. Όσο περισσότερο διευρύνεις το παιχνίδι, τόσο το κάνεις παγκόσμιο και προσεγγίζεις μέρη για πρώτη φορά.  Νιώθω ότι πολύς κόσμος παγκοσμίως αγαπά το μπάσκετ, απλώς εμείς πρέπει να το παρουσιάσουμε. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσουμε περισσότερους θαυμαστές».

Και συνέχισε:

  • «Έχω παίξει στην Ελλάδα, όχι με ομάδα ΝΒΑ. Νιώθω πως αν αυτό συμβεί, τότε το παιχνίδι θα είναι το τελευταίο που θα με απασχολεί.  Το γήπεδο θα είναι γεμάτο με 20.000 Έλληνες φιλάθλους που θα φωνάζουν το όνομά μου και αντί να είναι μια ωραία εμπειρία για μένα θα περιφέρομαι αριστερά και δεξιά κάνοντας τόσα πολλά πράγματα. Είχα αυτή την εμπειρία στο παρελθόν και το έχω σκεφτεί.  Αν είχαμε την ευκαιρία να αγωνιστούμε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη ή σε κάποια άλλη πόλη… Στην Κρήτη.  Θα ήταν ωραία εμπειρία».

Πρεσβευτής του NBA

Ο Άνταμ Σίλβερ ‘έχρισε τον Γιάννη πρεσβευτή του NBA.

Πρόσφατα, στο Άμπου Ντάμπι, έλεγε για τον Greek Freak:

  • “Θα ξεκινήσω με τον Γιάννη, το πρόσωπο. Τον γνώρισα πολύ καλά τα τελευταία χρόνια. Είναι απλά ένας απίστευτος νεαρός. Μπορώ να πω, για παράδειγμα, να τον βλέπω εδώ στο Άμπου Ντάμπι. Του αρέσει απλώς να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους εδώ. Μένει επιπλέον για να είναι με τους νέους στις κλινικές».

Ο Σίλβερ συνέχισε να μιλάει εύγλωττα για το τι κάνει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο «παγκόσμιο πρεσβευτή».

Όπως παρατήρησε:

  • “Απλώς είναι φιλόξενος με όλους. Νομίζω ότι αισθάνομαι πολύ ως παγκόσμιος πολίτης. Εκπροσωπεί την Ελλάδα απίστευτα καλά. Προφανώς, οι γονείς του είναι από την Αφρική και τώρα ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι πραγματικά κάποιος που μπορεί να εκπροσωπήσει πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς , την ίδια στιγμή. Νομίζω ότι φέρνει αληθινή χαρά στο παιχνίδι.”

Ο Σίλβερ συνέχισε με την αξιολόγησή του…Μίλησε για τα κατορθώματα του Αντετεκούνμπο στο παρκέ.

  • “Μπορείς να το δεις από το στυλ παιχνιδιού που παίζει και τη σχέση του με τους συμπαίκτες του. Και φυσικά ο Γιάννης ως παίκτης, ως πολλαπλός MVP, ως κάποιος που παίζει λόγω τραυματισμού. Παίζει πάντα με απίστευτο πάθος. Ανέβασε το παιχνίδι στο υψηλότερο επίπεδο. Ταυτόχρονα όμως αφιερώνει τον επιπλέον χρόνο στο γυμναστήριο για να συνεχίσει να αναπτύσσει το παιχνίδι του.”

Από τον Μάτζικ Τζόνσον μέχρι τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Το ΝΒΑ είχε έναν παγκόσμιο πρεσβευτή όλα τα τελευταία 40 χρόνια και ήταν τυχερό που έχει μια συνεχή ροή παικτών γενεών σε όλη την ιστορία του. Λίγο μετά τη συγχώνευση του ABA με το NBA το 1976, το πρωτάθλημα είδε την εμφάνιση δύο υπερβατικών ταλέντων: του Μάτζικ Τζόνσον και του Λάρι Μπέρντ.

  • Η αντιπαλότητα Μάτζικ- Μπερντ, η οποία ενισχύθηκε από την εχθρότητα μεταξύ των Λέικερς και των Σέλτικς, μετέφερε το πρωτάθλημα στη δεκαετία του 1980.

Μετά ήρθε ο Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος εκτοξεύτηκε στη στρατόσφαιρα με τα ακροβατικά του και τη νοοτροπία του νικητή. Το πρωτάθλημα οδήγησε τη λαμπερή απήχηση του Τζόρνταν, με αποτέλεσμα το NBA να γίνει παγκόσμιο εμπορικό σήμα τη δεκαετία του 1990.

Ο Σακίλ Ο’Νιλ και στη συνέχεια ο Κόμπι Μπράιαντ μετέφεραν τη δάδα καθώς το πρωτάθλημα μεταβαλλόταν από την αποχώρηση του Τζόρνταν στον 21ο αιώνα.

Η εμφάνιση του ΛεΜπρόν Τζέιμς και η άνοδός του στο σούπερ σταρ συνέβαλε στη διατήρηση της παγκόσμιας απήχησης του πρωταθλήματος τα τελευταία 20 χρόνια.

Τώρα, το ΝΒΑ είναι εξαιρετικά τυχερό που έχει ένα παγκόσμιο σύμβολο όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Δεδομένου ότι ο «The Greek Freak» είναι μόλις 27 ετών, θα μπορεί να κουβαλήσει τη σκυτάλη για το ΝΒΑ σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020.

Σχετικά Άρθρα