Παναγιωτόπουλος: Όσο υπάρχει απειλή από την Τουρκία, είναι ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας – Η απάντηση στον Ακάρ

 Παναγιωτόπουλος: Όσο υπάρχει απειλή από την Τουρκία, είναι ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας – Η απάντηση στον Ακάρ

«Όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας, καθιστά ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας με την Τουρκία» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος λίγες ώρες μετά από την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ και μετά τις νέες πολεμικές κραυγές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, και αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χθες (13.10.2022) στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα ομόλογό του, κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν είναι απειλή για φίλους και συμμάχους.

«Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, της σχέσεις καλής γειτονίας, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους και διάλογο. Τόνισα τη σημασία της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων γειτονίας», είπε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

Προφανώς απαντώντας στη ρήση Ακάρ ότι «δεν είμαστε απειλή για φίλους και συμμάχους» και στην πρόσκλησή του για διάλογο, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε «Όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας, καθιστά ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας».

Ο στόχος διπλός: Αφενός να υπενθυμίσει προς κάθε κατεύθυνση πως το casus belli, δηλαδή η απειλή πολέμου εκ μέρους της Τουρκίας εξακολουθεί να βρίσκεται εν ισχύ, παρά τους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Άμυνας. Και αφετέρου να θέσει την μία και μόνη προϋπόθεση για την επανέναρξη του όποιου διαλόγου, δηλαδή την εξάλειψη της τουρκικής απειλής.

Τον Νίκο Παναγιωτόπουλου άλλωστε είχε σπεύσει να «διευκολύνει» ο ίδιος ο Ερντογάν, που δήλωνε πριν λίγη ώρα κατά την επιστροφή του από την πρωτεύουσα του Καζακστάν: «…Βέβαια μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία που η ιστορία θα καταγραφεί. Είναι δυνατόν να πούμε το τι και πότε θα το κάνουμε;».

Άλλωστε για το κατά πόσον η «πρόσκληση» Ακάρ για διάλογο ήταν ειλικρινής, είχαν φροντίσει να απαντήσουν νωρίτερα διπλωματικές πηγές που σημείωναν πως υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως θέματα εδαφικής κυριαρχίας, υφαλοκρηπίδας και… Καστελλορίζου.

Σχετικά Άρθρα