“Φωτιά” στη Βουλή – Μετωπική σύγκρουση για κύκλωμα παιδοβιαστών, υποκλοπές, οικονομία

 “Φωτιά” στη Βουλή – Μετωπική σύγκρουση για κύκλωμα παιδοβιαστών, υποκλοπές, οικονομία

Στην Βουλή θα μεταφερθεί η πολιτική αντιπαράθεση το επόμενο διάστημα. Κυβέρνηση κι αντιπολίτευση θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών, για την ακρίβεια και για το θεσμικό πλαίσιο της κακοποίησης ανηλίκων. 

Σήμερα, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το ζήτημα των υποκλοπών ρίχνει αυλαία. Η εξεταστική επιτροπή θα συγκληθεί για τελευταία φορά με αντικείμενο εργασιών την σύνταξη του τελικού πορίσματος.

Της Άννας Καραβοκύρη

Τα κόμματα έχουν ήδη καταθέσει τις πορισματικές του εκθέσεις για την επισύνδεση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην συνέχεια, θα συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου θα ορίσει την ημέρα και την διαδικασία που θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια το τελικό πόρισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότητα να οριστεί η συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου.

Η συνεδρίαση θα είναι δημόσια και θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Κοινοβουλευτικοί κύκλοι της ΝΔ, δηλώνουν πως κατά την συζήτηση του τελικού πορίσματος η κυβέρνηση θα κινηθεί θεσμικά δίχως να διαρρέει αυτούσια κομμάτια των πορισμάτων.

  • Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει από το βήμα της Βουλής, ότι “ από τις εργασίες της εξεταστικής και απο την εξέταση των μαρτύρων δεν προκυπτουν στοιχεια συνδεσης του πρεντατορ με ελληνικο δημοσιο και την ΕΥΠ” υπογραμμίζοντας πως ολες οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες”. Μάλιστα, θα τονίσει πως ο ίδιος “έτρεξε” όλες τις απαραίτητες διαδικασίες μόλις προέκυψαν τα σχετικά γεγονότα, και για αυτό εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την άμεση ενίσχυση των θεσμικών εγγυήσεων στην ΕΥΠ, με υποχρέωση ακρόασης του Διοικητή και την επαναφορά της ανάγκης έγκρισης του αιτήματος νόμιμης άρσης απορρήτου και από δεύτερο εισαγγελέα, διάταξη που είχε καταργήσει το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”.

Θα υπερτονίσει πως η κυβέρνηση έδρασε άμεσα σε όλα τα επίπεδα και ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των κομμάτων για τη σύγκληση όλων των κοινοβουλευτικών σχηματισμών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής τη σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και αποδέχθηκε τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως και τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής. 

Αύριο, Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Βουλή για να απαντήσει στην Ώρα του Πρωθυπουργού σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχοκέρδεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση διέκρινε έγκαιρα το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και τις πληθωριστικές πιέσεις και για αυτό ανέπτυξε σειρά δράσεων για την ελάφρυνση των καταναλωτών και τη στήριξη των πιο αδύναμων που για το 2022 φτάνουν τα 13 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα αναφερθεί στις δράσεις της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας σε όλο τα φάσμα της λιανικής και χονδρικής αγοράς καθώς και στην αγορά στερεών και υγρών καυσίμων.

Την Δευτέρα, ξεκινάει η “μάχη” του προϋπολογισμού στην Βουλή καθώς θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού. 

Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο την επόμενη εβδομάδα, μετά τις 25 του μήνα όπου αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών το σχέδιο της κυβέρνησης για την σεξουαλική κακοποίηση. Ήδη, στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν βολές με αιχμή την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό.  Χθες, η ΝΔ με ανακοίνωση της κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει τον βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη ο οποίος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο tik tok το hastag #ΝΔ_παιδεραστές, κάτω από ένα βίντεο του κωμικού Χριστόφορου Ζαραλίκου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την σεξουαλική κακοποίηση έχει εκπονηθεί από την Προεδρία της Κυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, είναι σε συνεργασία με δώδεκα συναρμόδια υπουργεία και είχε συζητηθεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Αυγούστου. 

Σχετικά Άρθρα