Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ εν μέσω νέων τουρκικών απειλών ακόμη και για το φυσικό αέριο – “Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ουκρανία”

 Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ εν μέσω νέων τουρκικών απειλών ακόμη και για το φυσικό αέριο – “Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ουκρανία”

Σήμερα, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Ατζέντα οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθούν και ζητήματα εξοπλιστικών.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει σενάρια αντίδρασης έναντι οποιασδήποτε απειλής, με τον Νίκο Δένδια να ενημερώνει τα μέλη του ΚΥΣΕΑ για τον διπλωματικό μαραθώνιο που ακολούθησε μετά την αιφνιδιαστική υπογραφή της νέας συμφωνίας στην Τρίπολη με επίκεντρο τις επαφές που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του στο Κάιρο.

Σήμερα στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας,

Στην ελληνική πλευρά επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση για την άμεση καταδίκη από Ηνωμένες Πολιτείες, ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία που έστειλαν το μήνυμα ότι «μια παράνομη συμφωνία που δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη». Η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα έπεσε στον «τοίχο» της διεθνούς κοινότητας και κατέστη ξεκάθαρο ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν γίνεται αποδεκτό.

Όσον αφορά την συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το πλαίσιο των κυρώσεων υπάρχει και έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Άγκυρα το γνωρίζει, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, και ξέρει πολύ καλά ότι αν περάσει τις κόκκινες γραμμές θα ενεργοποιηθεί και θα βιώσει τις συνέπειες. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την πρόκληση οποιουδήποτε επεισοδίου, ενώ κυρώσεις μόνο για την ρητορική δεν μπορούν να επιβληθούν.

  • Χθες Τρίτη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε σε νέο κρεσέντο απειλών κατά της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας την Μικρασιατική Καταστροφή. Χαρακτήρισε την χώρα μας αξιολύπητη γιατί «πάει σε άλλες χώρες κλαίει και ζητιανεύει», ενώ επέμεινε και στους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί παραβίασης των συνθηκών από την πλευρά της Αθήνας.

Επανέλαβε και τον ισχυρισμό της Άγκυρας ότι η Ουάσιγκτον έχει χάσει την ισορροπία της, χαρακτηρίζοντας λάθος των ΗΠΑ να γέρνουν τη ζυγαριά προς τη μία πλευρά. Όσον αφορά το αν η Τουρκία θα κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τη ρήση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα έρθουμε ξανά ένα βράδυ».

Σε επίθεση εναντίον της Ελλάδας προχώρησε και ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί βάζοντας στο τραπέζι αυτή τη φορά το φυσικό αέριο και την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας.

  • Η Αθήνα εξακολουθεί να εκφράζει την ανάγκη για ψυχραιμία αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση με την Τουρκία δεν είναι καλή, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη οι τόνοι -όσο δύσκολο και αν είναι- να μείνουν χαμηλά.

Χθες Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο στο Πεντάγωνο, με στόχο να τον ενημερώσει για τις συναντήσεις που είχε σε Αίγυπτο και Μάλτα, αλλά και για τις επόμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει η Αθήνα. Οι δύο άντρες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή αφού και οι κινήσεις της Τουρκίας επιβάλλουν οι ένοπλες δυνάμεις να είναι σε διαρκή επιφυλακή. Με τις συναντήσεις τους να αναμένεται να γίνουν πιο συχνές και τακτικές.

  • Απειλές εξαπέλυσαν επίσης ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, AKP Νουμάν Κουρτουλμούς και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Νουμάν Κουρτουλμούς είπε ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ουκρανία» αφήνοντας αιχμές για μια εισβολή στη χώρα. Οι απειλές όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Λίγη ώρα αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν έβαλε μυαλό μετά την Πράγα, έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα των συνόρων.

  • «Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που αποτελείται από τα σύνορα που φαίνονται στους χάρτες. Τα σύνορα της καρδιάς μας έχουν εύρος όπως το περιγράφουν και οι πρόγονοί μας. Τρεις Ήπειροι, 7 εποχές.»

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί σε ομιλία του προς την κοινοβουλευτική του ομάδα, επιτέθηκε στη χώρα μας με αφορμή την ενεργειακή κρίση.

  • «Η Τουρκία είναι ο ασφαλέστερος διάδρομος για τη μεταφορά πλούσιων πόρων φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, την ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο προς την Ευρώπη. Η γραμμή που μεταφέρει ενέργεια στην Ελλάδα είναι το TANAP. Θα είναι υπέρ της ενεργειακής ασφάλειας για αυτή τη χώρα, αν σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία και σταματήσει να προκαλεί την υπομονή μας».

Επίσης, ο εταίρος του Ερντογάν είπε ότι η Ευρώπη θα κρυώσει φέτος σε αντίθεση με την Τουρκία, που δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα.

«Όταν ερμηνεύουμε τις εξελίξεις με όρους ενεργειακής γεωπολιτικής, η Τουρκία είναι ο ασφαλέστερος και πιο σίγουρος τερματικός σταθμός για τη μεταφορά των πλούσιων πόρων φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, την ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές χώρες σκέφτονται πώς να ζεσταθούν και να έχουν φως αυτό τον χειμώνα. Ευτυχώς, η Τουρκία δεν έχει ποτέ τέτοιο πρόβλημα, τέτοιο φόβο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα