Η Ινδία λέει “όχι” σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του Ρωσικού πετρελαίου

 Η Ινδία λέει “όχι” σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του Ρωσικού πετρελαίου

Η Ινδία δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία για τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς λαμβάνει μεγάλες εκπτώσεις στις προμήθειες αργού από τη Μόσχα, ανέφερε το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Live Mint, επικαλούμενο πηγές.

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και η στάση της θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του ανώτατου ορίου τιμών.

«Συνολικά, η πρωτοβουλία που προωθούν οι ΗΠΑ είναι θετική για την Ινδία. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία απειλεί να διακόψει τις προμήθειες σε όλους τους εμπλεκόμενους στη συμφωνία. Επομένως, δεν μας δίνει τίποτα.

Σε αυτή την περίπτωση, γιατί θα πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτό; Η διάθεση εδώ είναι ότι πρέπει να αναζητήσουμε μια ισορροπία για τα συμφέροντά μας», δήλωσε ένας Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος στο Live Mint υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τον Σεπτέμβριο, η G7 ενέκρινε ένα σχέδιο για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, ελπίζοντας να περιορίσει τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού από τις πωλήσεις ενέργειας.

Από τις 5 Δεκεμβρίου, οι δυτικές εταιρείες θα μπορούν να εξυπηρετούν και να ασφαλίζουν δεξαμενόπλοια με ρωσικό πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο με εξαίρεση από το εμπάργκο, μόνο εάν το πετρέλαιο αγοράζεται κάτω από ένα ορισμένο ανώτατο όριο τιμών.

Παρόμοιοι περιορισμοί για τα πετρελαιοειδή θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 2023.

Σχετικά Άρθρα